Salut posa en marxa a Badia del Vallès un estudi sobre prevenció de caigudes en dones grans

Salut posa en marxa a Badia del Vallès un estudi sobre prevenció de caigudes en dones grans

query_builder   21 abril 2023 12:02

event_note Nota de premsa

Salut posa en marxa a Badia del Vallès un estudi sobre prevenció de caigudes en dones grans

  1. L’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’ICS ha explicat aquest matí els detalls del projecte al conseller Manel Balcells
  2. La investigació es basa en la modificació d’hàbits no saludables mitjançant un programa d’exercicis per a dones majors de 75 anys


Salut posa en marxa a Badia del Vallès un estudi sobre prevenció de caigudes en dones grans {"name":"2023/04/21/12/01/0ad572b8-6743-4b64-ae3b-7f7b365bc94e.jpeg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":219068}

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha visitat aquest matí el Centre d’Atenció Primària (CAP) Badia del Vallès i ha conegut de primera mà el projecte PRECIOSA-II, una iniciativa per a la prevenció de caigudes, un dels problemes més importants per la salut pública. La investigació se centra en les dones d’edat avançada, el col·lectiu que més caigudes pateix.

Amb aquest projecte els professionals de l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut volen demostrar que es poden traslladar a tot el grup de dones majors de 75 anys del municipi els resultats favorables d’un programa d’exercicis estandarditzat anomenat OTAGO. Prèviament, ja es va validar l’eficàcia d’aquests exercicis amb l’estudi PRECIOSA, realitzat amb població seleccionada de 10 centres de la Metropolitana Nord.

“Els beneficis de l’activitat física en la salut estan demostrats científicament –ha assegurat el conseller– i és molt millor prevenir les fractures que haver-les d’operar. És per això que actuar en l’àmbit de la prevenció de les caigudes és fonamental”. Balcells ha assegurat que, si el projecte funciona, el departament de Salut el farà extensiu a tot el territori català. En la presentació de l’estudi també hi han estat presents la secretària d’Atenció Sanitària i Participació del departament de Salut, Carme Bertral i l’alcaldessa de Badia del Vallès, Eva Menor, així com representants de la Fundació Preciosa i altres agents col·laboradors. “La visió comunitària i la implicació del món local són determinants per a la millora de la salut”, ha afirmat el conseller, que ha felicitat l’equip de Badia del Vallès per la intensa activitat comunitària que porta a terme.

Millor condició física, major qualitat de vida

La lluita contra el sedentarisme és un dels eixos principals del projecte PRECIOSA-II. La modificació d’hàbits no saludables mitjançant l’activitat física permet millorar les condicions d’equilibri, força i estabilitat, també en persones grans fràgils, sempre de manera adaptada a les seves possibilitats. I l’evidència científica demostra que aquesta millor condició física s’associa a una major qualitat de vida, prevenció de malalties i a la prevenció de caigudes que comporta associada una disminució en les fractures osteoporòtiques per fragilitat. En definitiva, s’associa a un envelliment saludable.

L’estudi està aprovat pel Comitè d’Ètica d’Investigació de l’IDIAP Jordi Gol (Codi CEIm: 22/153-P) i està coordinat per un equip investigador format per professionals del CAP Badia del Vallès i liderat pel doctor Rafael Azagra, metge de família de l’equip d’atenció primària d’aquest centre de salut. A més, compta amb el suport del servei de rehabilitació de l’Atenció Primària Metropolitana Nord a Mataró i les col·laboracions de l’Ajuntament de Badia del Vallès, la fundació Preciosa i d’altres organismes i entitats del municipi, així com la del Servei de Rehabilitació i Teràpia Física de l’Hospital Parc Taulí.

En què consisteix?

El projecte PRECIOSA-II es troba en la seva fase de treball de camp. L’objectiu per aquest 2023 és activar la participació d’entre 300 i 400 dones (que suposen la meitat del conjunt de dones majors de 75 anys assignades al CAP Badia). Per a l’any següent està previst incorporar la segona meitat restant de les dones assignades.

El programa d’intervenció amb exercicis consisteix a fer les activitats grupals amb un nombre reduït de participants (entre 8 i 12 persones), per realitzar exercicis físics adaptats per a la gent gran. Durant les 12 sessions d’una hora cadascuna, repartides en 6 setmanes, les participants realitzen l’activitat en forma d’entrenament basat en els exercicis OTAGO. Les dones són sempre guiades i supervisades per una fisioterapeuta. Aquests tipus d’exercicis han estat molt experimentats en altres països, però menys a casa nostra.

Posteriorment a aquesta fase, es fa un seguiment trimestral d’aquestes persones, durant 12 mesos, a través de les monitores entrenades amb un seguiment motivacional. Així com amb el suport d’uns vídeos específics que mostren els mateixos exercicis realitzats en la fase d’entrenament.

Intervenció comunitària centrada en les dones

Aquest estudi dona continuació a un primer projecte pioner a Espanya i coordinat pel mateix equip del CAP Badia, que també estava centrat a analitzar la reducció de caigudes en persones majors de 75 anys amb un programa d’entrenament guiat. Els resultats obtinguts van empènyer l’equip investigador a fer un segon estudi, aquest cop centrant-se a prevenir les caigudes de la població que més en pateix: les dones d’edat avançada. I és que una de les conclusions finals del primer estudi subratllava que les dones cauen pràcticament el doble que els homes de la mostra amb què es va fer l’estudi.

Aquest projecte s’emmarca en un model d’intervenció comunitària, en el que l’equip d’atenció primària treballa coordinat amb els actius existents al municipi a disposició de la ciutadania. Això permet crear una xarxa que connecta la comunitat amb aquests recursos i es potencia l’apoderament de les persones per promoure les capacitats individuals, però també com a membres de la comunitat.

Una altra diferència del PRECIOSA-II respecte del seu predecessor és la quantitat de persones que es pretén incloure en la mostra, ja que el volum de participants amb d’exercicis s’espera que superi en més de 400 el de la primera fase.

Com participar?

Les dones assignades al CAP Badia més grans de 75 anys que vulguin participar en l’estudi i realitzar aquest programa d’exercicis es poden posar en contacte amb el seu equip de professionals de referència del CAP, tant de medicina com d’infermeria o personal administratiu i manifestar la voluntat de ser incloses al grup terapèutic. L’equip d’atenció primària s’entrevistarà amb elles per valorar l’adequació d’aquest programa per cada cas en particular i integra-les en grups de participants amb condicions físiques similars.



1  

Imatges

Salut posa en marxa a Badia del Vallès un estudi sobre prevenció de caigudes en dones grans

Salut posa en marxa a Badia del Vallès un estudi sobre prevenció de caigudes en dones grans 176423

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined