El president Aragonès i el governador Kicillof, durant la signatura de l'acord (Fotografies: Arnau Carbonell)

Els governs de Catalunya i de la Província de Buenos Aires signen un acord d'entesa per aprofundir la col·laboració en àmbits d'interès mutu

query_builder   16 març 2023 17:02

event_note Nota de premsa

Els governs de Catalunya i de la Província de Buenos Aires signen un acord d'entesa per aprofundir la col·laboració en àmbits d'interès mutu

  1. El president Aragonès i el governador Axel Kicillof han oficialitzat la signatura en un acte celebrat a la seu del govern de la província a La Plata
  2. El cap de l’Executiu ha destacat que amb aquest acord la província de Buenos Aires “esdevé per a Catalunya una porta a l’Amèrica Llatina”


El Govern de Catalunya i el Govern de la província de Buenos Aires han signat un acord d’entesa per aprofundir la col·laboració en àmbits d’interès mutu. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el governador de la província, Axel Kicillof, han oficialitzat l’acord en un acte de signatura celebrat aquest dijous a la seu governamental de la província, a La Plata. “Per a Catalunya, amb aquest acord, la província de Buenos Aires esdevé una porta a l'Amèrica Llatina”,ha destacat el president Aragonès. L'acord permetrà estrènyer la cooperació entre els dos territoris i assentar les bases per construir una relació estable i duradora en el temps.

El president Aragonès i el governador Kicillof, durant la signatura de l'acord (Fotografies: Arnau Carbonell)
El president Aragonès i el governador Kicillof, durant la signatura de l'acord (Fotografies: Arnau Carbonell)
{"name":"2023/03/16/17/02/4992bd29-e964-4436-accc-dc6fe0cc594c.jpeg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":173847}

El cap de l’Executiu ha explicat que es tracta d’un acord de cooperació “en àmbits molt diversos, com la investigació científica, la producció industrial, els ports, la cultura i les polítiques socials”. I ha destacat que Catalunya i Buenos Aires tenen una estructura productiva similar. “Són dos territoris amb una clara vocació industrial, amb un lideratge i apertura internacional i amb moltes possibilitats de futur”, ha dit el president. “En un moment de canvis en l’economia global és molt important enfortir aquesta cooperació entre territoris com els nostres”, ha reblat.

En aquesta mateixa línia, el governador Kicillof ha manifestat que “aquest acord és un primer pas fonamental per treballar en les àrees d’interès que considerem importants a partir dels perfils productius similars que compartim”. Després de la trobada bilateral que ha mantingut amb el president Aragonès, el governador ha afirmat que “hem tingut converses profundes i importants sobre temes d’agenda, tant de Catalunya com de la Província”. I ha afegit que “considerem molt important el pas que s’ha donat amb aquest acord per treballar en la cooperació d’ara endavant, en àrees molt rellevants de la nostra província”.

Per al Govern de Catalunya, l'acord signat avui és un exemple del tipus de col·laboració que es vol establir amb actors de l’Amèrica Llatina: consolidant els llaços històrics existents i dotant-los d’un marc estable, durador i fructífer. En aquest sentit, Pere Aragonès ha afirmat que la voluntat del Govern de cara al futur és “continuar implementant l’acord i enfortir el nivell de relacions” entre tots dos territoris, que tenen “una història compartida que ve de fa molt de temps”.

Reunió{"name":"2023/03/16/17/03/c6da6cc5-6000-4347-a61c-a25439b553c7.jpeg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":179339}

En aquesta mateixa línia, el president Aragonès ha situat la inauguració demà de la nova Delegació del Govern al Con Sud, que tindrà seu a Buenos Aires i representarà Catalunya a l’Argentina, però també a Xile, l’Uruguai i Paraguai, ha explicat.

L’acord, que farà de paraigües per engegar projectes futurs, preveu fomentar la col·laboració en àmbits com la formació professional, les indústries culturals, la indústria 4.0 i les àrees de ciència, tecnologia, recerca i innovació, entre d’altres. Es preveu, a més, la creació d’un Comitè Mixt com a espai de cooperació permanent, que es reunirà cada dos anys. L’acord té una validesa de 4 anys i es renovarà automàticament per períodes de 2 anys, amb un màxim de 4 anys.

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, el secretari d’Acció Exterior, Miquel Royo, i el delegat del Govern al Con Sud, Josep Vives, també han assistit a l’acte.

Buenos Aires, una província estratègica a la regió

Amb aquest acord, que s’escenifica després de tres anys de converses entre les dues administracions, Catalunya consolida un marc de relació estable amb Buenos Aires, un actor estratègic en el context argentí. La província, amb capital a La Plata, produeix un terç del PIB total de l’Argentina, i és la més poblada del país i també la que té més superfície. També limita amb la Ciutat de Buenos Aires, la segona regió amb més pes econòmic del país i, juntes, concentren més de la meitat del PIB argentí.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined