La consellera Garriga presenta els pressupostos 2023

Consellera Garriga: "Ens situem a l'1,5% del pressupost dedicat a cultura, ben encaminats per arribar al 2% al final de legislatura"

query_builder   7 febrer 2023 13:36

event_note Nota de premsa

Consellera Garriga: "Ens situem a l'1,5% del pressupost dedicat a cultura, ben encaminats per arribar al 2% al final de legislatura"

  1. Garantir el drets culturals de les persones; construir un sistema cultural fort; fer avançar la llengua catalana, i convertir la industria audiovisual en un motor econòmic del país, objectius principals dels comptes 
  2. Els àmbits que més es reforcen són l’impuls de la llengua catalana i l’aranès, amb un 35% d’increment pressupostari, i el patrimoni, amb un 41%
  3. La consellera de Cultura assenyala que “cada euro invertit en cultura ha de tenir el màxim potencial transformador per a la gent”


Pressupostos
La consellera Garriga presenta els pressupostos per a 2023 acompanyada del secretari general de Cultura
{"name":"2023/02/07/13/26/9eee6fd2-6dd8-4099-88c8-f82190ef931b.jpeg","author":"Departament de Cultura","type":"0","location":"0","weight":"369660"}

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha anunciat avui que el pressupost del Departament de Cultura fa “un salt important” que permet que enguany “ens situem a l’1,5% del pressupost de la Generalitat dedicat a cultura, ben encaminats per arribar al 2% al final d’aquesta legislatura”. La consellera Garriga, que ha comparegut a la comissió de Cultura del Parlament de Catalunya per informar sobre el contingut del pressupost del Departament de Cultura per a 2023, ha avançat que enguany els comptes creixen en 101 milions d’euros respecte l’any passat fins a situar-se en un total de 477 milions.  

Garriga ha subratllat que, amb dos anys de legislatura, “hem aconseguit canviar una dinàmica a la baixa que feia massa temps que durava” i ha ressaltat que en només dos anys la cultura disposa de 174 milions més. “Estem parlant del pressupost de cultura més alt de tota la història de la Generalitat. No hi ha dubte que aquest és un Govern que aposta per la cultura. No ens aturarem fins arribar al 2%, aquest és un compromís ferm del Govern”, ha ressaltat.  

En la compareixença, a la qual han assistit els càrrecs principals del Departament de Cultura, així com les persones que estan al capdavant de les entitats públiques del sector, Garriga ha destacat la importància de la cultura com “una de les principals eines per transformar la societat i empoderar la ciutadania” perquè és “un mecanisme d’inclusió, de progrés econòmic i de cohesió social imprescindible, especialment en el context de crisis que estem vivint”.   

Garriga també ha apuntat la necessitat d’assolir “una despesa conjunta de totes les administracions públiques amb competències en cultura a Catalunya que suposi una inversió per habitant a l’alçada dels principals països europeus”. En aquest sentit, ha apuntat que aquesta xifra s'estipularà conjuntament amb tots els membres de la Mancomunitat Cultural, que enguany s'ha ampliat per tal d'impulsar unes polítiques culturals properes per a tota la ciutadania i ben coordinades entre totes les institucions públiques. També ha ressaltat que “cada euro invertit en cultura ha de tenir el màxim potencial transformador per a la gent”.

Garriga ha assenyalat que gràcies a l’increment pressupostari enguany es poden fer “els esforços més notables en el reforç de la llengua catalana i l’aranès, que tindrà un 35% d’increment pressupostari, i en els recursos destinats a l’àmbit del patrimoni, que tindrà un 41% més de pressupost, amb la voluntat de tenir cura de la riquesa patrimonial que custodiem arreu del país”. 

La consellera de Cultura també ha qualificat l’exercici del 2022 com a “molt positiu” perquè s’ha avançat fins a l’1,3% del pressupost; s’ha iniciat la Llei de Drets Culturals; s’ha entrat en una nova etapa de la política lingüística del nostre país, en la qual s’està impulsant l’ús social del català i de l’aranès, amb el Pacte Nacional per la Llengua com a nucli de consens; i s’ha reforçat l’audiovisual, la cultura digital i el sector dels videojocs, amb el Catalunya Media City com a futur gran equipament de referència.  

L’accés a la cultura i l’impuls de la llengua i de l’audiovisual, objectius prioritaris

En la seva compareixença, la consellera de Garriga ha explicat que els pressupostos d’enguany persegueixen quatre objectius. El primer és garantir el drets culturals de les persones, tot posant la cultura “al mateix nivell que la sanitat, l’educació o els drets socials, assegurant que absolutament tothom hi té accés”. El segon és construir un sistema cultural fort, que garanteixi aquests drets. El tercer objectiu és “fer que la llengua catalana avanci, junt amb l’aranès i la llengua de signes catalana”. Finalment, el quart, és “convertir la industria audiovisual en un motor econòmic important a Catalunya”.

Quant a garantir el drets culturals de les persones, es manté la línia d’ajuts per a projectes de cultura comunitària i transformació social, dotada amb 1,6 milions d'euros, que l’any passat va finançar 200 projectes d’arreu del país que ja s’han posat en marxa. En aquest sentit, la consellera Garriga ha destacat que es treballa “per millorar i ampliar la convocatòria de cara al 2023-2024, que es publicarà aquest mateix any”. D’altra banda, s’inicia un Pla d’Accessibilitat, amb una línia de subvenció dotada amb 3 milions d’euros per ajudar els sectors culturals a implementar el Decret d’Accessibilitat quan entri en vigor i fer més accessibles els espais i equipaments culturals. A més, s’incrementa un 220% l’aportació al programa Apropa Cultura, que treballa per la inclusió de persones en situació de vulnerabilitat. També es desplegarà a el Pla Nacional del llibre i la lectura així com el Pla C*_Cultura pel Clima, que amb una dotació inicial d'1,4 milions d’euros, promou la sostenibilitat ambiental en els sectors culturals, i, a més, s’impulsarà la segona jornada Parlen les Dones. D’altra banda, a llarg termini, es continua la línia de treball iniciada l’any passat, tant amb Educació com amb Recerca i Universitats, per tal d’afegir les arts i la cultura al currículum dels ensenyaments reglats. També, a mig termini, s’està impulsant la Llei de Drets Culturals, pionera al país, que hauria d'arribar al Parlament aquest 2023 i de la qual se n’ha conclòs el procés participatiu recentment.

Pel que fa el segon eix de treball, que consisteix a construir un sistema cultural fort, s’incrementa gairebé el 30% el pressupost de l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural, per tal de millorar els museus i conjunts patrimonials del país i fer una redistribució territorial de les inversions, així com els recursos destinats al Patrimoni Documental en el marc del desplegament del Pla d’Arxius de Catalunya. La dotació als equipaments escenicomusicals municipals (E3) creix un 20% i es destinen 6 milions d’euros a la construcció i millora de biblioteques. Quant a les grans institucions, s’incrementen un 22,5% de mitjana els pressupostos dels equipaments culturals d’àmbit nacional; el de la Filmoteca de Catalunya (27,6%) i el Santa Mònica (25%).

El nou pressupost també permet incrementar el suport global a la creació i exhibició de les arts visuals i escenicomusicals, per tal de fer-les més accessibles al conjunt de la població. Per primer cop, s’ha aconseguit garantir una programació estable de gires d’espectacles dels equipaments nacionals. A banda d’això, amb el nou pressupost el programa.cat augmenta un 9% fins arribar als 2’4 milions; s’impulsen nous ajuts, com la línia triennal (2023-2025) per posar en marxa nous centres de creació públics, dotada amb 600.000 euros o la nova línia d’ajuts dirigida a programadors i responsables de biblioteques per assistir a fires i mercats de referència dels seus respectius sectors, dotada amb 600.000 euros. 

Quant a les empreses, el pressupost de l’Institut Català d’Empreses Culturals (ICEC) s’incrementa en un 25% i se situa en 103 milions d’euros pel 2023, cosa que permetrà un increment de les dotacions de les diferents línies de suport a les empreses culturals. A més, el programa d’internacionalització de la cultura incrementa el pressupost en un 26,4% i arriba als 18 milions d’euros. D’altra banda, el Departament continua la seva aposta en l’àmbit de la cultura popular i l’associacionisme, amb un increment pressupostari del 26,4%, que situa en seus pressupost en 12,6 milions d’euros. 

El tercer eix dels pressupostos d’enguany se centra en assegurar el present i el futur del català, l’aranès i la llengua de signes catalana, objectius que es volen assolir en el marc al Pacte Nacional per la Llengua. En aquest context, la Secretaria de Política Lingüística experimenta un increment del 35,17% en el pressupost de 2023, passant de 38,8 a 52,5 milions d’euros per desplegar programes i accions de promoció de la llengua. Una part important d’aquest increment es destinarà al Consorci per a la Normalització Lingüística per impulsar el coneixement i l’ús de la llengua catalana arreu del territori. També es reforça l’acollida lingüística, l’ensenyament i l’acreditació de la llengua catalana entre persones adultes; l’espai virtual d’aprenentatge Parla.cat i el servei de resolució de consultes lingüístiques Optimot; el foment de la cohesió social i l’ús interpersonal de la llengua amb programes com el Voluntariat per la Llengua o el programa Ofercat. D’alta banda, es destinen 7,3 milions d’euros a incrementar l’oferta i la demanda d’audiovisual en català: amb línies d’ajut específiques i el treball continuat amb la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), les plataformes digitals i el conjunt del sector audiovisual.

Finalment, l’impuls de l’audiovisual i la cultura digital és una altra de les prioritats del pressupost 2023 i per això s’hi destinen més recursos: la inversió prevista és de 30,7 milions d’euros, xifra que representa un increment del 19% respecte l’any passat, dels quals 21 milions es destinaran a l’audiovisual en català.D’altra banda, amb l’objectiu d’impulsar el sector audiovisual català com a motor de desenvolupament econòmic de Catalunya, s’avança en el projecte Catalunya Media City dins el Hub Digital, de l’Audiovisual i el Videojoc situat a les Tres Xemeneies del Besòs. Aquest projecte ha de servir per atraure grans produccions internacionals, però també ha d’arrelar en el territori i potenciar la indústria pròpia. 

També es treballa per enfortir, consolidar i democratitzar la cultura digital arreu del país. En aquest àmbit, es preveu una inversió de 5,3 milions d’euros en cultura digital i innovació, xifra 1,7 milions superior a la de l’any passat. Es donarà un suport específic al sector del videojoc; es treballa en el Pla de Pla de Cultura Digital 2025, consensuat amb el sector. A més, es posen en marxa noves línies de suport a la proliferació d’espais, incubadores, projectes i artistes digitals per tal que s’incorporin progressivament a les programacions culturals a tot el territori i es manté el suport als grans esdeveniments de cultura digital que han de convertir Catalunya en referència internacional. 

1  

Fitxers adjunts

Pressupost 2023 del Departament de Cultura

Pressupost 2023 del Departament de Cultura
PDF | 12843322

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined