Catalunya aposta per la prescripció social com a estratègia per a la millora del benestar emocional

El 9 de març és el Dia de la Prescripció Social

Catalunya aposta per la prescripció social com a estratègia per a la millora del benestar emocional

query_builder   9 març 2023 08:00

event_note Nota de premsa

El 9 de març és el Dia de la Prescripció Social

Catalunya aposta per la prescripció social com a estratègia per a la millora del benestar emocional

  1. 8.131 persones ja han rebut una prescripció social des de la consulta de l’atenció primària, i un 65% d’aquestes ha experimentat una millora de la seva salut emocional
  2. El Programa de Prescripció Social i Salut compta amb professionals d’atenció primària i comunitària formats a tots els CAP de Catalunya
Catalunya aposta per la prescripció social com a estratègia per a la millora del benestar emocional{"name":"2023/03/08/17/10/fc961ddc-d6fa-4766-9f7d-2c23cb00e6ea.jpg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":221963}

El Departament de Salut impulsa a Catalunya l’abordatge no farmacològic del malestar emocional mitjançant la participació en activitats comunitàries –culturals, esportives, de contacte amb la natura, etc. I ho fa a través del Programa de Prescripció Social i Salut (PSS), que coordina la Subdirecció General d’Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques (SGAVIH) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

Ja són 8.131 les persones que han estat incloses en aquest programa de prescripció social i salut, segons les dades de gener 2023. I en un 65% d’aquestes s’observen canvis positius en el seu benestar emocional.

Aquestes dades reflecteixen l’enorme esforç dels professionals sanitaris de l’atenció primària i comunitària per incorporar la prescripció social en el seu dia a dia a les consultes i activitats als CAP de tot el país.

El Programa de Prescripció Social i Salut dona resposta, doncs, a les prioritats del Pla de Salut de Catalunya 2021-2025 i del Pla de Drogues i Addiccions Comportamentals (DAC) 2019-2023, que evidencien tant l’elevada prevalença del malestar emocional en el nostre entorn (22,5% de les persones de més de 15 anys segons dades de l’ESCA de 2021) com la necessitat de reduir-ne la medicalització amb psicofàrmacs.

Per la seva banda, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) destaca el valor de la prescripció social com a eina que pot ajudar a millorar el benestar físic i mental de la persona així com reduir potencialment els costos sanitaris.

Solitud no volguda i trastorns lleus de salut mental

De forma prioritària, el Programa PSS s’adreça a persones amb solitud no volguda, amb trastorns lleus de salut mental (per exemple d’ansietat i depressió) i a persones amb baixa participació social, en les quals la medicina tradicional evidencia un benefici baix. Aquest programa de prescripció social i salut treballa amb perspectiva salutogènica, buscant augmentar els factors promotors i protectors de la salut, i utilitzant les eines i recursos dels i de les pacients i del seu entorn.

L’objectiu final és millorar el benestar emocional i augmentar el suport social, reduint la dependència al sistema sanitari i la sobremedicalització de problemes de la vida que sovint tenen el seu origen a l’àmbit social, econòmic i/o emocional. En especial, es pretén reduir la prescripció i l’ús d’hipnosedants, amb o sense recepta, que són, segons l’enquesta EDADES de 2019, la quarta substància més consumida a Catalunya (en població d’entre de 15 a 64 anys), després del tabac, l’alcohol i el cànnabis.

La implementació del PSS requereix incorporar un abordatge interdisciplinari i comunitari, sortir de les consultes per posar en valor davant d’agent sovint no sanitaris la salut com a concepte més enllà de la malaltia. També requereix posar a la persona en el centre i cercar els recursos a la comunitat, trencant amb la inèrcia de la medicalització dels problemes de la vida. La prescripció social pot ser el resultat d’un treball comunitari, però pot actuar també com una palanca de canvi per iniciar el treball en salut comunitària, alineant esforços i coordinar-se per a la millora de la salut de la població.

El programa neix l’any 2012 a Catalunya després d’una prova pilot a diversos equips d’atenció primària i comença la seva implementació a tot el territori al 2017, amb l’impuls del Pla Interdepartamental i Intersectorial de Salut Pública (PINSAP). En l’actualitat s’ha aconseguit la formació de professionals a tots els CAP de Catalunya, gràcies a la formació en prescripció social dels nous rols professionals que s’han incorporat a la primària: els referents de benestar emocional i comunitaris (REBEC), els dietistes i nutricionistes i els fisioterapeutes.

Dia de la Prescripció Social: escolta, dona suport i connecta

El dia 9 de març se celebra el Dia de la Prescripció Social promogut pel Social Prescribing Network. Aquest any 2023, amb el lema Escolta – Dona suport – Connecta’ es posa l’èmfasi en la importància d’incentivar el benestar emocional mitjançant la participació comunitària i l’apoderament de les persones i les seves comunitats.

Des de la SGAVIH es treballa per facilitar al màxim la implementació del PSS, apostant per adaptar la formació a les noves necessitats i nous rols de l’atenció primària i comunitària, amb més materials de suport que ajudin a difondre els missatges clau i a establir les aliances necessàries per treballar amb la comunitat. En aquest sentit, s’ha implementat el curs en línia ‘Prescripció social per a la millora del benestar emocional’, adreçat a professionals de l’atenció primària i del qual es preveuen fer diverses edicions cada any.

En aquest àmbit d’actuació, la SGAVIH també participa com a soci col·laborador en el projecte europeu H2020 RECETAS Re-imaginació d’entorns de connexió i interacció: prescripció social en espais naturals, que pretén avaluar l’impacte de la prescripció social basada en la natura (NBSP) com a intervenció no mèdica per abordar la soledat i el benestar mental. A més, treballa per millorar l’avaluació del Programa amb suport de la Fundació Universitària del Bages - Facultat de Ciències de la Salut, per conèixer l’impacte de la prescripció social i com poder optimitzar el Programa.

D’altra banda, als materials ja disponibles per a la ciutadania sobre prescripció social, com la Guia del Programa de Prescripció Social i Salut o la videocàpsula La prescripció social. Una ajuda quan la necessites, s’hi afegeix una nova infografia per sensibilitzar sobre la importància de demanar ajuda a les persones en risc d’aïllament, que se sentin soles i/o presentin malestar emocional.


  1. Per accedir a la formació en línia per a professionals, consulteu promocio.cat
  2. Per accedir els materials per a la ciutadania, visiteu el web del Programa PSS
  3. Feu servir l’etiqueta #SOCIALPRESCRIBINGDAY per visibilitzar les activitats relacionades amb el Dia de la Prescripció Social.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined