Foto

Figueres comptarà amb un nou equipament cultural que integrarà l'Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà i la Biblioteca Pública

query_builder   24 març 2023 14:40

event_note Nota de premsa

Figueres comptarà amb un nou equipament cultural que integrarà l'Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà i la Biblioteca Pública

  1. El nou equipament s’ubicarà en una parcel·la propera al Parc de l’Aigües de Figueres i sumarà, en un únic espai, dos centres culturals de rellevància per al municipi, entre arxiu i biblioteca
  2. La tecnologia, la sostenibilitat i la integració amb l’entorn urbà seran els tres eixos bàsics del nou arxiu que, amb el nou edifici, quadruplicarà l’espai actual


Foto{"name":"2023/03/24/14/36/4c04e6ad-6dee-484f-9aac-32d0df91522c.jpeg","author":"Arnau Pascual_Departament de Cultura","type":"0","location":"0","weight":129591}


Aquest matí, la consellera Natàlia Garriga, acompanyada de l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, han anunciat el nou emplaçament del futur equipament cultural de la ciutat que integrarà l’Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà i la Biblioteca Pública de Figueres. Una proposta innovadora, una de les primeres, que suma en un únic espai dos centres culturals de rellevància per al municipi amb l’objectiu de sumar sinergies entre arxiu i biblioteca i facilitar l’accessibilitat a la cultura per part de la ciutadania.

Segons ha destacat la consellera, el projecte d’aquest nou equipament “suposarà un important salt qualitatiu per a la gestió, oferint un servei molt accessible i molt unificat, facilitant a tots els investigadors i a la ciutadania en general l’accés a l’arxiu comarcal i la biblioteca amb nous espais de trobada compartits”.

L’espai que l’Ajuntament de Figueres ha posat a disposició del Departament de Cultura per a la construcció del nou edifici és una parcel·la propera al Parc de les Aigües de Figueres. Un espai òptim tant pels metres quadrats disponibles (5000 m2) com per la seva localització, molt propera al centre de Figueres.

Actualment s’està treballant en els programes funcionals de l’arxiu comarcal i de la biblioteca pública. Una vegada estiguin enllestits, enguany es començarà a treballar en el projecte bàsic i executiu que hauran de conjugar les necessitats de l’arxiu i la biblioteca, garantint la funcionalitat de l’equipament i la millor accessibilitat per les persones usuàries.

La redacció del projecte s’estendrà durant el 2024, preveient l’inici d’obres el 2025 i la seva finalització el 2026. El projecte executiu permetrà conèixer l’import definitiu de la inversió que, per part de l’arxiu comarcal, s’estima en 3,5 milions d’euros i serà assumida, al 100%, per part del Departament de Cultura.

El nou arxiu. Més espai i més tecnologia

L'Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà està ubicat actualment a l’antic escorxador de Figueres, construït a principis del segle XX, d’estil modernista. Custodia 2.150 metres lineals de documentació, del segle XI fins a l'actualitat, que aplega nombrosos fons d'institucions i associacions, protocols notarials del segle XIX, fons judicials i d'algunes empreses i fons patrimonials. Compta amb una extensa informació del patrimoni documental de la comarca. S’han reproduït digitalment prop més d’un milió de pàgines (13,45 Tb) de documents textuals i no textuals de fons històrics, així com de fons no ingressats i de nombroses publicacions alt-empordaneses, que es poden descarregar lliurement.

La construcció del nou edifici permetrà ampliar els espais i instal·lacions tant de l’arxiu com de la biblioteca, de manera que millori la conservació, preservació i difusió del patrimoni documental de caràcter local i comarcal. Alhora, també es podrà incidir en una millora dels serveis a les administracions, persones usuàries i ciutadania en general amb unes noves i més adequades instal·lacions.

Amb el nou equipament, l’Arxiu quadruplica l’espai, preveient una capacitat d’entre 9.500 a 10.000 metres lineals i una superfície aproximada de 1.400 metres quadrats. S’incorporaran dipòsits de documents, sales de treball, sala polivalent, sala de consulta i els equips tecnològics adients (estacions de digitalització, sistema d’informació per Internet, repositori segur de documents, etc.).

Cal destacar també que es potenciaran els serveis digitals, disposant d’una sala específica que s’equiparà amb les estacions de digitalització més modernes per oferir un servei d’alta qualitat a la ciutadania.

La creació d’espais de dipòsit de gran capacitat permetran un major ingrés, tractament, descripció i posada en obert a la ciutadania de documentació provinent de les administracions, institucions i aquella que sigui de caràcter privat.

Es podrà donar servei a tots els ajuntaments de la comarca acollint tots els fons públics i privats de la comarca. Cal recordar que la comarca de l’Alt Empordà compta amb 68 municipis, la comarca amb més ajuntaments i tot tipus d’entitats municipals de Catalunya –escoles, jutjats de pau, cambres agràries, associacions-.

La tecnologia i la sostenibilitat, conjuntament amb la integració amb l’entorn, des del punt de vista urbanístic, seran els tres eixos essencials del nou arxiu. Un espai de referència per Figueres i l’Alt Empordà, obert a la ciutadania i que farà ús de les tecnologies de la informació i l’aprenentatge en l’accés i difusió dels documents. Els arxius comarcals tenen en les seves línies estratègiques l’objectiu de treballar conjuntament amb els centres d’estudis locals i comarcals i les universitats, en l’impuls de la difusió del patrimoni a la ciutadania i la col·laboració i suport en el desenvolupament dels projectes de recerca tant en l’àmbit cultural, social, econòmic, així com d’altres.

La nova biblioteca

En aquests moments s’està duent a terme un procés participatiu per a la redacció del programa funcional de la nova biblioteca municipal, que compartirà espai amb l’Arxiu Comarcal, i que compta amb una subvenció de la Diputació de Girona, per un import de 12.997 €. Aquest document definirà els serveis que ha d'oferir l’equipament, així com el dimensionament dels espais i recursos per oferir els millors serveis a la ciutadania. 

Figueres disposa actualment dels serveis de la Biblioteca Fages de Climent des que es va inaugurar l’any 2000. El municipi té biblioteca des de l’any 1922: la biblioteca popular de Figueres, que va ser una de les vuit primeres biblioteques populars inaugurades per la Mancomunitat de Catalunya i que va celebrar el seu centenari l’any passat.  

La nova biblioteca estarà integrada al Sistema de la Lectura Pública de Catalunya i també rebrà el suport del Servei de biblioteques de la Diputació de Girona. La integració al Sistema permet a les biblioteques disposar d’una sèrie d’ajust i serveis facilitats pel Servei de Biblioteques del Departament de Cultura:  

·Accés als ajuts per a la compra de nous fons 

  1. És un punt del Servei Nacional de Préstec Interbibliotecari 
  2. Possibilitat d'accés per part dels seus usuaris a la resta de biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya i a la Biblioteca Digital  
  3. Disposar d'una programació d'activitats de foment de la lectura organitzades pel Departament de Cultura  

En aquests moments el Sistema de Lectura Pública de Catalunya (SLPC) compta amb un total de 441 equipaments (429 biblioteques i 12 bibliobusos), dels quals 65 biblioteques a la demarcació de Girona. 




undefined
undefined
undefined
undefined
undefined