lloguer

Territori destina 124 milions d'euros a ajuts per al pagament del lloguer

query_builder   22 març 2023 12:10

event_note Nota de premsa

Territori destina 124 milions d'euros a ajuts per al pagament del lloguer

  1. La convocatòria per als ajuts generals es publica avui i s’obre abans i de forma conjunta per a totes les franges d’edat per poder agilitzar i avançar els pagaments
  2. Durant tot l’any, estan obertes les sol·licituds per als ajuts urgents, destinats a famílies amb risc imminent de pèrdua de l’habitatge
  3. Amb totes les línies d’ajudes s’espera poder atendre prop de 70.000 famílies


El Govern destina enguany 124 milions d’euros a ajudes perquè les famílies puguin fer front al pagament del lloguer. Són principalment per a dues modalitats d’ajuts: els generals i els urgents. Els primers, amb una dotació inicial de 104,15 milions i la convocatòria dels quals s’obre avui, estan destinats a aquelles famílies que no es troben en risc imminent d’exclusió però que necessiten d’un ajut per poder seguir residint en l’habitatge on viuen. Per tant, són una eina per a prevenir el risc d’exclusió residencial de les famílies amb menys recursos. I els segons, amb una reserva de 13,16 milions i on la convocatòria està permanentment oberta, per a aquelles que sí que necessiten d’ajuts urgents que eviten els desnonaments, bé perquè es troben en una situació d’emergència o bé per qüestions sobrevingudes. A més, el Govern ja va obrir el mes de febrer passat una convocatòria extraordinària de 6,7 milions per atendre el 100% dels joves que van demanar l’ajut al 2022. Amb aquests imports, que es podran ampliar, el Govern espera poder atendre prop de 70.000 llars.

Per als ajuts generals, aquest any la convocatòria surt abans i amb una dotació pressupostària inicial de 104,15 milions d’euros per poder garantir ja des de l’inici un pagament més àgil i puntual. Una altra de les novetats és que aquest cop es publiquen unes bases reguladores úniques per a les tres modalitats d’ajuts al lloguer que s’atorguen: joves, gent gran i la resta de franges d’edat. I la convocatòria per accedir a aquests ajuts també s’ha unificat, si bé les dates per a presentar les sol·licituds s’han posat de manera esglaonada per poder atendre tots els col·lectius amb major agilitat. Així, les sol·licituds per als joves de fins a 35 anys es poden presentar des de demà i fins al 5 d’abril. Per a la resta de franges d’edat (majors de 65 i d’entre 36 i 65), es podran demanar entre l’11 d’abril i el 12 de maig. Treure unes bases reguladores úniques i la convocatòria conjunta permet una millor previsió i la possibilitat d’agilitzar al màxim els pagaments de l’any 2023.

La voluntat del Govern és continuar donant resposta a les famílies que necessiten ajudes per poder seguir vivint en el seu habitatge de manera habitual i continuada. La secretària d’Habitatge, Marina Berasategui, destaca la voluntat del Govern “de donar resposta a totes sol·licituds de les persones que compleixen els requisits per a rebre aquest tipus de suport i evitar possibles situacions d’endeutament en el lloguer que puguin arribar a tenir conseqüències greus, com ho és la pèrdua de l’habitatge”.

Per a Berasategui, els ajuts al lloguer és un dels tres àmbits amb què el Govern afronta les polítiques d’habitatge, juntament amb l’increment del parc de lloguer social i l’impuls a la rehabilitació i l’eficiència energètica del parc existent. “Hem de reforçar els mecanismes de prevenció i atenció a l’emergència habitacional mentre construïm el parc de lloguer social que necessita el país”.

Els ajuts al lloguer de la Generalitat no són lineals per tal de garantir-ne l’equitat. És a dir, no són d’una quantitat fixa sinó que s’ajusten a l’esforç que suposa per a cada família el pagament del lloguer en funció dels ingressos familiars, amb un màxim de 200 euros i un mínim de 20 euros al mes (250 i 20 euros, respectivament, en el cas de la convocatòria per a joves). També tenen en compte la situació geogràfica de l’habitatge, pel que fa al topall màxim del lloguer que pot ser subvencionable, que va dels 900 euros (950 per als joves) mensuals per habitatge i 450 per habitació a Barcelona, als de 600 euros per habitatge i 300 euros per habitació a Tarragona, Lleida i a les Terres de l’Ebre.

Pel que fa als ajuts d’urgència i permanents, amb convocatòria oberta tot l’any per poder atendre les famílies que es poden trobar amb eventualitats en qualsevol moment, i els ajuts al lloguer per als residents al parc públic així com a la gent gran que disposa d’ingressos baixos i permanents, enguany s’ha previst una partida de 13,16 milions d’euros.

A més, el Govern també ha destinat aquest 2023, 6,7 milions d’euros per als joves que es van presentar a la convocatòria d’ajuts al lloguer 2022 i que van quedar fora per manca de pressupost, atenent, d’aquesta manera, el 100% de les sol·licituds positives que es van presentar.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined