El Consell Executiu ha aprovat una despesa inicial de 5 milions d¿euros per atendre la convocatòria per redactar plans municipals i projectes, en el marc de les subvencions a ens locals per desenvolupar actuacions de mitigació i adaptació al canvi climàtic.

El Govern aprova una despesa de 5 milions d'euros perquè els ens locals redactin plans i projectes per fer front a l'emergència climàtica

query_builder   28 març 2023 14:48

event_note Nota de premsa

El Govern aprova una despesa de 5 milions d'euros perquè els ens locals redactin plans i projectes per fer front a l'emergència climàtica

  1. En les pròximes setmanes es publicarà una segona convocatòria per un import de 35 milions d’euros més

El Consell Executiu ha aprovat una despesa inicial de 5 milions d’euros per atendre la convocatòria per redactar plans municipals i projectes, en el marc de les subvencions a ens locals per desenvolupar actuacions de mitigació i adaptació al canvi climàtic. Es tracta d’uns ajuts de 40 milions d’euros en total per al període 2023-2024 provinents del Fons Climàtic, que es nodreix amb el 50% dels ingressos obtinguts amb l’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica i el 20% de la recaptació de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient.

Planificar per actuar

Les actuacions subvencionables en aquesta primera convocatòria, que es publicarà els pròxims dies, inclouen la redacció d’instruments de planificació que permetin afrontar la lluita contra el canvi climàtic, tant des del vessant de la mitigació com de l’adaptació, així com la redacció de projectes executius:

  1. Redacció de plans municipals de lluita contra el canvi climàtic d’acord amb la Llei 16/2017, d’1 d’agost, del canvi climàtic, que estableix que els plans municipals de lluita contra el canvi climàtic es poden finançar amb el Fons Climàtic si els municipis apliquen polítiques fiscals que incentivin les bones pràctiques, tot afavorint-ne la mitigació i disminuint-ne la vulnerabilitat, i desincentivin les males pràctiques.
  2. Redacció de plans municipals d’emergència per sequera en municipis amb una població empadronada inferior a 20.000 habitants. En un context d’emergència climàtica per sequera, on els municipis de més de 20.000 habitants estan obligats a disposar d’aquests plans, cal ajudar els municipis que no disposen d’aquest instrument a planificar com cal afrontar la sequera hidrològica.
  3. La redacció de memòries d’alternatives i de projectes executius relatius a:
  4. La reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) a conseqüència de la mobilitat.
  5. La producció d’energia geotèrmica per reduir les emissions difuses de GEH.
  6. La millora en l’eficiència de les xarxes municipals d’abastament d’aigua o l’aprofitament de recursos hídrics no convencionals per a usos no potables en equipaments municipals.
  7. La protecció de la població com a conseqüència de l’increment en el risc de fenòmens meteorològics extrems.
  8. La reducció de la vulnerabilitat en la salut de les persones.

El termini de presentació de sol·licituds serà d’un mes a comptarde l’endemà de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

35 milions per a l’execució

En paral·lel a aquesta primera convocatòria, el Govern n’està tramitant una segona, per un import de 35 milions d’euros, adreçada a executar actuacions de reducció de GEH (mitigació) i de reducció de la vulnerabilitat (adaptació). Les actuacions a executar tant en mitigació com en adaptació d’aquesta segona convocatòria correspondran als àmbits definits en la redacció de memòries d’alternatives i de projectes executius que avui ha aprovat el Consell Executiu. Està previst publicar la convocatòria cap a final d’abril.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined