Comissió d'Autoprotecció

La Comissió d'Autoprotecció de Protecció Civil homologa 16 nous plans d'autoprotecció, entre ells el del Mobile World Congress 2023

query_builder   24 febrer 2023 11:35

event_note Nota de premsa

La Comissió d'Autoprotecció de Protecció Civil homologa 16 nous plans d'autoprotecció, entre ells el del Mobile World Congress 2023

 1. La vegueria del Camp de Tarragona és on més plans d’autoprotecció s’han homologat amb 4, la segueix la de Barcelona i la de Lleida amb 3 cadascuna, i la del Penedès i la de la Catalunya Central amb 2 en cada cas
 2. A la mateixa Comissió d’avui, 13 plans d’autoprotecció no s’han homologat per deficiències en el contingut del pla o insuficiències dels mitjans i recursos

La directora general de Protecció Civil de la Generalitat, Marta Cassany, ha presidit avui divendres, 24 de febrer de 2023, una nova Comissió d’Autoprotecció de la Comissió de Protecció Civil de Catalunya, en què s’han homologat 16 nous Plans d’Autoprotecció d’una indústria de risc químic, el del Mobile World Congress un mercat i festes populars, entre altres.

A la Comissió d’Autoprotecció també hi ha participat el subdirector de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado; la subdirectora de Coordinació i Gestió d’Emergències, Imma Solé; el sots-director general de Seguretat Industrial, Florenci Hernández per delegació la directora general d’Indústria; i el cap de la Unitat de Protecció Civil de l’Ajuntament de Barcelona, Hèctor Carmona, per delegació de la gerent de l’Àrea de Seguretat i Prevenció.

La d’avui ha estat la segona de l’any i la dinovena reunió de la Comissió d’Autoprotecció (que es va reunir per primera vegada el març de 2021), creada per agilitzar el procés d’homologació dels plans d’autoprotecció i que ha permès reduir de forma significativa els terminis de resolució expressa dels procediments.

Els 16 Plans d’Autoprotecció homologats avui s’afegeixen als 547 homologats a les anteriors reunions de la Comissió des del seu començament al març del 2021 fins avui, de manera que deixen un total de 554 plans d’autoprotecció homologats.

Plans d’Autoprotecció d’instal·lacions químiques, centres comercials, activitats de lleure i sales d’espectacles, entre altres

Per vegueries, els 16 Plans d’Autoprotecció (PAU) que s’han homologat avui pertanyen a:

 1. Alt Pirineu: 1
 2. Barcelona: 3
 3. Camp de Tarragona: 4
 4. Catalunya Central: 2
 5. Girona:1
 6. Lleida: 3
 7. Penedès: 2

Entre els plans homologats, per tipologia 13 corresponen a instal·lacions i activitats no temporals i 3 a activitats temporals. Entre les instal·lacions i activitats no temporals hi ha quatre instal·lacions industrials amb substàncies perilloses de les quals un establiment afectat per la normativa d’accidents greus (Seveso) de l’àmbit del PLASEQTA; una instal·lació amb líquids refrigerants; tres instal·lacions amb elevada càrrega de foc; una activitat de gestió de residus perillosos; un edifici d’oficines; un esdeveniment en espai delimitat; un port esportiu i un edifici de concurrència pública.

Pel que fa a les tres activitats temporals, els plans homologats corresponen a activitats de les festes de carnaval de Sitges, Torelló i Castell Platja d’Aro que ja comptaven amb els corresponents informes tècnics favorables de la Direcció General de Protecció Civil abans de la seva celebració.

Dels 13 plans d’autoprotecció homologats destaquen els plans d’autoprotecció del Mobile World Congress 2023 que recull tots els serveis i recursos d’autoprotecció adscrits a la Fira de Barcelona per gestionar les possibles emergències que es puguin produir. Aquest pla d’autoprotecció s’integra en el pla de protecció civil de Catalunya, PROCICAT, en cas d’activació per tal de garantir la coordinació de la resposta entre la Fira de Barcelona i el Mobile World Congress 2023 amb el sistema de protecció civil de Catalunya en cas d’emergència.

També destaquen el pla d’autoprotecció de la indústria del PLASEQTA Covestro (la Canonja) que incorpora els canvis derivats de la posada en marxa de la nova planta de clor i amb els corresponents procediments per evitar les afectacions greus a l’exterior que en poguessin derivar.

També s’han homologat el pla d’autoprotecció del Mercat Central de Tarragona, el del Port del Masnou, entre d’altres.

A la Comissió d’avui s’han presentat també 13 PAU que no han estat homologats. Per vegueries els plans que no s’han homologat corresponen a:

 1. Barcelona: 7
 2. Camp de Tarragona: 2
 3. Catalunya Central: 3
 4. Girona: 1

Per tipologia tots corresponen a activitats no temporals. Entre els plans no homologats destaquen cinc instal·lacions industrials amb substàncies perilloses no tòxiques en quantitats importants, corresponents a dipòsits d’emmagatzematge de gas natural o altres combustibles en diferents punts del territori; una instal·lació amb elevada càrrega de foc; un edifici d'oficines; dos centres comercials; un Hotel; un càmping (risc d'inundació); i un port esportiu:1

La no homologació respon a deficiències en el contingut del pla o bé insuficiències dels mitjans i recursos d’autoprotecció necessaris per respondre a una emergència i evitar danys greus dins o fora de l’activitat, segons el cas.

En tots aquests casos, les activitats han rebut l’informe d’avaluació tècnica de la Direcció General de Protecció Civil on consten els aspectes del pla d’autoprotecció que cal esmenar i es farà seguiment al llarg dels propers mesos per tal de que es facin les degudes correccions si l’activitat no les presenta amb caràcter immediat.


undefined
undefined
undefined
undefined
undefined