
Creix un 20% el nombre de quilos de fruita transformats en relació a l’any 2009 en el marc del projecte del Banc d'Aliments
Gràcies a aquest increment, es podrà cobrir millor les necessitats de les 175.000 persones que aquest atén
El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, ha presidit la presentació del projecte de transformació en suc de la fruita retirada del mercat per les (OPFH) destinada als Bancs d’Aliments. L’acte, en el decurs del qual s’ha projectat un vídeo explicatiu i s’ha dut a terme un tast del suc de préssec 100% natural, s’ha celebrat en el marc de la Diada de la Cooperació que se celebra a la Fira de Sant Miquel de Lleida.
Llena ha remarcat que la cooperació és un factor de competitivitat, i aquesta realitat que ara estan posant en valor molts autors de referència s’haurà d’anar traslladant a les nostres empreses. “Tant els valors com les actituds del sector empresarial són un factor de competitivitat, i que cal posar en valor”, ha afirmat.
El conseller s’ha mostrat orgullós d’haver donat suport a la iniciativa del Banc d’Aliments presentada avui, i que ha estat possible gràcies a la bona voluntat de les cooperatives i empreses que s’hi han implicat. “És una manera d’optimitzar recursos i alhora d’oferir un producte d’un alt valor nutritiu per a la gent que passa gana”, ha assenyalat.
El titular del DAR ha fet palès que “hem obert la porta a què es realitzin altres iniciatives en el sector productiu com la que s’ha fet amb la fruita i ja es va fer amb l’arròs”. Per a impulsar iniciatives d’aquest tipus, el conseller, però, ha demanat a la Unió Europea (UE) que entomi les transformacions del producte, un procés no cobert econòmicament pels estaments comunitaris.
Aquest projecte, finançat pel DAR i empreses privades, té com a finalitat transformar en suc els excedents de fruita de Catalunya, provinents de la retirada del mercat per les Organitzacions de Productors de Fruites i Hortalisses (OPFH), majoritàriament cooperatives lleidatanes i de les Terres de l’Ebre, per a la seva posterior distribució a través del Banc d’Aliments.
Les cooperatives participants han estat Fruits de Ponent (Alcarràs), Sant Gaietà (Aitona) i Sant Domènec (La Portella), l’empresa transformadora ha estat Indulleida (Alguaire), l’envasadora Fruselva (La Selva del Camp), i el transport ha anat a càrrec de Tank Foods i Spain Tir.
Gràcies a la col.laboració del DAR, i de les diferents entitats i empreses privades, s’ha aconseguit transformar 835.000quilos de préssecs i nectarines en 584.000 litres de suc 100 % natural, que serà distribuït a través del Banc dels Aliments, entre els més necessitats d’arreu de Catalunya. El volum transformat enguany supera en un 20% la xifra assolida el 2009, que va ser de 700.000 quilos. Gràcies a aquest increment, es podrà cobrir millor l’elevada demanda dels Bancs dels Aliments de Catalunya. Cal tenir present que el nombre de persones necessitades que s’han dirigit als Bancs d’Aliments ha crescut un 35% en relació a l’any passat, situant-se en 175.000 persones. Per comarques, la distribució seria la següent:
- 60 % a les comarques de Barcelona
- 14 % a les comarques de Lleida
- 13% a les comarques de Girona
- 13 % a les comarques de Tarragona
El cost i finançament del projecte ha estat de 240.000€, finançat pel Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (83%) i empreses privades (17%).
Posteriorment, a les 14:00 hores, Llena, juntament amb el secretari d’Estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, clourà la XXVIII Diada de la Cooperació, i tot seguit participarà en el dinar-col·loqui de Fòrum Empresa que tindrà com a ponent a Puxeu.
1