Hospital de Sant Pau

Cultura destina més de 15 milions d'euros en subvencions per restaurar i conservar el patrimoni arquitectònic català

query_builder   16 febrer 2023 09:02

event_note Nota de premsa

Cultura destina més de 15 milions d'euros en subvencions per restaurar i conservar el patrimoni arquitectònic català

  1. Els ajuts permetran realitzar 208 actuacions arreu del país, algunes de les quals es van iniciar a finals de 2022
  2. L’any passat es va crear una nova línia d’ajuts adreçada a l’execució d’obres de manteniment i conservació en immobles de notable valor cultural
  3. Amb els nous pressupostos, els recursos destinats al patrimoni creixeran un 41% amb l’objectiu de garantir la cura de la riquesa patrimonial del país
Hospital de Sant Pau{"name":"2023/02/15/13/46/56004b14-728c-4cb5-af2e-91a7c6f81011.jpg","author":"Departament de Cultura ","type":"0","location":"0","weight":2796584}

El Departament de Cultura ha resolt les subvencions que atorga anualment per a la investigació, la documentació, la conservació, la recuperació, la restauració i la millora del patrimoni cultural immoble. El programa, vehiculat per la Direcció General del Patrimoni Cultural, destina un pressupost de 15.750.000 d’euros en tres anualitats a 208 actuacions arreu del territori, algunes de les quals ja es van iniciar a finals del 2022.

Les subvencions, de concurrència competitiva, s’adrecen a l’execució d’obres en immobles de notable valor cultural i a l’elaboració de plans directors, d’ús i manteniment, o especials de protecció de béns culturals d’interès nacional i d’interès local. El Departament de Cultura finança fins al 50% de les obres o projectes de conservació-restauració, excepte en la línia de restauració i consolidació on els ens locals de municipis de menys de 1.000 habitants poden sol·licitar fins al 90% de la despesa total. En aquest sentit, durant el 2022 es va impulsar una nova línia d’ajuts per a la conservació i manteniment d’aquests monuments de notable valor cultural.

Les intervencions han d’executar-se en béns immobles ubicats a Catalunya els quals han d’estar declarats Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) en les categories de Monument Històric, Jardí Històric o Zona d’Interès Etnològic, i també aquells immobles que reconeguts com a Béns Culturals d’Interès Local (BCIL). En el cas dels ajuts de conservació i manteniment també s’atorguen ajuts a Conjunts Històrics.

Pel que fa a la primera línia de subvencions, per a l’execució d'obres de restauració i consolidació d'immobles de notable valor cultural, s’hi destinen 10 milions d’euros. S’hi van presentar 201 propostes de les quals, la comissió avaluadora n’ha triat 100 basant-se en criteris com la necessitat de consolidació de l’edifici, la idoneïtat de la intervenció d’acord amb la qualitat i valor arquitectònic, l’adaptació al seu entorn físic, el cost de l’actuació i el grau d’estudi previ de la proposta presentada, la posada en ús de l’immoble o la dinamització de l’activitat econòmica cultural i social dins el territori fruit de l’actuació. D’aquestes propostes, en destaquen els projectes que es duran a terme a la Torre d’Ivorra (Segarra), la rehabilitació integral de la Casa Jané com a part de la Ruta Modernista de Vilafranca del Penedès (Alt Penedès), la rehabilitació i consolidació de l'envolvent del Pavelló Puríssima del Recinte Modernista de Sant Pau (Barcelonès), les obres per adequar l’antic escorxador de Gandesa com a Centre d'Interpretació d'Història del municipi (Terra Alta), la reforma i ampliació del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles (Pla de l’Estany) o la consolidació i restauració del Castell de Puiggròs (les Garrigues), entre altres.

En la nova línia d’ajuts al manteniment i conservació, s’han concedit 5 milions d’euros a 84 propostes de les 118 presentades. Els criteris de valoració són els mateixos que les subvencions destinades a les obres de restauració i consolidació i en destaquen els següents projectes: la rehabilitació de la façana principal del centre cultural i social cooperativa de Figuerola del Camp i la del Santuari de la Mare de Déu de Montserrat de Montferri, totes dues a l’Alt Camp; actuacions a l’església de Santa Maria de Linyola (Pla d’Urgell), al monestir de Santa Maria de Serrateix (Berguedà), el castell de Palau a Bagà (Alt Berguedà) i la Torre Bernat de So a Llívia (Alta Cerdanya).

Finalment, pel que fa als ajuts a l’elaboració de plans directors, d’ús i manteniment, o especials de protecció de béns culturals d’interès nacional, es van presentar 28 sol·licituds, 23 de les quals han obtingut subvenció: 17 en la modalitat de plans directors, 2 per a plans d’ús i manteniment i 4 per a plans especials. S’hi destinen 750.000 euros i, en aquest cas, Cultura finança fins al 70% del cost total dels treballs. En destaquen: els plans directors del Castell d'Os de Balaguer (Noguera) i del monestir de Sant Cugat (Vallès Occidental); els plans especials de protecció del conjunt històric del Municipi d'Amer (la Selva) i del Centre Històric de Cardona (Bages), així com els plans d’usos i manteniment de l'església de Santa Maria de la Tossa de Montbui (Anoia) i de can Negre a Sant Joan Despí (Baix Llobregat).

Tota la informació sobre els ajuts es pot trobar a l’apartat de subvencions del web del Departament de Cultura.

Un sistema cultural de referència per a Catalunya

Un dels eixos del Departament de Cultura en aquesta legislatura és construir un sistema cultural de referència pel país. Per a assolir-ho és clau que la cultura tingui el finançament que li pertoca i que Catalunya disposi d’equipaments museístics i arxius amb bones infraestructures que permetin conservar el patrimoni moble del país, amb museografies atractives i experiències gratificants a tota la ciutadania. Alhora, cal que el nostre passat monumental, arqueològic i paleontològic estigui ben conservat perquè el puguin gaudir les generacions futures.

Catalunya és un país molt ric en patrimoni cultural. Són milers els béns protegits que necessiten ser conservats perquè en gaudim i en gaudeixin les generacions futures. Enguany, el pressupost del Departament de Cultura se situarà en l’1,5% del pressupost de la Generalitat, ben encaminat per arribar al 2% al final d’aquesta legislatura. Gràcies a l’increment pressupostari, els recursos destinats a l’àmbit del patrimoni són dels que més creixen. Així, es disposarà d’un 41 % més de pressupost amb l’objectiu de tenir cura de la riquesa patrimonial d’arreu del país.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined