Serret a la RLEG a Bilbao

Iniciativa RLEG a Bilbao

Consellera Serret: "La RLEG és una iniciativa europeista, que reforça el projecte europeu"

query_builder   22 març 2023 12:24

event_note Nota de premsa

Iniciativa RLEG a Bilbao

Consellera Serret: "La RLEG és una iniciativa europeista, que reforça el projecte europeu"

  1. La consellera Meritxell Serret ha participat a Bilbao en la reunió d’alt nivell de la iniciativa RLEG dels territoris amb poders legislatius, on ha coincidit amb el lehendakari Urkullu i el ministre-president flamenc Jan Jambon

Els governs membres de la iniciativa RLEG s’han reunit avui a Bilbao per reclamar un major reconeixement dels territoris amb competències legislatives a la Unió Europea. A la trobada s’ha aprovat la Declaració de Bilbao, que demana institucions europees “més plurals, obertes i participatives”. La RLEG és una iniciativa europea impulsada pel Govern basc, que ha organitzat l’esdeveniment al Palau Euskalduna, i en el qual hi han participat representants dels governs de les Açores, Catalunya, Còrsega, Flandes, les illes Åland, les Illes Balears, Madeira i el País Valencià. 

RLEG Bilbao{"name":"2023/03/22/12/42/7f12d7ec-d3a2-4234-9907-5be0c3a790a8.jpg","author":"Govern basc","type":"0","location":"0","weight":122283}

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha participat en l’acte en representació del Govern de la Generalitat, on ha coincidit amb el lehendakari Iñigo Urkullu i el ministre-president flamenc Jan Jambon. Serret ha defensat que la RLEG és “una iniciativa europeista”, que “reforça el projecte europeu”. “Catalunya se suma a aquesta declaració política convençuda de la necessitat de millorar les estructures de governança per assegurar un major rol dels territoris amb competències legislatives”, ha explicat.

“Europa fa front a reptes climàtics, tecnològics i demogràfics, que ens són comuns, i als quals cal respondre amb estructures de governança eficaces”, ha recordat Serret, que ha posat de manifest que “la millor manera de fer-ho és amb un major rol dels territoris, aprofundint la governança multinivell i reivindicant el principi de subsidiarietat, tal com fa la declaració política de la RLEG”. Davant d’aquests reptes globals, “necessitem més que mai una Unió Europea forta”, ha dit, i ha destacat que “a través de la nostra participació reforcem el projecte europeu”.

Serret ha remarcat la necessitat “de compartir, de cooperar, de construir conjuntament la Unió Europea” per “reforçar el sentiment i els valors europeistes i els principis democràtics” i per “fer una Europa més inclusiva, més cohesionada, en la que tots ens hi sentim representats”. “És l’única manera que els ciutadans vegin útils els nostres governs i el projecte europeu”, ha dit.

En el projecte europeu”, ha assegurat la consellera, “avancem quan reduïm la distància democràtica entre els ciutadans i ciutadanes de la UE i les seves polítiques, quan les institucions europees ofereixen solucions que milloren les realitats dels territoris”.

La titular d’Acció Exterior i Unió Europea de la Generalitat ha reivindicat exemples de cooperació transfronterera com la CTP o la CRPM que “ens avalen”, ha dit, i ha assegurat que “demostrem any rere any com els territoris som capaços de gestionar programes europeus i oferir solucions que milloren les condicions de vida de la ciutadania”. Serret també ha volgut fer valdre la xarxa Regions 4 EU Recovery per una millor governança de la gestió dels fons NextGenerationEU, “en plena sintonia amb l’esperit de la xarxa RLEG”.

RLEG Bilbao{"name":"2023/03/22/12/43/4b6aadec-4ce4-4266-8590-752533c43b31.jpg","author":"Govern basc","type":"0","location":"0","weight":183710}

Iniciativa RLEG

La Iniciativa RLEG és una xarxa de 17 governs de territoris europeus amb poders legislatius, molts dels quals representen pobles o nacions dins dels seus estats membres. Els membres de la RLEG estan fortament compromesos amb els valors i principis europeus i treballen per garantir una governança multinivell efectiva a la Unió Europea i millorar encara més l’aplicació de la dimensió descentralitzada dels principis de subsidiarietat i proporcionalitat.

2  

Imatges

Serret intervé a la RLEG

Serret intervé a la RLEG 1141681

RLEG Bilbao

RLEG Bilbao 2586181

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined