MINIATURA NP REG VALLS

El Departament d'Acció Climàtica inverteix 3,8 milions en la modernització de la xarxa de reg de la Comunitat de Regants de Valls

query_builder   29 març 2023 11:43

event_note Nota de premsa

El Departament d'Acció Climàtica inverteix 3,8 milions en la modernització de la xarxa de reg de la Comunitat de Regants de Valls

  1. S’adequarà una xarxa a pressió amb un transport molt més eficient que permet la implementació de noves tecnologies i de reg com el degoteig a nivell de parcel·la
  2. El secretari d’Agenda Rural, Oriol Anson i Fradera, ha explicat avui que aquesta obra és un “exemple del compromís del Departament i de la pagesia en la modernització de la xarxa de reg cap a sistemes molt més eficients per fer front a un context de sequera que cada vegada serà més habitual i de major durada com a conseqüència dels efectes directes del canvi climàtic sobre el nostre entorn”
FOTO NP REG VALLS
Un moment de la visita d'avui del secretari d’Agenda Rural, Oriol Anson.
{"name":"2023/03/29/11/37/b14ad6de-d3a7-4d48-9336-dd6d065b0b31.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":"187907"}

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha iniciat les obres per a modernitzar la xarxa de reg de la Comunitat de Regant de Valls amb una inversió de 3,81 milions d’euros.

El projecte consisteix en la modernització del reg a la zona dels Torrents de Valls amb la transformació de la xarxa d’antigues sèquies de làmina lliure que abasten 384,32 hectàrees dels termes municipals de Valls i Vallmoll, per una xarxa a pressió, amb un transport molt més eficient que permet la implementació de noves tecnologies de telecontrol, així com el reg per degoteig a nivell de parcel·la.

Les obres que s’han iniciat i que formen part de la segona fase del projecte, donaran servei a 202,7 hectàrees i contempla també la construcció d’una bassa de regulació d’aigua, i un sistema de telecontrol i automatització del reg que permetran una gestió més eficient dels recursos hídrics.

Segona fase de les obres de modernització del reg de la comunitat de Valls.{"name":"2023/03/28/16/54/34a39b36-848c-47af-8c2a-89657105f66c.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":2432642}

El secretari d’Agenda Rural, Oriol Anson i Fradera, ha explicat avui que aquesta obra és un “exemple del compromís del Departament i de la pagesia en la modernització de la xarxa de reg cap a sistemes molt més eficients per fer front a un context de sequera que cada vegada serà més habitual i de major durada com a conseqüència dels efectes directes del canvi climàtic sobre el nostre entorn”.

“El sector està treballant per fer aquest pas cap a una gestió més sostenible i des del Departament anem de la mà amb una clara aposta pel desenvolupament del territori rural invertint en les infraestructures rurals i la modernització i consolidació dels nous regadius i altres actuacions com la xarxa de camins, amb uns pressupostos expansius fins al 2032”, ha afegit el secretari.

Un projecte reivindicat

La Comunitat de Regants de Valls està formada per diferents comunitats que reguen amb l’aigua dels torrents La Xamora i El Catllar, que aprofiten l’aigua que baixa per aquests torrents mitjançant rescloses dels diferents regs històrics i una xarxa de sèquies a cel obert. Les obres de la primera fase es van acabar el 2014 amb un cost de 4,4 milions d’euros.

El secretari Anson ha recordat que amb l’inici de les obres de modernització es tanca “una obra llarga i justament reivindicadai es dona continuïtat a la segona fase de les obres de modernització del reg. Aquestes obres es van decretar d‘interès general l’any 2001 i el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) només en va executar la primera fase però va quedar pendent que executés la segona.

El compromís ha estat sempre finalitzar aquesta actuació atès que és una obra d’interès públic. Per aquest motiu, en data 18 de febrer de 2020, es va signar el Conveni entre el Ministeri d’Agricultura i el Departament, autoritzat per Acord de Govern de 21 de maig de 2019, que facultava el Departament a executar les obres corresponents a la segona fase de la modernització del reg de la Comunitat de Regants de Valls.

Les actuacions en matèria de modernització de regadius són una aposta prioritària del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, amb la finalitat de contribuir a l’estalvi d’aigua i al desenvolupament d'una agricultura més competitiva, que permeti obtenir unes rendes adequades i fixar la població al territori, així com la millora de les condicions de vida de les persones beneficiades.

4  

Imatges

Foto 1

Foto 1 187907

Foto 2

Foto 2 212228

Foto 3

Foto 3 227826

Foto 4

Foto 4 236673

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined