Conseller Nadal a la UOC

Acord per ampliar les instal·lacions de la UOC i de l'ICFO

Conseller Nadal: "Hem d'aspirar que el nostre sistema de recerca i universitats sigui punta de llança a Europa i al món"

query_builder   13 febrer 2023 12:07

event_note Nota de premsa

Acord per ampliar les instal·lacions de la UOC i de l'ICFO

Conseller Nadal: "Hem d'aspirar que el nostre sistema de recerca i universitats sigui punta de llança a Europa i al món"

·L'acord entre el Govern de Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, l'ICFO i la UOC fa possible un campus únic de la UOC al Poblenou de Barcelona i noves instal·lacions de l'ICFO a Castelldefels

Conseller Nadal{"name":"2023/02/13/12/05/99077673-1561-45b3-ac20-85d7c65e07d8.jpg","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":137720}

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha destacat que l’acord formalitzat avui que permet ampliar les instal·lacions de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) al 22@ i l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) a Castelldefels contribueix a “fer del nostre sistema català de recerca i universitats un sistema d’excel·lència al capdavant d’Europa i del món. Aquest ha de ser el nostre horitzó de màxims”. Per al conseller, l’acord assolit demostra, a més, una realitat com és el fet que “en el teixit de la recerca en l’àmbit de la ciència a Barcelona, a l’àrea metropolitana, i a Catalunya en el seu conjunt hi ha un sistema de recerca i un sistema universitari que són complementaris, interactius, i que aprofiten totes les sinergies i tots els recursos que es posen a disposició de la ciència i de la recerca per créixer”.

El conseller ha fet aquestes declaracions en el transcurs de l’acte on s’ha formalitzat l’acord que promou i facilita el coneixement i la recerca a Catalunya. D'una banda, es facilita un campus únic a la UOC al 22@ amb la cessió de l’edifici de Can Jaumandreu, i, de l'altra, amb l’ampliació de les instal·lacions de l'ICFO al Parc Mediterrani de la Tecnologia de Castelldefels. Es tracta d’un acord entre quatre institucions, protagonitzat pel Departament de Recerca i Universitats, l'Ajuntament de Barcelona, l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

En la seva intervenció, el conseller Nadal ha destacat igualment que “per primer cop hem passat dels 1.000 milions d’euros per al sistema universitari de Catalunya en els pressupostos i això representa un pas endavant significatiu que cal saber aprofitar”.

En aquest acord, el Departament de Recerca i Universitats intervé com a facilitador entre les parts amb l'objectiu de fer convergir els interessos de la UOC i de l'ICFO en benefici de l'enfortiment del sistema universitari i de recerca de Catalunya. Amb aquesta finalitat, el Departament impulsarà els tràmits i les accions que siguin necessaris per obtenir les autoritzacions corresponents perquè l'ICFO pugui fer ús de l'immoble situat al Parc Mediterrani de la Tecnologia.

Barcelona Activa, l'agència de desenvolupament econòmic local de l'Ajuntament de Barcelona, que encara ocupava la planta 0 i la segona planta de l'edifici de Can Jaumandreu, ha marxat per cedir més espai a la UOC. D'aquesta manera, l'Ajuntament de Barcelona facilita a la Universitat que concentri tota l'activitat acadèmica, de recerca i de gestió en un campus únic al districte tecnològic i del coneixement de la ciutat.

La UOC consolida així la seva aposta pel 22@, engegada el 2005, quan va arrendar un dels edificis de Can Jaumandreu. Més tard, el 2018, va ampliar la seva presència a la zona amb la compra de dos edificis de la Rambla del Poblenou de Barcelona, un dels quals és el que ja ocupava en règim d'arrendament. Finalment, el 2022 inaugurava, amb el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, el nou hub de recerca: 2.700 metres quadrats destinats íntegrament a la recerca i la innovació, gràcies al cofinançament de la Generalitat.

Aquest nou campus, integrat pels tres edificis del complex de Can Jaumandreu, es converteix així en el centre de referència de tota l'activitat docent, de recerca i de gestió de la UOC.

Els serveis vinculats a economia social de Barcelona Activa que fins aleshores se situaven a Can Jaumandreu passen a oferir-se des de l'equipament d'InnoBa - Ca n'Andalet, ubicat al districte d'Horta-Guinardó, que esdevé el nou eix d'innovació socioeconòmica al nord de la ciutat, incloent-hi la incubadora de projectes d'economia social i solidària.

En paral·lel, l'edifici que ocupava la UOC al Parc Mediterrani de la Tecnologia de Castelldefels passa a mans de l'ICFO. Aquest espai li donarà a l'ICFO la capacitat per desenvolupar, de manera immediata, els projectes estratègics d'abast nacional i internacional que lidera, vinculats amb les tecnologies quàntiques i els xips fotònics, incloent-hi, molt especialment, la coordinació de la iniciativa Quàntica - Vall Mediterrània de la Ciència i les Tecnologies Quàntiques, i el llançament d’un programa de recerca en col·laboració amb investigadors del famós MIT dels Estats Units d’Amèrica i la Max-Planck Society d’Alemanya, únic al món.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined