Imatge de la signatura de l'acord

Igualtat i Feminismes i La Confederació del Tercer Sector Social de Catalunya tanquen un acord per a la millora progressiva de la Xarxa d'Atenció a les Violències Masclistes

query_builder   30 març 2023 13:23

event_note Nota de premsa

Igualtat i Feminismes i La Confederació del Tercer Sector Social de Catalunya tanquen un acord per a la millora progressiva de la Xarxa d'Atenció a les Violències Masclistes

  1. L’acord contempla una revisió integral dels serveis: es millorarà el finançament de la Xarxa, s’unificarà el model i es marcaran els estàndards d’atenció per a tots els serveis.
  2. El document recull també l’increment del 10% de les tarifes per pal·liar l’augment de costos i millorar les condicions laborals de les treballadores, amb efectes retroactius des del gener de 2022.
  3. El Departament anuncia l'obertura de nous Serveis d’Intervenció Especialitzada a Vic, Reus i a la comarca de La Selva aquest 2023


Imatge de la signatura de l'acord{"name":"2023/03/30/13/22/43efc170-883f-4fd6-9e61-0c6e884c3ada.jpg","author":"Departament d'Igualtat i Feminismes","type":"0","location":"0","weight":49486}

El Departament d’Igualtat i Feminismes ha tancat un acord amb La Confederació del Tercer Sector Social de Catalunya per a la millora progressiva del finançament, acompanyament i sostenibilitat dels serveis de la xarxa especialitzada d’atenció i recuperació integral per a dones que pateixen violència masclista. El document recull tres grans compromisos per garantir la qualitat i la sostenibilitat dels serveis d’atenció a les violències masclistes: revisar i actualitzar el finançament de la Xarxa, estandarditzar la qualitat i el finançament de tots els serveis, i millorar les condicions laborals de les professionals. L’acord és també un reconeixement a l’esforç de les entitats i especialment de les treballadores que atenen amb la màxima qualitat i professionalitat a les dones víctimes de violència masclista i a les seves filles i fills.

La signatura d’aquest acord és un pas més en el compromís que el Departament d’Igualtat i Feminismes té, des de la seva creació, per millorar la Xarxa d’Atenció ales Violències Masclistes i garantir l’equitat territorial. Des del gener, s’ha incorporat una professional més als equips existents a cadascun dels disset Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE)que hi ha actualment al país. A més, s'han dut a terme diferents formacions específiques per especialitzar les professionals i s’ha millorat l’acompanyament que reben davant de casos complexos, per mitigar l’impacte que les violències masclistes tenen en elles. També s’han pres mesures de xoc com l’increment d’un 10% del preu dels contractes de serveis de la Xarxa, amb efectes retroactius des del gener de 2022.

Aquestes millores continuaran el 2023 amb l’objectiu de reforçar la Xarxa i garantir l’equitat territorial, amb l’obertura de sis nous SIE.

“Amb aquest acord, assegurem la sostenibilitat dels serveis d’atenció a les violències masclistes i comencem a reparar un deute històric d’infrafinançament a les entitats, perquè puguin oferir serveis de qualitat, fer front a l’increment del cost de la vida i millorar les condicions laborals de les professionals", ha compartit la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, que ha ressaltat que “ho fem de la mà de La Confederació per treballar conjuntament en la millora d’uns serveis essencials per a les dones”.

“Avançar en l’erradicació de les violències masclistes és una prioritat d’aquest Govern”, ha destacat Verge, “i per això, a més de l’increment de recursos, el treball coordinat entre tots els departaments de la Generalitat, el conjunt d’institucions del país i les entitats especialitzades és imprescindible”, ha conclòs.

La presidenta de La Confederació del Tercer Sector Social de Catalunya, Helena Fontanet, ha assegurat que “és molt important treballar conjuntament per assolir objectius compartits, i és per això que posem especialment en valor la voluntat de totes les parts per avaluar el sistema actual de finançament i avançar en la millora de la qualitat dels serveis i de les condicions laborals de les professionals. També estem convençudes que aquest Acord que signem avui reforçarà el reconeixement del rol i expertesa de les entitats del Tercer Sector Social en aquesta matèria."

Reordenació de la xarxa i revisió del finançament

Per tal de garantir la màxima viabilitat, sostenibilitat i qualitat de la Xarxa d’Atenció a les Violències Masclistes, l’acord contempla una revisió integral dels serveis. D’aquesta manera, s’unificarà el model i es definiran uns estàndards compartits d’atenció per a tots els serveis. Així, doncs, es revisaran les característiques dels serveis, les ràtios, l’especialització dels equips professionals i les característiques dels espais on es desenvolupen. També es definiran els perfils professionals comuns i els perfils complementaris en funció de les necessitats de cada servei. 

L’acord també inclou la revisió i l’actualització del finançament dels serveis, que es basarà en els resultats que s'obtinguin de l'anàlisi periòdica de les tarifes. Això permetrà tenir en compte els costos reals dels serveis i donar resposta a les seves necessitats al llarg del temps. Per tal de garantir l’avaluació del sistema actual de finançament dels serveis i poder-lo actualitzar segons les necessitats detectades, es crearà un espai estable de diàleg i treball entre el Departament i La Confederació.

En el marc del pacte amb La Confederació del Tercer Sector Social de Catalunya, també s’ha acordat que Igualtat i Feminismes posarà a disposició de les entitats prestadores de serveis un programa formatiu especialitzat , així com un programa d’assessorament jurídic i d’acompanyament davant la violència de segon ordre, és a dir, davant la violència que poden patir les professionals quan donen suport a les víctimes de violència masclista.  

Un increment del 10% de les tarifes per millorar les condicions laborals i pal·liar l’augment de costos

Una de les mesures destacades que contempla l’acord és l’increment d’un 10% del preu dels contractes de serveis de la xarxa d’atenció a les violències masclistes, amb efecte retroactiu des de l’1 de gener de 2022. És la primera vegada que s’actualitza el finançament de la Xarxa i es fa amb l’objectiu de garantir la qualitat dels serveis, compensar les pujades en els costos que han tingut els serveis i millorar les condicions laborals dels equips professionals. Pel Departament d’Igualtat i Feminismes aquest increment representa una inversió de més de 4,6 milions d’euros (4.685.172,59€) anuals.

Les entitats proveïdores de la Xarxa d’Atenció a les Violències Masclistes han patit en els darrers anys un desajust creixent entre el finançament dels serveis i els costos de la seva prestació. Aquest desajust s’explica per la congelació dels preus dels mòduls tarifaris, d’una banda, i l’augment, de l’altra, de les despeses derivades de l’increment dels preus dels lloguers, dels subministraments bàsics (electricitat, aigua o alimentació), del manteniment dels immobles o de les necessitats d’atenció específica d’algunes usuàries. A més, l’elevada qualificació i formació que es requereix a les professionals dels serveis no s’havia vist fins ara compensada amb una millora de les seves condicions laborals. 

Les entitats s’han compromès a destinar la major part de l’increment del 10% en les tarifes a les condicions laborals de les professionals. L'augment tarifari del 10% impactarà en els 82 serveis que ara conformen la Xarxa d’Atenció a les Violències Masclistes: 17 Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE), 35 Serveis Substitutoris de la Llar, 1 servei d’atenció a les urgències, 6 serveis d'acolliment residencial 24h i 23 Serveis Tècnics de Punt de Trobada. Els recursos estan ubicats arreu de Catalunya, i són consultables en aquest aplicatiu.

Nous SIEs a Vic, Reus i a la comarca de La Selva

La consellera d’Igualtat i Feminismes també ha anunciat avui la ubicació de tres dels nous Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE) que s’obriran durant aquest 2023. Els nous serveis s’ubicaran a Vic, Reus i a la comarca de La Selva i se sumen als altres equipaments anunciats fins ara a Tàrrega i Tortosa. En aquests moments, Catalunya compta amb 17 SIEs, però el Departament preveu obrir-ne sis de nous abans d'acabar l’any i arribar als 23 serveis, amb la finalitat de garantir la màxima equitat territorial i proximitat amb les dones. 

Els SIEs proporcionen, mitjançant equips multidisciplinars (psicòlogues, psicòlogues infantils, juristes i educadores socials) acompanyament integral a les dones en situació de violència masclista i a les seves filles i fills. Faciliten els processos de recuperació i reparació, i són un recurs clau per a la superació de les violències viscudes.


undefined
undefined
undefined
undefined
undefined