Participants de la Jornada ¿Construïm amb Europa la Catalunya del futur¿

Jornada "Construïm amb Europa la Catalunya del futur"

Catalunya rebrà més de 1.500 milions d'euros de fons europeus fins al 2027

query_builder   9 març 2023 15:24

event_note Nota de premsa

Jornada "Construïm amb Europa la Catalunya del futur"

Catalunya rebrà més de 1.500 milions d'euros de fons europeus fins al 2027

  1. La despesa real mobilitzada pels fons FEDER, FSE+, FEADER i FEMPA superarà els 3.700 milions d’euros en set anys
  2. Amb aquests ajuts, el Govern català desplegarà un conjunt d’actuacions que beneficiaran 3.000 investigadors, 2.800 explotacions agrícoles, 600 embarcacions pesqueres i el 43% de les persones desocupades que participen en programes de inserció trobaran feina


Participants de la Jornada “Construïm amb Europa la Catalunya del futur”
Participants de la Jornada “Construïm amb Europa la Catalunya del futur”
{"name":"2023/03/09/15/48/9165eeeb-34a2-47e6-8352-102dc71bc52b.JPG","author":"Departament d'Economia i Hisenda","type":"0","location":"0","weight":2111423}

Des d’ara i fins al 2027, Catalunya rebrà 1.524,15 milions d’euros per dur a terme un desenvolupament econòmic, intel·ligent, sostenible i integrador que, en definitiva, serveixi per millorar la qualitat de vida de la ciutadania, donant resposta als nous reptes i necessitats que li plantegi el futur. Aquest import és la suma dels dos fons que formen part de la política de cohesió de la Unió Europea, Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i Fons Social Europeu Plus (FSE+), del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), integrat en la política agrícola comuna (PAC), i el Fons Europeu Marítim, de Pesca i Aqüicultura (FEMPA), tots quatre gestionats pels departaments d’Economia i Hisenda, Empresa i Treball i Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, respectivament.

En total, però, la inversió que es mobilitzarà realment serà de més de 3.728,02 milions d’euros, si tenim en compte que els fons de la Unió Europea només financen un percentatge de les despeses elegibles i que la resta anirà a càrrec de les diferents administracions catalanes, per una banda, i d’aportacions privades, per l’altra. Al marge d’aquests fons, Catalunya també rebrà recursos procedents del Next Generation EU, és a dir, del Pla de recuperació per a Europa, que la Generalitat distribueix mitjançant la publicació de convocatòries de concurrència competitiva i de licitacions de contractes finançats amb el Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) i els fons REACT-UE.

Aportació

FEDER

FSE+

FEMPA

FEADER

Total

Unió Europea

840.500.143

400.984.297

55.670.000

226.985.750

1.524.140.190


Catalunya

Administracions públiques

1.204.320.215

585.460.447

22.508.086

300.888.087

2.113.176.835

Entitats privades

56.430.000


34.679.240

pendent d’estimació

91.109.240

Inversió total UE + Catalunya

2.101.250.358

986.444.744

112.857.326

527.873.837

3.728.426.265

Amb aquests ajuts, el Govern desplegarà una sèrie d’actuacions que beneficiaran 3.000 investigadors i investigadores, milloraran l’eficiència energètica de 100.000 m2 d’edificis públics, promouran que el 43% de les persones desocupades que participen en programes d’inserció trobin feina, impulsaran l’agricultura ecològica a més de 530.000 hectàrees, milloraran la competitivitat de més de 2.840 explotacions agràries, equiparan més de 630 embarcacions pesqueres, impulsaran 200 explotacions aqüícoles i desplegaran l’Estratègia Marítima de Catalunya al 100% del territori pesquer.

Aquesta informació s’ha fet pública avui a la jornada ‘Construint amb Europa la Catalunya del futur’, que s’ha celebrat aquest matí al Palau de Pedralbes, i que ha comptat amb la participació de quatre conselleries, dos ministeris i dos representants de la Comissió Europea. Durant la seva intervenció, la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, ha posat en valor el paper de les institucions europees en la construcció de la Catalunya del futur, que “no es pot entendre sense els valors de llibertat, democràcia i prosperitat” que ens ofereix Europa, ni sense el seu “suport” a l’hora d’activar les inversions necessàries per “fer de Catalunya una societat més justa, inclusiva i sostenible”. En aquest sentit, Mas Guix s’ha compromès a trobar les sinergies entre els programes i treballar per optimitzar la complementarietat entre els fons europeus perquè Catalunya tiri endavant els projectes transformadors que necessita. “Estem motivats i preparats per fer-ho. I també convençuts que ens acompanyareu en aquest viatge per construir la Catalunya del futur”, ha reblat.

Per la seva banda, la consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha explicat que des del Departament "acompanyem en l'aprofitament dels fons europeus per transformar la nostra societat i, al mateix temps, fer avançar el projecte de la Unió Europea". Serret també ha afegit que des de la Delegació del Govern davant la Unió Europea a Brussel·les, "fem una tasca per incidir en el disseny dels fons europeus perquè s'adaptin a les necessitats del territori i aconsegueixin els impactes perseguits pel progrés comú". "A mesura que avancem amb els projectes innovadors finançats pels fons europeus, contribuïm en una Europa que també volem més cohesionada, sostenible i pròspera", ha conclòs la consellera.

El Secretari d’Agenda Rural de la Generalitat, Oriol Anson, ha assegurat que la voluntat del Govern català és seguir aprofitant els recursos procedents dels fons FEADER i FEMPA durant l’actual període per a millorar els sectors agrari, agroalimentari, i de la pesca catalans, “perquè la seva millora és la del país, perquè en formen part, i perquè el seu desenvolupament el diversifica i el situa amb una millor capacitat de servir la seva ciutadania”.

Per la seva banda, la secretària general de Fons Europeus del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública, Mercedes Caballero, i el subdirector general de la Unitat Administradora del FSE del Ministeri de Treball i Economia Social, Ángel García, han celebrat el treball conjunt entre els equips de la Generalitat i els ministeris i han ofert el suport del Govern a la política de cohesió a Catalunya.

Finalment, el cap adjunt de la Unitat Portugal-Espanya de la Direcció General de Política Regional i Urbana de la Comissió Europea, Diego Villalba de Miguel, i el cap adjunt de la Unitat Malta-Espanya de la DG d’Ocupació, Afers Socials i Inclusió de la Comissió Europea, Stanislav Ranguelov, han subratllat la qualitat dels programes operatius presentats durant la jornada i han situat les persones al centre dels objectius estratègics de la política de cohesió de la Unió Europea.

Una Comissió per desplegar i impulsar projectes estratègics de país

Els quatre departaments participants a la Jornada, juntament amb el Departament de la Presidència, han constituït la Comissió de Coordinació dels Fons Europeus del Marc Estratègic Comú, comissió de treball específica de la Comissió Interdepartamental d’Acció Exterior i de Relacions amb la Unió Europea, adscrita al Departament d'Acció Exterior i Unió Europea, que s’encarregarà de coordinar els programes operatius vinculats a aquests quatre fons i fomentar-ne la complementarietat per desplegar i impulsar projectes estratègics de país. L’objectiu de la Comissió és donar un enfocament conjunt als recursos europeus que gestionen els diferents departaments de la Generalitat per evitar duplicitats durant les fases de planificació i gestió dels programes operatius, aprofitar sinergies i optimitzar amb la màxima eficiència l’absorció dels recursos europeus a Catalunya.

Durant la jornada s’han presentat els programes operatius fins al 2027 dels quatre fons. El FEDER dedicarà els 840,5 milions d’euros a quatre reptes:ecosistema del coneixement i creixement econòmic sostenible, l’energia neta i comunitats sostenibles i inclusives, ecosistemes resilients, i l’administració moderna i pròxima a la ciutadania. Els 401 milions del FSE+ es destinaran a reduir l’atur -sobretot entre les persones de 16 a 30 anys-, incrementar la inclusió social, laboral i la igualtat d’oportunitats de col·lectius en risc d’exclusió, prevenir l’abandonament escolar, millorar la retenció de talent i reduir el risc de pobresa infantil.

Pel que fa al FEADER, amb una dotació de 226,98 milions d’euros. promourà una renda agrícola viable, millorarà la competitivitat de les explotacions, contribuirà a mitigar el canvi climàtic, treballarà per la preservació del medi, la protecció de la biodiversitat i el paisatge, el relleu generacional a les zones rurals i la resposta de l’agricultura a les exigències socials en salut alimentària. Finalment, el FEMPA, invertirà 55,67 milions d’euros a fomentar la pesca sostenible i la recuperació i conservació dels recursos biològics aquàtics, impulsar l’economia blava, ajudar a desenvolupar les comunitats pesqueres i aqüícoles i reforçar la governança internacional dels oceans.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined