La consellera Ubasart, durant la roda de premsa avui a Santa Coloma de Farners

Justícia, Drets i Memòria desencalla el nou edifici judicial de Santa Coloma de Farners i anuncia noves inversions de 18 MEUR per a la demarcació de Girona

query_builder   10 febrer 2023 11:54

event_note Nota de premsa

Justícia, Drets i Memòria desencalla el nou edifici judicial de Santa Coloma de Farners i anuncia noves inversions de 18 MEUR per a la demarcació de Girona

El Pla d’inversions i infraestructures del Departament a Catalunya per al període 2023-2026 suma 267 MEUR i duplica el de l’any passat

El Departament invertirà més de 7 MEUR al conjunt judicial Ramon Folch de la ciutat de Girona

La consellera Ubasart, durant la roda de premsa{"name":"2023/02/10/11/48/c805146a-40a8-4440-a8cc-6074e54bbe82.jpeg","author":"Justícia, Drets i Memòria","type":"0","location":"0","weight":77720}

El projecte per a la construcció d’un nou edifici judicial per a Santa Coloma de Farners s’ha desencallat finalment, després d’anys de reivindicacions i d’intents fallits per trobar una solució a la dispersió dels jutjats. “Desencallem el projecte per al nou edifici judicial de Santa Coloma de Farners: tenim ubicació i pressupost, i també tota la voluntat d’accelerar els procediments per tal que els ciutadans d’aquest partit judicial puguin accedir a uns serveis públics de justícia dignes i de primer nivell”, ha asseverat Ubasart.

El nou equipament s’ubicarà en un solar del sector F, al polígon industrial de Mas Llorenç, que és propietat de l’Ajuntament. Les dificultats per trobar una parcel·la dins del terme municipal que permetés construir-hi un equipament espaiós, modern, funcional i amb capacitat de respondre a les necessitats futures, com per exemple la creació de nous òrgans judicials, havia encallat el projecte durant anys.

L’Ajuntament de Santa Coloma ha convingut amb el Departament de Justícia, Drets i Memòria que cedirà una parcel·la de 3.500 metres quadrats dintre d’aquest sector, que en suma més de 13.000, de manera que el Departament ja pot començar els processos administratius per a l’edificació. “Un cop confirmada avui la ubicació amb l’Ajuntament, traslladarem tota la documentació a l’empresa pública Infraestructures.cat perquè iniciï la tramitació d’un concurs d’arquitectura”, ha dit Ubasart. La proposta guanyadora serà la que defineixi la superfície i la ubicació exacta de la parcel·la dins del sector.

La futura seu: 7,6 MEUR i el doble d’espai

Santa Coloma de Farners té actualment quatre jutjats de primera instància i instrucció, un dels quals amb funcions de violència sobre la dona (VIDO). Estan dispersos en dos punts diferents de la ciutat: la seu principal és a la carretera de Sant Hilari, propietat de l’Ajuntament, on hi ha els jutjats 1 i 3 i també el Registre Civil; al carrer Mossèn Jacint Verdaguer, en un edifici de lloguer, hi ha els jutjats 2 (VIDO) i 4.

L’objectiu principal del projecte és poder unificar tots els òrgans judicials en un únic pol, la qual cosa posarà punt final a la dispersió actual i permetrà, a més, la implementació del nou model d’oficina judicial; en definitiva, “un fet que significarà una millora substancial en la prestació del servei, i també dignificarà les condicions de treball dels diferents operadors jurídics”.

El nou equipament, a més, solucionarà les mancances estructurals actuals; per exemple, el fet que no tots els òrgans judicials puguin garantir uns circuits diferenciats per a víctimes i detinguts, o per a usos públics i privats. “Vista aquesta situació, es fa evident que el partit judicial de Santa Coloma de Farners necessita un nou equipament, una nova seu judicial que englobi tots els jutjats, avui dispersos, i que solucioni les mancances”, ha explicat la consellera.

A banda, es podrà disposar d’espais complementaris, com ara sales d’espera, d’atenció a la víctima o multiús, i millors espais per a equips tècnics i altres professionals. Entre tots dos edificis, el total de metres quadrats destinats a usos judicials suma 1.445 metres quadrats. Amb el nou equipament, la ciutat en disposarà de 3.500; és a dir, més del doble que els actuals.

18 MEUR per a la demarcació durant 2023-2026, set dels quals per a l’edifici Ramon Folch

Durant la visita a Santa Coloma i a Girona, la consellera també ha presentat els detalls del Programa d’encàrrec d’actuacions (PEA), al qual es va referir dimarts durant la Comissió de Justícia del Parlament, en la presentació del pressupost de la conselleria. El PEA, el programa que organitza i planifica les infraestructures i inversions per al període 2023-2026, passa a ser de 267 milions d’euros, xifra que quasi dobla la inversió de l’any passat. “A Santa Coloma, i arreu de la demarcació i del país doblem enguany l’esforç inversor en benefici de l’economia productiva i de la qualitat dels serveis públics: 50 milions d’euros, aquest 2023; 267 milions d’euros, d’aquí a 2026 en administració de justícia i execució penal”, ha manifestat la consellera.

D’aquesta inversió, 17 milions d’euros es destinaran a millorar els edificis judicials de les comarques gironines, tant des d’un punt de vista funcional com en equipaments i instal·lacions; el milió d’euros restant és per als centres penitenciaris. El gruix d’aquest pressupost pluriennal s’invertirà en l’edifici Ramon Folch, a Girona, on es faran actuacions de substitució de la climatització i la ventilació, actualització de la normativa de seguretat i d’accessibilitat, condicionament i modernització d’espais de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses, i se solucionaran definitivament les filtracions d’aigua que pateix l’edifici. D’altra banda, 1 milió d’euros es destinarà a substituir i modernitzar els ascensors dels edificis judicials de Girona (Ramon Folch), Puigcerdà, Figueres, Blanes i Sant Feliu de Guíxols.

Nou jutjat mercantil a Girona i nova oficina judicial a Sant Feliu de Guíxols aquest 2023

Justícia, Drets i Memòria posarà en marxa el mes de març un nou jutjat mercantil a Girona, el segon d’aquesta especialitat, que s’ubicarà al Palau de la Justícia. Aquí, a més, també es redistribuirà la zona forense per habilitar-hi nous espais de treball i una sala d’espera. El mes d’abril s’implementarà la nova oficina judicial a Sant Feliu de Guíxols, la qual cosa es traduirà en un servei al ciutadà més ràpid, àgil i eficient. Durant el segon trimestre s’habilitaran uns lavabos exclusius per a detinguts al jutjats de Figueres, la qual cosa contribuirà a la seguretat interior de l’edifici. L’últim trimestre de l’any, Justícia, Drets i Memòria instal·larà sistemes d’eficiència energètica als jutjats de Blanes.

1  

Imatges

La consellera Ubasart, durant la roda de premsa a Santa Coloma de Farners

La consellera Ubasart, durant la roda de premsa a Santa Coloma de Farners 77720

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined