Reunió amb Yaroslav Bozhko

President Aragonès: "Ucraïna trobarà sempre un aliat en Catalunya"

query_builder   22 febrer 2023 13:42

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Ucraïna trobarà sempre un aliat en Catalunya"

  1. El cap de l’Executiu ha rebut al Palau l'ucraïnès Yaroslav Bozhko, Premi Sàkharov 2022 del Parlament Europeu i portaveu del Moviment de Resistència Civil del Llaç Groc
  2. Aragonès reafirma la solidaritat de Catalunya amb el poble ucraïnès i demana “l’aturada de les hostilitats” i “el necessari retorn a una via diplomàtica” per resoldre el conflicte
El president i la consellera Serret amb Yaroslav Bozhko. Autor: Rubén Moreno
El president i la consellera Serret amb Yaroslav Bozhko. Autor: Rubén Moreno
{"name":"2023/02/22/13/38/96139485-078d-4110-a4cf-bd32f5604254.jpeg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":126182}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha reafirmat aquest matí la solidaritat amb el poble ucraïnès i ha assegurat que “Ucraïna trobarà sempre un aliat en Catalunya”. “Un aliat per defensar la recuperació de la plena sobirania, la recuperació de la plena llibertat, per defensar la democràcia, els drets humans i la garantia de la pau i respondre amb la màxima solidaritat davant de l’emergència humanitària”, ha manifestat.

Així ho ha dit després de rebre aquest matí al Palau de la Generalitat Yaroslav Bozhko, representant del poble ucraïnès guardonat amb el Premi Sàkharov 2022 a la llibertat de Consciència del Parlament Europeu. Bozhko és també portaveu del Moviment de Resistència Civil del Llaç Groc, originat a la ciutat temporalment ocupada de Melitópol, que anima els ucraïnesos a resistir i denunciar l'ocupació russa pintant llaços blaus i grocs i altres símbols ucraïnesos als espais públics.

Aragonès ha subratllat que la reunió ha servit per “reafirmar la solidaritat de Catalunya amb el poble ucraïnès” i, alhora, “posar en comú el compromís compartit de seguir defensant els valors de la pau, la democràcia i els drets humans que defineixen els nostres pobles”.

Coincidint amb el primer aniversari de l’ocupació russa d’Ucraïna, el cap de l’Executiu ha condemnat “rotundament” la invasió sobre “un país sobirà, democràtic i compromès amb els valors de l’europeisme”. “Catalunya se suma a la crida internacional per a l’aturada de les hostilitats de l’exèrcit de Rússia i el necessari retorn a una via diplomàtica de relacions entre pobles”, ha declarat, al mateix temps que ha reiterat el missatge de suport als vuit milions de ciutadans que han hagut de deixar el seu país.

A la trobada també hi ha assistit el cònsol d’Ucraïna a Barcelona i el cap de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona{"name":"2023/02/22/13/39/c1c33e45-257e-4a7c-b7cf-1da5072ae4bc.jpeg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":249121}

Durant aquest any de guerra, Aragonès ha destacat que “Catalunya s’ha bolcat amb Ucraïna”, a través d’ajuda humanitària i també amb “l’acollida de més de 21.500 persones” provinents del conflicte. “Mentre duri la invasió russa a territori ucraïnès, continuarem aquesta tasca de solidaritat. I hi serem, també després. Donant suport a la crisi actual, però també en la reconstrucció posterior, en línia amb el compromís de la Unió Europea”, ha remarcat el cap de l’Executiu. En aquest sentit, el president ha destacat que, en les properes setmanes, s’obrirà una nova línia d’ajudes ordinàries de cooperació que tindrà en compte els projectes vinculats amb les conseqüències de la guerra d’Ucraïna.

“Catalunya té vocació humanitària”, ha reblat Aragonès, i per això aquest 2023 el Govern “ha reforçat de forma molt important, arribant al 45 milions”, les polítiques destinades a atendre crisis humanitàries i contribuir a la cooperació internacional. “Ho fem per convicció, per solidaritat i perquè Catalunya té la voluntat, les capacitats i els mitjans per ser útil i contribuir a poder donar respostes als reptes globals i a emergències com la d’Ucraïna, que ens interpel·len molt directament”, ha assegurat.

A la trobada també hi han pres part la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu; el cònsol d’Ucraïna a Barcelona, Artem Vorobyov, i el cap de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, Sergi Barrera.

El Premi Sàkharov a la Llibertat de Consciència és el màxim reconeixement de la Unió Europea en la tasca que es fa en l’àmbit dels drets Humans. Es va atorgar per primer cop el 1988 a Nelson Mandela i Anatoli Marchenko.

4  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 3325255

Fotografia 2

Fotografia 2 2471384

Fotografia 3

Fotografia 3 4243679

Fotografia 4

Fotografia 4 2869730

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined