Salut i l¿Ajuntament de Montcada i Reixac signen el Pacte Global de Salut i Benestar, una eina de consens per millorar l¿atenció a la salut de proximitat

Salut i l'Ajuntament de Montcada i Reixac signen el Pacte Global de Salut i Benestar, una eina de consens per millorar l'atenció a la salut de proximitat

query_builder   31 març 2023 15:42

event_note Nota de premsa

Salut i l'Ajuntament de Montcada i Reixac signen el Pacte Global de Salut i Benestar, una eina de consens per millorar l'atenció a la salut de proximitat

  1. El nou pacte de ciutat planteja les seves actuacions fins l’any 2031 amb l’objectiu de reduir les desigualtats en salut per raons socials, econòmiques o de gènere; i prioritza la coordinació de l’atenció primària i comunitària amb la social i sanitària
  2. L’acord dona resposta a les demanades assistencials de la ciutadania del municipi, i intensificarà l’accessibilitat, la qualitat i el confort dels serveis sanitaris amb millores en les infraestructures i els equipaments dels dos CAP, Montcada i Les Indianes, i del consultori local Sant Joan
Salut i l’Ajuntament de Montcada i Reixac signen el Pacte Global de Salut i Benestar, una eina de consens per millorar l’atenció a la salut de proximitat {"name":"2023/03/31/15/35/483c0ba9-5f03-4553-811a-aef0b6a7d331.jpg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":249321}

El Departament de Salut i l’Ajuntament de Montcada i Reixac han presentat avui el nou pacte de ciutat 2023-2031 en matèria de salut, que neix per esdevenir l’instrument de treball i de consens que permetrà aprofitar i millorar el potencial dels serveis de salut del Montcada per donar resposta a les necessitats de la ciutadania, presents i futures.

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha explicat avui que aquest pacte és el resultat de la voluntat del Departament de Salut, dels serveis sanitaris i de l’Ajuntament de Montcada i Reixac de “treballar conjuntament per millorar la salut de la població de Montcada des d’una perspectiva més global, que inclogui la salut mental, la salut de la dona, l’atenció primària i comunitària, l’atenció domiciliària, etc”. Un acord que “és un pacte de ciutat per la salut que creiem fermament que millorarà de forma substancial la qualitat amb la qual es presten els serveis i la millora d’aquests serveis”, ha dit Balcells.

I ha posat l’èmfasi en el fet que “més enllà d’aspectes puntuals, estem parlant d’una forma de treballar conjunta en la qual també intervé l’Hospital Vall d’Hebron, com a hospital de referència a partir d’ara per totes les especialitats, amb professionals que es desplaçaran a treballar a Montcada”.

El Pacte Global de Salut i Benestar de Montcada i Reixac s’ha signat avui en forma de conveni de col·laboració, per part del conseller de Salut i de l’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos Ferrer. El conveni planifica les actuacions de gairebé una dècada i assegura especialment la reserva de sòl i espais municipals per destinar-los a la millora de la xarxa d’equipaments sanitaris de la ciutat; amb intervencions en les infraestructures sanitàries, mitjançant l’ampliació i remodelació dels dos centres d’atenció primària de la ciutat, CAP Montcada i CAP Les Indianes, així com també del consultori local Sant Joan, que preveu guanyar espais complementaris per acollir activitats de salut comunitària.

Aquest nou pacte de ciutat s’articula per reduir les desigualtats en salut per raons socials, econòmiques o de gènere. I, posant el focus en garantir una assistència de proximitat per a la ciutadania, prioritza la coordinació i integració de l’atenció primària i comunitària amb l’atenció social i sanitària, sempre comptant amb la implicació i l’expertesa del món local, i amb la participació d’agrupacions i col·lectius de pacients.

Des d’ara i fins al 2031, el Pacte Global de Salut i Benestar per a Montcada i Reixac preveu que desplegar les principals intervencions en 8 grans àmbits d’acció:

  1. l’atenció integrada de salut i social;
  2. la salut pública i el medi ambient;
  3. l’atenció primària i comunitària;
  4. l’increment i incorporació de nous rols professionals d’atenció de salut (nutricionistes, higienistes bucodentals, fisioterapeutes, referents de benestar emocional i comunitari, i terapeutes ocupacionals);
  5. l’atenció odontològica pediàtrica i per persones en situació de vulnerabilitat;
  6. l’atenció hospitalària especialitzada;
  7. l’atenció a la dona en salut sexual i reproductiva;
  8. i l’atenció a la salut mental i les addiccions.


Creació de la Comissió Tècnica de Salut i Benestar

El conveni preveu que serà una Comissió Tècnica de Salut i Benestar de nova creació l’encarregada del disseny, creació i desplegament dels plans i actuacions per donar compliment a aquest pacte de ciutat. La nova Comissió –integrada per representants experts del Departament de Salut, el CatSalut, el Consorci Sanitari de Barcelona i l’Ajuntament de Montcada i Reixac–, elaborarà un diagnòstic compartit de la salut comunitària del municipi, que constituirà la base per dimensionar els serveis de salut a les noves necessitats i determinar les actuacions desenvolupar en el marc del pacte, amb una aproximació que es farà sempre amb perspectiva de gènere en totes les fases del procés.

Atenció coordinada de salut i social amb impuls de l’atenció domiciliària

Es crearà un Comitè específic sanitari i social per treballar de forma coordinada amb els serveis de Salut de l’atenció primària i hospitalària, i els serveis socials i de l’Ajuntament. L’objectiu és establir un programa de prescripció que faciliti laconvalescència en el domicili a pacients amb diverses situacions de vulnerabilitat, una prescripció que aconsegueix la integració social i sanitària.

Salut pública i medi ambient

Salut treballarà en la valoració del possible impacte de factors ambientals en la salut de la població de Montcada i Reixac –presumptament derivats de l’activitat industrial de l’entorn–, mitjançant un diagnòstic de salut de la població que inclogui l’anàlisi de la mortalitat (per malalties de l’aparell respiratori i per tumors, entre d’altres), de la prevalença de malalties (com l’asma i la malaltia pulmonar obstructiva crònica, entre d’altres) i dels principals indicadors de salut que puguin estar-hi relacionats.

Atenció primària i comunitària

En l'atenció primària i comunitària (APiC), les principals intervencions es plantegen per fer millores en l’atenció a les persones usuàries, com són la remodelació de la il·luminació, del confort dels espais o, en concret, del taulell d’entrada del CAP Montcada.

Per millorar l’atenció a la cronicitat i augmentar els punts de treball dels diferents professionals dels equips de primària, es modernitzarà estructuralment els dispositius assistencials: s’adequaran noves consultes i sales polivalent i de formació al CAP Montcada; al CAP Les indianes es transformarà com a assistencials diversos espais d’altres usos; o es prioritzarà la millora dels espais sanitaris del consultori local Sant Joan, entre d’altres.

D’altra banda, es renovaran els recursos materials per millorar l’assistència: nous aparells d’ecografies, otoscopis de paret, instruments de crioteràpia, o increment de pulsioxímetres, renovació del mobiliari d’odontologia, i finalitzar la renovació de lliteres hidràuliques i bancades, entre d’altres actuacions. I també, per millorar l’atenció domiciliària: nous aparell ecografia portàtil, sonda cardíaca i tauletes.

Increment i incorporació de nous rols professionals

Moltes de les millores que recull el Pacte de Montcada quant a infraestructures i equipaments dels dispositius d’APiC tenen com a objectiu que els nous perfils professionals de la primària puguin treballar-hi en condicions de qualitat i oferir una atenció més resolutiva. Les actuacions del Pacte permetran l’increment i la incorporació d’aquests nous rols professionals primaristes als dispositius de salut a Montcada: nutricionistes, referents de benestar emocional comunitari, fisioterapeutes, higienistes bucodentals i terapeutes ocupacionals.

Les millores estructurals faran possible la incorporació progressiva de nous professionals d’odontologia, de medicina de família i infermeria, de pediatria, auxiliars de cures infermeres i administratius sanitaris –molts com a referents d’usuaris– que facilitaran l’accessibilitat a l’atenció primària.

Atenció a la dona en salut sexual i reproductiva

Es reforçaran les intervencions sanitàries en l’atenció a la dona del municipi de Montcada i Reixac, amb un facultatiu especialista per a atendre les pacients de l’ASSIR Montcada i Reixac, que s’hi desplaçarà des dels Serveis d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron parcialment (40% del temps), per continuar oferint a aquestes usuàries atenció especialitzada a l’hospital (60 % del temps), amb possibilitat de fer-hi guàrdies.

Per garantir aquesta atenció a la dona de proximitat a Montcada, també s’ha previst l’adquisició d’instrumental especialitzat: un colposcopi ginecològic, així com el software per a l’ecògraf obstètrico-ginecològic ja disponible, i un possible segon ecògraf.

Fins al moment, l’ASSIR Montcada ofereix el servei de dues llevadores al punt d’atenció al municipi, i l’atenció de l’especialista en obstetrícia i ginecologia està centralitzada al CAP Sant Andreu. Ara, es replantejaran els circuits de derivació i de retorn a/des de l’hospital, així com el marc de col·laboració del servei de salut sexual i reproductiva del territori (ASSIR Muntanya).

Hospital Vall d’Hebron com a centre de referència

En l’atenció hospitalària es preveu consolidar l’Hospital Universitari Vall d’Hebron (HUVH) com a centre de referència d’atenció especialitzada ambulatòria. Una part s’ofereix amb especialistes desplaçats a les consultes d’atenció primària (CAP Sant Andreu i CAP Chafarinas): cardiologia, dermatologia, cirurgia general, endocrinologia, gastroenterologia, neurologia, oftalmologia, otorrino-laringologia, pneumologia, cirurgia ortopèdica i traumatologia, reumatologia i urologia. I la resta a les consultes externes de l’hospital. A excepció de la salut mental, s’ofereix a l’HUVH l’atenció especialitzada urgent i d’hospitalització mèdica i quirúrgica, hospital a domicili i hospitals de dia de totes les especialitats.

Odontologia vulnerable, odontopediatria i higienistes bucodentals

Pel que fa a atenció odontològica, es crearà un Programa d’atenció dental per atendre la població infantil fins a 14 anys i les persones amb vulnerabilitat de salut, social o en risc d’exclusió social, prioritàriament. Per aconseguir-ho, d’una banda s’incorporarà una nova cadira d’odontologia i d’higienista al CAP Les Indianes, i de l’altra, es disposarà de punts municipals o concertats pel municipi per atendre a les persones vulnerables que poden ser captades per serveis socials de l’ajuntament o del CAP. S’establiran circuits de coordinació amb odontologia d’atenció primària, i en el cas de les persones vulnerables, es treballarà en la possibilitat de cobertura de pròtesis i fèrules.

Salut mental i addiccions

S’ha previst també un reforç de l’atenció a la crisi en salut mental d’infants i joves d’entre 6 i 17 anys d’edat, en el seu entorn natural, que es prestarà pels professionals del CSMIJ de Montcada i Reixac i que incorporarà nous perfils professionals –terapeutes ocupacionals i de l’educació social– que treballen conjuntament amb la resta de professionals del centre.

A més, per impulsar l’atenció a la salut mental i la millora del benestar emocional de tota la població, també es treballarà per estendre a Montcada la prescripció social i, d’altra banda, per derivar l’atenció a l’Hospital Vall d’Hebron s’estudiarà canviar els fluxos assistencials de les urgències i hospitalització psiquiàtrica d’adults i infanto-juvenil.

2  

Imatges

Foto 1: el conseller de Salut i l'alcaldessa de Montcada i Reixac, aquest matí, tot just acabat de signar el Pacte Global de Salut i Benestar del municipi

Foto 1: el conseller de Salut i l'alcaldessa de Montcada i Reixac, aquest matí, tot just acabat de signar el Pacte Global de Salut i Benestar del municipi 396220

Foto 2: El conseller Balcells i l'alcaldessa Campos amb els professionals sanitaris, aquest matí a l'arribada al CAP Montcada i Reixac

Foto 2: El conseller Balcells i l'alcaldessa Campos amb els professionals sanitaris, aquest matí a l'arribada al CAP Montcada i Reixac 575030

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined