Logotip del premi

La Xarxa de Servei d'Atenció Integral LGBTI de Catalunya, finalista al premi "Capitals Europees per a la inclusió i la Diversitat" de la Comissió Europea

query_builder   17 abril 2023 13:25

event_note Nota de premsa

La Xarxa de Servei d'Atenció Integral LGBTI de Catalunya, finalista al premi "Capitals Europees per a la inclusió i la Diversitat" de la Comissió Europea

  1. El Departament d’Igualtat i Feminismes opta a guanyar el guardó el proper 27 d'abril a Brussel·les.
  2. El premi reconeix iniciatives en favor de la inclusió i de la creació de societats lliures de discriminació i, en especial, que promoguin la igualtat de les persones LGTBI.

La Comissió Europea ha preseleccionat la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGTBI (SAI) de Catalunya per al premi “Capitals Europees per a la Inclusió i la Diversitat”, un guardó que reconeix la tasca de pobles, ciutats o regions d’Europa en favor de la inclusió i de la creació de societats lliures de discriminació. El premi destaca aquelles iniciatives que poden ser font d’inspiració per a altres i que fan front a les discriminacions per raons de sexe, origen racial o ètnia, religió o creences, discapacitat, edat o orientació sexual.

La Xarxa SAI del Departament d’Igualtat i Feminismes és una de les 29 candidates finalistes al premi. Les guanyadores s’anunciaran en una cerimònia d’entrega que es farà a Brusel·les el proper 27 d’abril. Entre les candidatures preseleccionades aquest 2023 hi ha altres iniciatives que promouen les ciutats de Terrassa, Bilbao, Madrid, La Laguna i el municipi de La Zarza, a Valladolid. En total, s’hi han presentat 74 ciutats o projectes de tota la Unió Europea.

Creat per la Comissió Europea l’any 2022, el premi Capitals Europees per a la inclusió i la Diversitat” s’atorga en tres categories diferents: per a autoritats locals amb més de 50.000 habitants, per a autoritats locals amb menys de 50.000 habitants i un premi especial per a la promoció de la igualtat de les persones LGBTIQ, al que opta el Departament d’Igualtat i Feminismes.

Uns serveis per a les persones LGBTI+ arreu del país

La Xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGBTI de Catalunya és un servei integral, de qualitat i de proximitat per a persones que pateixin, hagin patit o estiguin en risc de discriminació o violència per orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere. Són centres on la població pot rebre atenció presencial i informació d'interès, així com suport a l'hora de tramitar determinats procediments administratius o denunciar vulneracions dels drets LGBTI+. Els SAI també tenen la funció de garantir el desplegament de les polítiques públiques LGBTI+ a nivell local.

La xarxa va néixer l’any 2017, amb la creació d’un primer punt d’atenció, per tal de desplegar la Llei 11/2014 per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. Actualment, ja hi ha 114serveis a tot el país, gestionats pels ens locals i coordinats per la Direcció General de Polítiques Públiques LGBTI+ del Departament d'Igualtat i Feminismes. També s'han incorporat a la Xarxa SAI LGBTI les unitats d'igualtat d'algunes universitats públiques (Universitat Pompeu Fabra, Universitat Autònoma de Barcelona, ​​Universitat de Girona i Universitat de Lleida).

Els serveis dels SAI s’adrecen a tota la població, si bé les principals usuàries són les persones lesbianes, gais, bisexuals, trans*, intersexuals o queer i les seves famílies. Els SAI acompanyen les víctimes d'agressions o discriminacions motivades per LGBTI-fòbia, també amb suport psicològic i assessorament jurídic, i poden canalitzar la denúncia i derivar la víctima a l'òrgan competent. També assessoren empreses, centres educatius i altres serveis públics en com construir espais segurs per a les persones LGBTI+. A més, proporcionen informació sobre els drets LGBTI+, sovint en col·laboració amb les associacions locals LGBTI+, així com orientació sobre oportunitats d'inserció laboral, processos de transició de gènere o serveis de salut pública. La Xarxa SAI acompanya, també, els ajuntaments i consells comarcals en l'elaboració i el desplegament de polítiques públiques LGBTI+.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined