sge

El Govern organitza el congrés 'La igualtat en Joc' per avançar en l'impuls de l'esport femení a Catalunya

query_builder   13 març 2023 15:02

event_note Nota de premsa

El Govern organitza el congrés 'La igualtat en Joc' per avançar en l'impuls de l'esport femení a Catalunya

  1. Especialistes en gènere i esport de reconegut prestigi aportaran coneixements i eines amb l’objectiu d’incrementar la visibilitat i el reconeixement de l’esport femení
  2. El congrés tindrà lloc a l’INEFC Barcelona del 26 al 28 d’abril i les inscripcions per participar-hi ja estan obertes
sge{"name":"2023/03/13/17/40/b96d35ca-c31e-4d67-894f-d7ed5f7518f8.jpg","author":"sge","type":"0","location":"0","weight":32477}

El Govern organitzarà el proper mes d’abril el congrés ‘La Igualtat en Joc’, una plataforma de transferència de coneixement, interacció i aprenentatge per impulsar l’esport femení a Catalunya. A l’INEFC Barcelona, especialistes en gènere i esport de reconegut prestigi català, estatal i internacional reflexionaran sobre els reptes i les eines per afavorir la igualtat d’oportunitats en l’accés i la pràctica de l’esport.

El congrés, organitzat per l’INEFC per encàrrec de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, amb la coordinació dels Departaments de la Presidència i d’Igualtat i Feminismes, vol ser un punt d’inflexió en el camí per incrementar la visibilitat i el reconeixement de l’esport femení, i té lloc en el context de transformació feminista que es viu als carrers, al Govern, a les escoles i, també, món de l’esport.

L’impuls de l’esport femení és una peça fonamental d’aquesta transformació, motiu pel qual la Generalitat impulsa un congrés que s’engloba en les actuacions de suport, tant econòmic com de visibilitat, que l’executiu català està portant a terme per afavorir el creixement i la promoció de l’esport femení, en totes les facetes i àmbits.

Seran tres dies, del 26 al 28 d’abril, amb ponències, tallers i diàlegs on, a través de l’expertesa de les persones ponents i l’intercanvi de coneixements, es facin passos endavant per garantir la igualtat de condicions entre homes i dones en el sector esportiu i per eliminar les discriminacions i els estereotips, aprofitant el rol social de l'esport i el seu potencial per canviar el món on vivim. Les conclusions del congrés serviran per elaborar un Llibre Blanc que reculli la feina portada a terme en l’àmbit del suport a l’esport femení i definir noves actuacions per millorar-lo i potenciar-lo.

El congrés, les inscripcions pel qual ja estan obertes al web, reunirà especialistes en gènere i esport de reconegut prestigi català, estatal i internacional amb professionals d’entitats esportives, administracions públiques i empreses del sector esportiu, líders i responsables de la presa de decisions en l’àmbit de l’activitat física i de l’esport; persones implicades en la igualtat entre homes i dones, esportistes, periodistes i professionals de la comunicació esportiva, i referents de l’àmbit acadèmic.

A partir de les dades i del coneixement de la situació actual, de la posada en comú d’experiències d’èxit i bones pràctiques a escala nacional i internacional, i de l’anàlisi de les dificultats i resistències que sorgeixen, en aquest congrés es pretenen abordar qüestions relatives a l’esport femení a Catalunya i arreu del món. Amb aquesta voluntat, els continguts i espais de trobada s’estructuren en tres grans eixos: el sector públic, el sector associatiu i el sector comercial i de comunicació. Al voltant de cadascun d’aquests eixos, s’ha elaborat un programa en el qual hi haurà ponències, diàlegs, tallers i espais d’intercanvi i interacció.

La trobada s’iniciarà el dia 26 d’abril, a les 15.00 h amb l’acte inaugural, presidit per la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà i Pons; la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí i Altés; la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula i Paretas, i el director de l’INEFC, Eduard Inglés Yuba.

El congrés s’estructura en una ponència inicial diària a càrrec d’una personalitat destacada de l’àmbit de l’esport femení, diverses exposicions en format de diàlegs que transcorreran en paral·lel, així com tallers pràctics que giraran entorn de la igualtat en els diversos àmbits de l’esport. També hi haurà dues sessions dedicades a la presentació de comunicacions orals i experiències, i una taula rodona en la qual participaran esportistes de renom. A la sessió de cloenda, es presentaran les conclusions i hi haurà un debat final.

Ponents de prestigi internacional

Tres conferències plenàries, en llengua anglesa, encapçalen el programa. La conferència inaugural, titulada “Gender equality in sport governance”, tindrà lloc dimecres 26, a les 15.30 h, i la impartirà Johanna Adriaanse, professora de la Universitat Tecnològica de Sydney (Austràlia), experta reconeguda mundialment en l’àmbit de l’esport, la dona i la igualtat de gènere. Dijous 27 al matí, serà el torn de Marijke Fleuren, que obrirà la jornada amb la ponència titulada “Good practices promoting gender equality in sport organizations”. Marijke Fleuren és la presidenta de la Federació Europea de Hockey i membre del Consell Executiu de la Federació Internacional de Hockey (FIH). Del 2015 al 2022, va ser membre de la Comissió “Dones en l’Esport” del COI i el desembre de 2020 va ser nomenada experta en Igualtat de Gènere en l’Esport en el Grup d’Alt Nivell (GAN) de la Comissió Europea.

Nicole LaVoi, destacada especialista en gènere, lideratge i dones entrenadores, parlarà divendres 28 sobre “Women in coaching”. És professora titular a l’Àrea de Ciències Socials i del Comportament de la Facultat de Cinesiologia de la Universitat de Minnesota i directora del Tucker Center for Reasearch on Girls & Women in Sport. A través de la seva recerca multidisciplinària, respon a preguntes essencials que poden marcar una gran diferència en la vida de les nenes i les dones.

Els diàlegs, sis en total, abordaran temes concrets, presentats per dues personalitats reconegudes en el seu àmbit. El primer dia, hi haurà tres diàlegs en paral·lel: Glòria Balaguer (Universitat d’Illinois) i Laura Burton (Universitat de Connecticut) parlaran de lideratge; el diàleg sobre educació per a la igualtat anirà a càrrec de Sandra Molines (Florida Universitària de València) i Cristina López (Universitat de La Corunya), i Susana Guerrero, filòloga experta en llenguatge inclusiu (Universitat de Màlaga), i la periodista Maria Guixà (Catalunya Ràdio) se centraran en el paper dels mitjans de comunicació.

El segon dia al matí, tindran lloc tres diàlegs més: “Esport, adolescència i gènere”, a càrrec de Fiona Dowling, catedràtica d’Educació de l’Escola Noruega de Ciències de l’Esport, i Kety Balibrea, professora de la Universitat Politècnica de València; “Polítiques esportives per a la igualtat”, presentat per la investigadora Mariate Vizcarra, de la Universitat del País Basc; Elvira Hidalgo, tècnica superior d’esports de la Universitat de la Laguna; i Dorleta Ugalde, responsable tècnica de programes de gènere i esport del Govern Basc; i l’últim, dedicat a la promoció de l’esport femení, a càrrec de la consultora Gemma Cernuda i l’advocada Maria Teixidor.

Dijous a la tarda, es faran sis tallers en paral·lel amb una assistència limitada de 40 persones per taller. Aquests mateixos tallers es repetiran divendres al matí per facilitar l’assistència de tothom que hi estigui interessat. Miquel Far Ferrer, psicòleg i professor de la Universitat de les Illes Balears, impartirà el taller titulat “Masculinitats i esport”. El taller “Esport segur: prevenció de les violències sexuals” serà impartit per Carla Vall, advocada i criminòloga experta en dret penal i de gènere. Clara Basiana, periodista treballadora de Col·lectivaT i col·laboradora d’Almena Cooperativa Feminista, i exmembre de l’equip olímpic de natació artística, serà l’encarregada del taller “Igualtat en la comunicació”. El taller “Igualtat en l’esport des de la gestió esportiva local” l’impartirà Ainhoa Azurmendi, professora associada a la Universitat del País Basc. Anna Rovira, advocada i formadora en prevenció, detecció i intervenció en casos de violència de gènere, s’encarregarà del taller “Com fer plans d’igualtat en les organitzacions esportives”. Finalment, la doctora Eva Ferrer Vidal-Barraquer, metgessa especialista en medicina de l’esport, liderarà el taller “Esport i salut amb perspectiva de gènere”.

Tota la informació sobre el programa, les ponències, els diàlegs, la taula rodona i els tallers es poden trobar al web del Congrés. També s’hi pot consultar el material necessari per fer-ne la difusió, com ara el vídeo promocional. L’activitat disposa de xarxes socials pròpies d’Instagram i Twitter (@laigualtatenjoc) per seguir tant la informació rellevant com el seu dia a dia.

1  

Fitxers adjunts

Cartell del congrés La igualtat en Joc

Cartell del congrés La igualtat en Joc
PDF | 117124

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined