El Govern ha aprovat avui la creació de la Xarxa de Serveis d’Informació, Difusió i Atenció Turística de Catalunya. Són uns nous serveis d’informació turística que s’emmarquen en el model turístic impulsat per la Generalitat, que aposta per fer de Catalunya una destinació turística integral de qualitat.
A través del disseny d’una autèntica xarxa d’equipaments i instal·lacions, l’IDAT posa en mans dels visitants un ventall de serveis que l’orienten i aproximen al coneixement i gaudiment dels recursos i valors turístics del nostre país i li donen suport en el seu viatge o estada itinerant.
 
Els serveis de la Xarxa IDAT són de tres tipus:
 
Servei d’Informació turística:consisteix a facilitar informació relativa a l’oferta i els recursos turístics de Catalunya, com a destinació turística integral, així com de l’àmbit territorial de referència de l’equipament.
 
Servei de Difusió turística: consisteix en l’activitat de personalitzar la informació turística i donar a conèixer al visitant els recursos, productes i serveis turístics que li puguin resultar més atractius i comercialitzar-ne productes i serveis relacionats i d’interès per al visitant.
 
Servei d’Atenció turística:els equipaments adscrits a la Xarxa IDAT han de prestar un servei d’atenció a la persona viatgera consistent, com a mínim, a disposar de la informació d’utilitat a la persona visitant en “trànsit”, com ara la relativa a l’accés a serveis públics diversos, la seguretat ciutadana, la mobilitat o els drets del consumidor.
 
Els serveis IDAT es presten en equipaments i instal·lacions d’escala, tipologia, funció i intensitat diverses. Aquests equipaments s’estructuren i relacionen en Xarxa (IDAT), sota la coordinació, tutela i control de la Generalitat de Catalunya, amb independència de la titularitat pública o privada de l’equipament.
 
Tipologia d’equipaments i instal·lacions:
 
1. La senyalització turística: la nova normativa consolida un sistema de senyalització específicament turístic i determina els criteris per a la seva implementació, així com la incorporació de paràmetres d’ús turístic en el disseny, distribució i instal·lació dels sistemes de senyalització general.
 
2. Els Centres d’Acollida Turística (CAT): són equipaments turístics tematitzats de nova creació (en l’actualitat hi ha 4 centres en funcionament i 6 en execució) d’informació, promoció i comercialització de productes, serveis i oferta turística diversa creada al voltant del patrimoni històric o cultural català.
Els CAT són espais multiservei i d’acollida de visitants, totalment accessibles, amb imatge corporativa pròpia i projecte arquitectònic unitari.
 
3. Les Oficines de Turisme: el decret reconeix les oficines com a equipaments turístics d’informació, difusió i comercialització de productes, serveis i oferta turística diversa creada al voltant dels recursos turístics del seu àmbit territorial de referència. La nova reglamentació classifica les Oficines de Turisme en tres categories (1a, 2a i 3a categoria), en funció de les característiques dels equipaments i els estàndards i nivell dels serveis que s’hi presten.
 
Finalment, el nou decret preveu l’ús i la comercialització, tant en aquests espais com en establiments externs, de béns i productes amb la marca registrada “CAT” que ajudin a difondre una imatge pròpia de país, sota la supervisió de la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya.