Detall de la catifa del 1r tram del carrer Jesús

El Govern declara el Corpus de Sitges com a Festa Patrimonial d'Interès Nacional

query_builder   25 abril 2023 13:21

event_note Nota de premsa

El Govern declara el Corpus de Sitges com a Festa Patrimonial d'Interès Nacional

·La primera referència documental de la festa és de l'any 1358

·Els principals elements són les catifes de flors, l'ornamentació floral de balcons, finestres i façanes, la participació de la imatgeria festiva en la processó i l'Ou com Balla

Els gegants centenaris trepitjant la catifa del Cap de la Vila en la Processó de Corpus
Els gegants centenaris trepitjant la catifa del Cap de la Vila en la Processó de Corpus
{"name":"2023/04/25/13/22/db10db2b-9a12-467a-83ab-744295850b01.jpg","author":"Àlex Ferret","type":"0","location":"0","weight":2025986}


El Govern, a proposta del Departament de Cultura, ha aprovat declarar el Corpus de Sitges com a Festa Patrimonial d'Interès Nacional i inscriure-la en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. La declaració s'atorga a festes que tenen un arrelament i una rellevància especials. El Govern ha de vetllar per la seva protecció i promoció, així com per la conservació dels seus elements essencials.

El Corpus de Sitges se celebra, anualment i en data mòbil, a la primavera. La referència escrita més antiga és de l'any 1358 a les anotacions dels llibres de comptes de la Pia Almoina. El 1647 apareix documentat el pas de la processó pels carrers de la vila. Al llarg del segle XIX es configuren i es fixen bona part dels principals elements de la festa: les catifes de flors, la participació dels gegants a la processó i l'Ou com Balla.

Les 3 parelles de gegants trepitjant una catifa pel Corpus de 2022
Les 3 parelles de gegants trepitjant una catifa pel Corpus de 2022
{"name":"2023/04/25/13/24/8a27b567-b0e1-4e00-9822-0ecf68644b42.jpg","author":"Ajuntament de Sitges","type":"0","location":"0","weight":312583}


Els actes s'organitzen de divendres a diumenge. Divendres, el Pregó del Clavell i la inauguració de l'Exposició de Clavells. Dissabte, l'inici de la confecció de catifes i la cercavila amb els gegants. Diumenge de Corpus, la finalització de les catifes, les visites a les catifes i, a la tarda, la missa solemne i la processó. La posterior ballada final dels gegants i el Refresc del Corpus tanca la festa.

En el recorregut de la processó, les catifes florals i els altars són l'element principal i més representatiu del Corpus de Sitges. Està documentat des del darrer terç del segle XIX i es manté fins a l'actualitat. Des de la dècada de 1950, el dibuix de la catifa i la seva confecció s'inicien la nit de la vigília de Corpus i es perllonga fins a l'endemà al migdia en què són exposades fins al pas de la processó. El nombre de catifes ha anat variant i creixent al llarg del temps, així com les ubicacions i la participació.

Entre els elements incorporats al llarg del segle XX, destaca l'Exposició Nacional de Clavells iniciada el 1918 i el que actualment es coneix com el Concurs d'Ornamentació Floral de Balcons, Finestres i Façanes que reforça la tradició de veïns i entitats de decorar façanes, balcons i patis. La transformació de la vila a través de creacions efímeres d'alt nivell artístic atrau milers de visitants.

El Corpus de Sitges està organitzat per l'Ajuntament de Sitges i la Comissió Municipal del Corpus. Compta amb una gran participació d'entitats i veïns de la població.

La Festa del Corpus de Sitges va ser declarada d'Interès Artístic Nacional pel Ministeri d'Educació el 1952 i d'Interès Turístic Nacional pel Ministeri d'Informació i Turisme el 1965.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined