una persona en cadira de rodes

Drets Socials obre la convocatòria d'ajuts perquè persones amb discapacitat adquireixin productes de suport

query_builder   30 març 2023 08:08

event_note Nota de premsa

Drets Socials obre la convocatòria d'ajuts perquè persones amb discapacitat adquireixin productes de suport

De forma extraordinària, a banda de sol·licituds d’enguany, la convocatòria acceptarà demandes no ateses dels anys 2021 i 2022

El Departament duplica el pressupost i supera els 5,2 milions d’euros per aquesta línia de prestacions

Les persones que tenen reconegut un grau de discapacitat igual o superior al 33% i compleixin els requisits poden optar a aquest ajut econòmic que contribueix a millorar l’autonomia personal en la mobilitat, la llar o la formació

El Departament de Drets Socials ha publicat l’ordre de la convocatòria de la Prestació d'atenció social a les persones amb discapacitat (PUA) de 2023. Permetrà atendre les sol·licituds corresponents d’aquest any i també les demandes no ateses de 2021 i 2022, tal com es va comprometre el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, en el decurs de la compareixença al Parlament de Catalunya. Per fer-ho possible, el Departament ha duplicat el pressupost per aquesta partida, passant dels 2,6 milions d’euros de l’anterior convocatòria fins a superar els 5,2 milions d’euros per aquest any.

Els ajuts PUA contribueixen a les despeses ocasionades per l’adquisició de productes i actuacions que promoguin l’autonomia personal de les persones amb discapacitat física, psíquica o sensorial, amb l’objectiu de millorar-ne la qualitat de vida i fomentar-ne la integració social. Entre d’altres, aquesta prestació promou que persones amb discapacitat obtinguin o reconverteixin el permís de conduir o adaptin el seu vehicle. També es poden sol·licitar per adquirir productes o serveis de suport, com cadires salvaescales, audiòfons, telèfons mòbils amb veu, a més de cursos d’aprenentatge de llengua de signes o de lectura labial, així com intèrprets per a persones sordes o sordcegues en formació postobligatòria i ocupacional, entre altres productes i serveis. En conjunt, el catàleg de la convocatòria actual preveu més de 130 productes i actuacions.

El termini per a la presentació dels formularis de sol·licitud és des de les 9 h del dia 31 de març fins a les 14 h del dia 15 de maig .

Enguany s’han incorporat diversos canvis respecte les anteriors convocatòries, per tal de simplificar-ne la gestió, entre els quals destaca la tramitació electrònica de les sol·licituds com a mitjà preferent, que requerirà només d’identificació amb idCat Mòbil. Amb la finalitat d’explicar com cal emplenar el formulari electrònic per sol·licitar aquesta prestació, el Departament ha elaborat una guia per a la ciutadania i pels diversos professionals que col·laborin en la tramitació disponible al web tramits.gencat.cat. En aquesta mateixa línia de facilitar la sol·licitud, més àgil i sostenible, Drets Socials ha ofert formacions a les entitats de l’àmbit de la discapacitat, perquè puguin ajudar les persones que ho requereixin, així com informació al telèfon 012.

La convocatòria de 2023 també inclou canvis aprovats a finals de l’any passat pel Govern per simplificar els requisits, per tal que més persones puguin accedir-hi. Una d’aquestes modificacions fa referència als criteris econòmics que permeten beneficiar-se d’aquests ajuts. En aquest sentit, es té en compte únicament la capacitat econòmica de la persona sol·licitant, sense valorar la dels membres de la unitat familiar.

Una altra de les novetats d’enguany és que la prestació no es veurà reduïda en funció de la capacitat econòmica del sol·licitant, sinó que correspondrà als imports dels mòduls establerts a l’ordre. Les quantitats a percebre segons la tipologia de producte o actuació les ha fixades l’Àrea de Promoció de l’Accessibilitat i de Supressió de Barreres del Departament de Drets Socials, que té en compte els valors mitjans de mercat estimats.

Finalment, una altra de les modificacions de la nova convocatòria afecta el sistema de pagament de les prestacions. Si fins ara l’abonament estava condicionat a la justificació prèvia de la despesa, enguany es pagaran les prestacions d’acord amb l’import que consta a les resolucions, sense necessitat de justificació prèvia, i es verificarà la despesa a posteriori.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined