Els treballs del nou pont sobre el riu Ebre que unirà Sant Jaume d’Enveja i Deltebre encaren la recta final, amb les proves de càrrega que s’hi duen a terme avui i demà. Aquesta operació consisteix en carregar la plataforma del nou pont amb camions de 35 tones de pes per tal de comprovar el comportament de l’estructura. Aquesta estructura, de tipus penjant, té una longitud de 250 metres i una amplada de 19,3 metres i respon a un disseny singular i integrador amb l’entorn. El pont, que comporta una inversió de 17,9 MEUR, entrarà en servei pròximament.

Les obres de construcció del pont sobre l’Ebre que permetrà connectar Deltebre i Sant Jaume d’Enveja han entrat en la recta final, amb les proves de càrrega que s’estan efectuant avui i demà. L’objectiu d’aquestes operacions és comprovar el comportament de l’estructura simulant, mitjançant la col·locació de camions de 35 tones de pes, les diferents hipòtesis de càrrega al que pot estar sotmesa l’estructura un cop en funcionament.
El pont és de tipus penjant; té una longitud de 250 metres, una amplada de 19,3 metres i un gàlib nàutic lliure de 12 metres en un tram central. Les obres van començar el juny de 2008 i, a finals del juny passat, es va completar la col·locació del tauler. Ara, un cop superades les proves de càrrega, es duran a terme les tasques de pavimentació i execució dels acabats. Es preveu que el pont entrarà en servei pròximament.
La nova estructura acostarà dues poblacions properes entre si però separades pel riu i evitarà un recorregut per carretera passant per Amposta de més de 20 quilòmetres, alhora que esdevindrà una alternativa a l’actual pas de barca. Així, aquesta actuació, que comporta una inversió de 17,9 MEUR, permetrà tant millorar la mobilitat, com afavorir el desenvolupament econòmic i potenciar els valors paisatgístics, turístics i culturals a l’entorn del Delta.
Aquest pont, d’altra banda, s’insereix en la futura Anella del Delta, una anella viària i de carrils bici concebuda per tal d’equilibrar la vialitat dels dos hemideltes, tot dotant-los d’una bona infraestructura de comunicació entre tots els seus nuclis urbans. A més, permetrà crear un itinerari en bicicleta que apropi la natura a la ciutadania.
Un pont singular
A més de la millora en les connexions i la mobilitat, el DPTOP ha concebut el nou pont com una obra singular, harmoniosa amb l’entorn del Delta i que enpermeti potenciar els valors. La voluntat que el pont convidi també al passeig i a l’ús ciutadà es plasma en la seva amplitud i tractament amb què ha estat dissenyat. Així, una de les particularitats és que la plataforma es divideix en dos espais ben diferenciats; un per als vehicles i un altre per als vianants i ciclistes.
Urbanització i vialitat de l’entorn
A més de la construcció del pont, les obres inclouen la formació dels vials de connexió i d’urbanització de l’entorn, que actualment es troben en un estat molt avançat, pendent dels acabats i de l’estesa de l’última capa de paviment . En el costat de Sant Jaume d’Enveja, es connecta amb l’avinguda de l’Ebre, i s’està completant a l’encreuament una rotonda de 45 metres de diàmetre. Al costat de Deltebre, es connecta amb el carrer Girona i també s’està finalitzant un giratori al punt de connexió, de 40 metres de diàmetre.
Més informació sobre l'actualitat del DPTOP a http://blocs.gencat.cat/ptop
1