Els consellers Gonzàlez-Cambray i Nadal Farreras al Saló de l'Ensenyament 2023

Els Departaments d'Educació i Recerca i Universitats reforcen l'orientació a l'estudiantat amb un nou espai d'autoconsulta i xerrades informatives al Saló de l'Ensenyament

query_builder   15 març 2023 13:39

event_note Nota de premsa

Els Departaments d'Educació i Recerca i Universitats reforcen l'orientació a l'estudiantat amb un nou espai d'autoconsulta i xerrades informatives al Saló de l'Ensenyament

  1. En l’espai d’autoconsulta els nois i noies, entre d’altres coses, podran trobar els 16 itineraris formatius més freqüents amb les vies d’accés als estudis i les sortides acadèmiques
  2. Hi ha un punt d’informació sobre la preinscripció i un altre sobre les proves d’accés a determinats estudis
  3. També es potencia la formació professional amb un espai específic, on es dona informació per sectors professionals i s’informa sobre l’FP dual
  4. El conseller Nadal anuncia l’increment de més de 550 places en el Màster de professorat per als pròxims dos cursos
  5. El Departament de Recerca i Universitats programa xerrades per aclarir dubtes sobre les proves PAU, el procés de preinscripció i assignació, i sobre beques i ajuts a l’espai Canal Universitats
Els consellers d'Educació i Recerca i Universitats al Saló de l'Ensenyament 2023{"name":"2023/03/15/13/34/098af5ee-347d-41d1-979c-59aa3a6915ff.jpg","author":"Educació","type":"0","location":"0","weight":153616}

Els consellers d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i el de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, han inaugurat aquest matí la 32a edició del Saló de l’Ensenyament que facilita al públic interessat informació exhaustiva sobre els estudis postobligatoris existents.

El Departament d’Educació reforça l’orientació i la formació professional en aquesta edició que se celebrarà fins diumenge dia 19 al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona. El Departament ofereix informació sobre tots els estudis postobligatoris que es poden cursar a Catalunya: ensenyaments de formació professional, esportius, d'arts plàstiques i disseny, de música, arts escèniques, escoles d’adults, formació a distància (IOC) i ensenyament a les escoles d’idiomes (EOI). Per la seva banda, el Departament de Recerca i Universitats participa en el Saló amb l’estand Canal Universitats, que ofereix orientació personalitzada sobre el procés d’accés i admissió a la universitat i també compta amb un espai propi d’informació sobre beques i ajuts.

En declaracions als mitjans de comunicació, el titular d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha destacat que el Saló de l'Ensenyament "és una fira molt important perquè els nostres joves puguin prendre les millors decisions de cara a seguir els seus itineraris formatius. Els joves que vulguin optar per batxillerat o per cicles formatius de grau mitjà, els joves que puguin triar entre la universitat o la formació professional, aquí podran trobar més orientació professional que mai". També ha subratllat la “clara aposta per la Formació Professional, amb més orientació i més expositors que mai” per tal d’orientar cap aquesta opció formativa amb la màxima informació i màximes garanties.

Per la seva part, el Departament de Recerca i Universitats, ofereix a l’Espai Canal Universitats informació exhaustiva i orientació sobre els processos d’accés i admissió a les universitats de Catalunya. S’informa igualment, mitjançant una atenció personalitzada al taulell i a través de xerrades obertes a tots els assistents, sobre les beques, preus públics i els ajuts als estudis universitaris disponibles, amb videotutorials i publicacions d’interès en paper i via codi QR. En aquest sentit, el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha destacat que “el que fem és oferir informació, acompanyament, orientació, facilitar tota mena d'informacions perquè els alumnes que vinguin i que han de preparar els seus itineraris formatius per una nova etapa de la seva vida trobin la informació suficient perquè puguin decidir d'acord amb els seus interessos i les seves competències".

Més de 550 noves places del màster en formació de professorat

El conseller Nadal també ha anunciat que el “Departament ampliarà les places del Màster Universitari en Formació de Professorat de Secundària i Batxillerat, Formació Professional i Ensenyament d'Idiomes (MUFPS) amb més de 550 noves places en els pròxims dos cursos”. Concretament, es preveu passar de les 2.174 places d’aquest curs 2022-2023 fins a les 2.684 places al curs 2023-2024 fins a arribar a les 2.736 places per al curs 2024-2025. En els pròxims dos cursos, doncs, l’augment serà de 562 places. L’objectiu d’aquest increment progressiu de places és potenciar les especialitats del màster més deficitàries en disponibilitat de professorat ha explicat el conseller. El conseller ha destacat també “l’estabilització de l’oferta de graus per al curs vinent”, amb sis nous graus previstos i la transformació de 13 que passen de 180 a 240 crèdits per adaptar-se la normativa estatal.

Orientació per a l’alumnat

El Departament d’Educació disposa d'un espai d’orientació personalitzada, amb catorze punts d’atenció individualitzada, on més de 90 professionals de l’orientació educativa (20 més que en l’edició anterior) titulats en Psicologia, Pedagogia o Psicopedagogia i llarga experiència en l’acompanyament a l’alumnat duran a terme tasques d’orientació a famílies i estudiants durant els cinc dies que dura el Saló. Els professionals treballaran amb l’alumnat les inquietuds personals, els itineraris formatius i les tendències del mercat laboral.

Com a novetat d’aquesta edició s’ha habilitat un espai d'autoconsulta, dotat amb personal de suport, on es podrà consultar tota l'oferta actualitzada d'estudis no universitaris del web triaeducativa.gencat.cat a través d’ordinadors. S’hi podran veure, escoltar o consultar els diferents materials de suport que s’han elaborat: vídeos, pòdcasts, infografies... L’espai també tindrà dues pantalles tàctils que permetran a nois i noies dissenyar els 16 itineraris formatius més freqüents tant per als alumnes que ja han cursat l'ESO com per als qui no en tenen.

Una altra de les novetats és que hi ha un punt d’informació sobre com realitzar els processos de la preinscripció i un altre sobre les proves d’accés necessàries per accedir a determinats estudis, on es treballarà de forma personalitzada amb cada jove els aspectes relacionats amb l’accés als estudis postobligatoris, requisits existents, terminis d’inscripció i coneixement de l’oferta educativa.

Espai de Formació Professional

El Departament d’Educació compta com cada any amb un espai específic de formació professional, on s’hi han habilitat punts d'informació per sectors: cuina, restauració i turisme, logística, administració i comerç, serveis a la comunitat, activitats físiques i esportives, sanitat, indústria i energies renovables, informàtica, imatge i so, i arts gràfiques. En tots s’informarà sobre la formació professional dual. També, en un altre estand, hi haurà informació sobre els Programes de formació i inserció (PFI) i els certificats de professionalitat.

Ensenyaments artístics superiors

Al Palau 1, amb les universitats, s'hi ubiquen els ensenyaments artístics superiors d'Art Dramàtic, Conservació i Restauració de Béns Culturals, Dansa, Disseny i Música, amb experts professors i alumnes que orientaran sobre els itineraris i les sortides professionals d'aquests ensenyaments. Són estudis adaptats a l'Espai europeu d'educació superior que s'imparteixen com a graus i màsters. Aquest espai compta amb la participació de l’ESDAPC (Escola Superior de Disseny i d’Arts Plàstiques de Catalunya), l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya) i l’ESCRBCC (Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya).

Preinscripció dels ensenyaments postobligatoris

El calendari de preinscripció dels ensenyaments postobligatoris per al curs vinent és el següent:

  1. Batxillerat: del 19 al 25 d'abril.
  2. Cicles de formació professional de grau mitjà.
  3. Alumnat amb continuïtat d'escolarització (en general, que cursa quart d'ESO en l'actualitat): del 12 al 18 d'abril.
  4. Resta d'alumnat: del 9 al 15 de maig.
  5. Cicles de formació professional de grau superior: del 26 de maig a l'1 de juny.
  6. ·Cicles d'arts plàstiques i disseny de grau mitjà: del 12 al 18 d'abril i del 9 al 15 de maig.
  7. ·Cicles de formació professional i d'arts plàstiques i disseny de grau superior: del 26 de maig a l'1 de juny.
  8. ·Ensenyaments esportius: del 12 al 18 d'abril.

Tota la informació dels diferents ensenyaments es pot trobar a triaeducativa.gencat.cat.

Espai Canal Universitats

El Departament de Recerca i Universitats ofereix a l’Espai Canal Universitats informació exhaustiva i orientació sobre els processos d’accés i admissió a les universitats de Catalunya. S’informa igualment, mitjançant una atenció personalitzada al taulell, sobre les beques, preus públics i els ajuts als estudis universitaris disponibles, amb videotutorials i publicacions d’interès en paper i via codi QR. En aquest espai, els estudiants poden resoldre tots els dubtes sobre diferents qüestions com ara les proves d’accés a la universitat (calendari, preparació, inscripció, matèries d’examen, etc.); les proves d’aptitud personal, i també sobre els processos de preinscripció (ponderacions, notes de tall, etc.) i d’assignació de places universitàries.

Igualment, els i les estudiants poden conèixer tots els recursos i eines d’orientació existents al portal Canal Universitats, com ara el cercador d’estudis universitaris amb tota l'oferta oficial de titulacions o l’aplicació Posa’t a prova per preparar els exàmens PAU, o el xatbot per resoldre de manera directa tots els dubtes sobre calendari i horaris de les proves PAU, entre d’altres. Enguany, el Departament de Recerca i Universitats ha programat un seguit de xerrades adreçades als estudiants per aclarir dubtes sobre les proves PAU, el procés de preinscripció i assignació de places universitàries, i sobre beques i ajuts.

Espai Ciència

Mitjançant la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació, el departament de Recerca i Universitats també està present al Saló amb l’Espai Ciència que té com a objectiu acostar la recerca i la tecnologia que es porta terme a Catalunya al jovent i fomentar les vocacions científiques en un espai de divulgació científica que acollirà presentacions i tallers de 30 universitats, centres de recerca, empreses i d'altres institucions científiques.

15 de març de 2023

2  

Imatges

Els consellers Gonzàlez-Cambray i Nadal Farreras al Saló de l'Ensenyament 2023

Els consellers Gonzàlez-Cambray i Nadal Farreras al Saló de l'Ensenyament 2023 153616

Autoritats a la visita al Saló de l'Ensenyament 2023

Autoritats a la visita al Saló de l'Ensenyament 2023 225402

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined