.

El Memorial Democràtic destina 300.000 euros a projectes de recerca i difusió

query_builder   10 març 2023 13:23

event_note Nota de premsa

El Memorial Democràtic destina 300.000 euros a projectes de recerca i difusió

Hi poden optar els ens locals, les universitats públiques i privades, les associacions, les fundacions, les empreses i els particulars


El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat la convocatòria de subvencions, en règim de concurrència pública, a projectes d’activitats commemoratives, de recerca i de difusió de la memòria democràtica. Hi poden optar ens locals, universitats públiques, universitats privades, associacions, fundacions, empreses i particulars que treballen en la recuperació, la commemoració i el foment de la memòria democràtica.

Àmbits de les subvencions

En concret, el Memorial Democràtic subvencionarà projectes relacionats amb el coneixement de la Segona República, la Generalitat republicana, la Guerra Civil i les víctimes del conflicte per motius ideològics, de consciència, religiosos o socials, de la repressió de la dictadura franquista, de l’exili i la deportació, de l’intent d’eliminar la llengua i la cultura catalanes, dels valors i les accions de l’antifranquisme i de totes les tradicions de la cultura democràtica.

La finalitat dels projectes que es presentin ha de ser donar a conèixer el passat recent, d’una manera científica i objectiva, i estimular la comprensió del temps present. Tots els projectes s’han d’acollir a un dels quatre àmbits que apareixen a les bases:

a) Àmbit 1. Actuacions commemoratives d’esdeveniments o actuacions d’homenatge a persones físiques i jurídiques que s’hagin significat pel seu compromís amb la lluita per la defensa i el restabliment de les llibertats i la democràcia.

b) Àmbit 2. Actuacions de difusió i formació: inclou l’organització de congressos, seminaris, exposicions, productes audiovisuals de no-ficció, edició de publicacions i projectes educatius o pedagògics, culturals o artístics.

c) Àmbit 3. Projectes de recerca: inclou investigacions inèdites en matèria d’història i de memòria que utilitzin fonts arxivístiques, visuals, orals i escrites, entre d’altres.

d) Àmbit 4. Projectes destinats a la catalogació, inventari i digitalització de fons documentals.

Dotació i destinataris

El Memorial Democràtic destinarà 300.000 euros a donar suport a projectes d’ens locals, associacions, fundacions, universitats, empreses i particulars que, des de l’acció cívica, treballen per la recuperació, la commemoració i el foment de la memòria democràtica. Cada sol·licitant podrà presentar un projecte.

Els imports destinats a cada àmbit són:

Àmbit 1: 70.000 euros (màxim concedit per projecte: 5.000 euros)

Àmbit 2: 115.000 euros (màxim concedit per projecte: 9.000 euros)

Àmbit 3: 70.000 euros (màxim concedit per projecte: 5.000 euros)

Àmbit 4: 45.000 euros (màxim concedit per projecte: 5.000 euros)

El procediment de concessió és el de concurrència competitiva.

Terminis i resolució

El formulari de sol·licitud i la documentació es poden presentar fins al 5 d’abril. El Memorial Democràtic en notificarà la resolució a les entitats beneficiàries mitjançant la publicació al taulell electrònic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, en un termini màxim de sis mesos, a partir del 9 de març.

Sessions formatives

El 17 de març tindran lloc dues sessions informatives en línia: una, per a ens locals i universitats públiques; i una altra, per a entitats, persones físiques i persones jurídiques privades.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined