gencat

El Govern impulsa l'inici de diverses actuacions de restauració fluvial al Baix Llobregat, el Moianès i l'Alt Empordà

query_builder   28 febrer 2023 14:09

event_note Nota de premsa

El Govern impulsa l'inici de diverses actuacions de restauració fluvial al Baix Llobregat, el Moianès i l'Alt Empordà

  1. Les actuacions es duran a terme a la maresma de les Filipines-el Remolar (delta del Llobregat), a l’entorn de la resclosa de l’antiga colònia Rio (riu Calders, al terme municipal de Monistrol de Calders) i a l’entorn fluvial de l’assut de l’antic molí de Can Sagrera, al terme municipal de Pont de Molins (Alt Empordà)


  1. Els treballs, que estan inclosos en la planificació hidrològica, seran finançats amb els fons Next Generation de la Unió Europea i compten amb un pressupost global superior als 1,5 milions d’euros


El Govern de la Generalitat ha impulsat avui tres actuacions de restauració fluvial, a proposta de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, que es duran a terme a les comarques del Baix Llobregat, el Moianès i l’Alt Empordà. Concretament, els treballs es desenvoluparan a la maresma de les Filipines-el Remolar (delta del Llobregat), a l’entorn de la resclosa de l’antiga colònia Rio (riu Calders, al terme municipal de Monistrol de Calders) i a l’entorn fluvial de l’assut de l’antic molí de Can Sagrera, al terme municipal de Pont de Molins (Alt Empordà).


Els treballs, que estan inclosos en la planificació hidrològica, seran finançats amb els fons Next Generation de la Unió Europea i formen part del pla d’actuacions de protecció i adaptació al risc d’inundació i integració ambiental en nuclis urbans. En total, és previst destinar, globalment, més d’1,5 milions d’euros a aquestes tres actuacions.


L’actuació prevista a la maresma de les Filipines-el Remolar (1,1 milions d’euros, IVA no inclòs) implicarà millorar la inundabilitat i resoldre la problemàtica causada per l’estancament de les masses d’aigua i els episodis de sequera en les zones d'inundació temporal, amb la consegüent pèrdua de valor de les condicions ecològiques de la maresma. Cal tenir en compte que aquest projecte dona resposta als requeriments de la Comissió Europea pel que fa a l’incompliment de la conservació dels valors de la zona d’especial protecció (ZEC) i zona d’especial protecció de les aus (ZEPA) del Delta del Llobregat.


L’actuació prevista a Monistrol de Calders (més de 226.000 euros, IVA no inclòs) consistirà en la retirada de la resclosa que hi ha a l’antiga Colònia Rio amb l’objectiu de millorar la connectivitat fluvial i la integritat biòtica i contribuir a la millora mediambiental del riu Calders.


Finalment, l’actuació a l’entorn fluvial de l’assut de l’antic molí de Can Sagrera, a Pont de Molins (més de 227.000 euros, IVA no inclòs) implicarà restituir-lo per millorar la connectivitat ecològica del riu en aquest tram i garantir-hi el pas longitudinalment de la fauna present, fet que contribuirà a la millora substancial en la qualitat ecològica del tram de la Muga beneficiat

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined