Front comú de Govern i entitats per la llengua per recuperar el posicionament del català als cercadors d¿Internet

Front comú de Govern i entitats per la llengua per recuperar el posicionament del català als cercadors d'Internet

query_builder   9 febrer 2023 12:54

event_note Nota de premsa

Front comú de Govern i entitats per la llengua per recuperar el posicionament del català als cercadors d'Internet

El conseller Torrent ha presidit avui una reunió de treball acompanyat de la secretària de Polítiques Digitals, el secretari de Política Lingüística i representants de la Fundació puntCAT, Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua, SoftCatalà, Amical Wikimedia, l’Institut d’Estudis Catalans i l’Institut Ramon Llull


El Govern i diverses entitats que treballen per la llengua catalana en tots els àmbits s’han conjurat avui per solucionar conjuntament i de forma coordinada el problema pel qual el català ha perdut posicionament en les cerques web que fan les persones i empreses usuàries. El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, acompanyat de la secretària de Polítiques Digitals, Gina Tost i Faus, i del secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila Moreno, ha expressat el compromís del Govern per revertir la situació durant una reunió de treball que ha mantingut amb els representants de diverses entitats vinculades a la defensa i la promoció del català en tots els àmbits.

Des que es va detectar el problema, l’executiu ha dut a terme diverses reunions amb representants de grans empreses, com Google o Microsoft, i d’entitats com el World Wide Web Consorsium, per esbrinar l’origen de la problemàtica, que afecta a diverses llengües més enllà del català. A la vegada, Torrent ha mostrat la disposició absoluta del Govern per accelerar la cerca de solucions de manera coordinada amb les entitats de la societat civil que remen en la mateixa direcció.

En aquest sentit, el conseller ha recordat que “tot i que ara ens ocupen els algoritmes dels cercadors, és evident que cal treballar conjuntament en la defensa del català en tot l’àmbit tecnològic, des de les xarxes socials a les plataformes audiovisuals, electrodomèstics, cotxes i assistents de veu”. En aquest sentit, els presents han considerat necessari estendre aquesta qüestió a governs i entitats del País Valencià, les Illes Balears i Andorra, per esdevenir actors proactius en la defensa del català a l’era digital.

A la reunió de treball, hi han participat, a més d’altres representants de les secretaries de Polítiques Digitals i Política Lingüística, representants de la Fundació puntCAT, Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua, SoftCatalà, Amical Wikimedia, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i l’Institut Ramon Llull.

Govern i entitats han analitzat l’origen i l’abast del problema, han posat en comú les accions dutes a terme fins ara a diferents nivells i han posat sobre la taula diverses propostes per accelerar-ne la resolució. Entre elles, elaborar un estudi d’impacte amb indicadors per mesurar la problemàtica que permetrà plantejar amb dades objectives la situació a les grans operadores. També s’analitzarà la situació d’altres països amb problemàtiques similars, i s’impulsarà un projecte col·laboratiu a través de la secretaria de Polítiques Digitals per estudiar a fons l’origen del problema.

Diagnòstic

Des de fa alguns mesos, s’ha detectat un biaix dels resultats de cerques web cap al castellà en detriment del català, de manera que quan algú fa una cerca a Internet a través de qualsevol cercador, aquest dona preferència en els seus resultats als continguts digitals en castellà encara que aquests hi siguin també en català i malgrat que l’usuari tingui configurat el català com a llengua preferent. Aquest comportament anòmal dels algoritmes de cerca afecta també altres llengües minoritàries com l’euskera o el gallec i majoritàries com el francès, que perd preferència davant l’anglès en els resultats de les cerques.

Segons dades pròpies de la Generalitat de Catalunya, la desviació dels resultats de cerques cap al castellà va començar al maig de 2022, però no va ser fins al setembre del mateix any quan va agafar rellevància.

Més enllà del perjudici a curt termini que causa en l’usuari el fet que no es respectin les seves preferències idiomàtiques, el problema té un impacte socioeconòmic, ja que afecta a la visibilitat dels continguts en català i en conseqüència a les visites i les mètriques internes de les webs en català, que es poden traduir en menys vendes i pèrdua de rellevància. Però a més, pot comportar una davallada a llarg termini en el posicionament dels continguts en català a la xarxa perquè els mateixos algoritmes de cerca es basen en les pàgines més visitades per “aprendre” quines interessen més a l’usuari i per tant, quines han de prioritzar en les cerques.

El secretari de Política Lingüística ha assenyalat que "tenim una afectació sobre la llengua d’ús i sobre el valor simbòlic del català, a més de la pèrdua de visibilitat de tota una visió del món, amb un impacte simbòlic evident". La secretària de Polítiques Digitals, per la seva banda, ha explicat que el Govern es posa a disposició d’empreses i entitats per avançar en la resolució de la problemàtica utilitzant tots els mecanismes dels quals disposa.


6  

Imatges

El conseller Torrent, durant la reunió.

El conseller Torrent, durant la reunió. 96723

La secretària de Polítiques Digitals, Gina Tost, durant la reunió.

La secretària de Polítiques Digitals, Gina Tost, durant la reunió. 94691

Reunió del Govern i diverses entitats que treballen per la llengua catalana.

Reunió del Govern i diverses entitats que treballen per la llengua catalana. 87723

Participants de la reunió entre entitats i Govern.

Participants de la reunió entre entitats i Govern. 76555

Reunió amb els representants de diverses entitats vinculades a la defensa i la promoció del català.

Reunió amb els representants de diverses entitats vinculades a la defensa i la promoció del català. 84021

Taula amb representants de diverses entitats vinculades a la defensa i la promoció del català.

Taula amb representants de diverses entitats vinculades a la defensa i la promoció del català. 119627

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined