taula de l'esport

Primera reunió de la Taula de l'Esport i de l'Activitat Física per reforçar l'impacte positiu de l'esport a la societat

query_builder   25 abril 2023 14:21

event_note Nota de premsa

Primera reunió de la Taula de l'Esport i de l'Activitat Física per reforçar l'impacte positiu de l'esport a la societat

  1. És un òrgan transversal que reuneix representants dels departaments de la Presidència, Empresa i Treball i Salut amb agents institucionals, socials i econòmics del sector esportiu
  2. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, que ha presidit la Taula, ha destacat que la iniciativa pretén “reforçar els beneficis de l’esport en la millora de la qualitat de vida i la salut física i mental de les persones”
Taula de l'esport{"name":"2023/04/25/14/07/020c5d62-70f8-4f34-8c75-eee3236abd65.JPG","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":3323830}

Tret de sortida a la Taula de l’Esport i de l’Activitat Física. El Govern i el sector esportiu català han realitzat, avui, la primera trobada d’aquest nou òrgan transversal. La Taula ha reunit la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, els consellers d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, i de Salut, Manel Balcells Díaz, i agents institucionals, socials i econòmics del sector esportiu per tal de treballar en propostes que ajudin a reactivar el món de l’esport i a donar resposta a les seves necessitats.

L’òrgan s’ha constituït avui durant la primera reunió i ha designat la consellera Vilagrà com a presidenta de la Taula. Vilagrà ha destacat que la iniciativa pretén “reforçar els beneficis de l’esport en la millora de la qualitat de vida i la salut física i mental de les persones”. Un segon objectiu és potenciar la importància del sector esportiu en el teixit econòmic i social del país. I és que, per l’executiu, segons ha recalcat, l’esport és una “eina de cohesió territorial i transformació social”.

“La connexió entre institucions i món esportiu crea una xarxa que dona solidesa a l’esport català. Una aliança que segellem perquè l’esport i l’activitat física siguin cabdals en la transformació de país i siguin un pilar de país”, ha remarcat la consellera de la Presidència. Segons Vilagrà, l’aposta del Govern es demostra amb òrgans transversals i interdepartamentals com la Taula i l’augment pressupostari: “més diners pel sector esportiu per recolzar federacions i clubs i l’esport femení”, ha destacat.

Un dels objectius de l’executiu és consolidar una pràctica esportiva pròxima i adaptada al territori i a les persones. Com en alguna ocasió s’ha compartit, esport de i per a tothom. Per Vilagrà, el camí és “construir plegades el lema “més esport, és més país””. Sota aquesta idea, ha recordat que el Govern va presentar el passat mes de març un pla estratègic dotat amb 200 milions d’euros per millorar, actualitzar i modernitzar les instal·lacions i equipaments esportius d’arreu del país. “Esport per tothom, visqui on visqui, tingui el nivell que tingui”, ha compartit. Finalment, ha fet èmfasi que, amb aquest pla, també es treballa per “reduir les desigualtats de gènere per aconseguir la normalització de l’esport inclusiu i l’esport femení”.

Per la seva banda, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha exposat que “la reunió d’avui reprèn una iniciativa de Salut Publica de llarga trajectòria per la qual hem de seguir treballant”. “Hem constatat els evidents beneficis de la pràctica de l’activitat física per a la salut de les persones i com a país, hem de vetllar per a la promoció d’un estil de vida físicament actiu”, ha compartit.

El conseller de Salut ha afegit que “cal incrementar el compromís polític i social per a potenciar una activitat física saludable per a tothom, arreu. A Catalunya, entre d’altres, el Pla nacional de promoció de l’activitat física (PAFES), reflecteix aquest esforç”.

El titular d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha destacat que “més enllà del PIB i de l’ocupació que genera, el sector també té un paper molt rellevant en l’àmbit de les ciències de la vida, que serà un dels vectors estratègics de l’economia del futur”. Torrent ha afirmat, a més, que “l’ecosistema de l’esport i de l’activitat física de Catalunya té totes les condicions per ajudar a liderar les transformacions econòmiques i socials que el país està afrontant”.

Tal com ha recordat la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula i Paretas, la Taula sorgeix després de l’acord de Govern del passat 15 de novembre en el qual es declarava l’esport i l’activitat física com a béns essencials i s’anunciava la creació d’aquest òrgan col·legiat consultiu de l'Administració de la Generalitat. Caula ha destacat que “amb l’impuls de la Taula volem fer escolta activa per recollir les necessitats i propostes dels agents que fan rutllar el sistema esportiu català en tots els àmbits”. “Catalunya té un segell propi que ens defineix i que avui seguim consolidant amb aquesta primera reunió, que enceta futures trobades per vertebrar l’esport català del futur”, ha afegit.

Concretament, la Taula treballarà per impulsar la recerca i analitzar la situació actual de l’esport i l’activitat física a Catalunya des de tots els vessants, també valorar possibles mesures fiscals i econòmiques aplicables al sector esportiu, proposar actuacions per millorar l’eficiència energètica i la sostenibilitat dels equipaments i instal·lacions i, finalment, impulsar iniciatives per conscienciar sobre els beneficis del binomi salut-activitat física i fomentar l’accessibilitat a l’exercici físic i la salut.

Alguns dels reptes del sector són des de l’adaptació als nous hàbits de consum, la incorporació de noves tecnologies, a donar resposta a les crisis energètiques i climàtiques actuals. Alhora, també treballarà per donar resposta a l’impacte de la crisi econòmica provocada per la COVID-19.


5 grups de treball

Taula de l'esport{"name":"2023/04/25/14/09/adb9a13e-a805-4186-849a-f5d8b91f98ec.JPG","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":4059983}

Caula ha explicat també el funcionament de l’òrgan. En aquest sentit, es proposa la creació de cinc grups de treball que donin resposta a totes les necessitats del sector. “La constitució d’aquesta Taula, que avui engeguem, és una demostració més d’esport circular. L’esport pot ser present durant totes les etapes de la nostra vida. Tots els moments esportius es troben i es retroalimenten i, alhora, els diversos sectors es fan valer de la seva capacitat transversal per explotar el seu màxim potencial”, ha exposat la secretària general.

Els 5 grups de treballs proposats que comptaran amb la participació de representats dels diversos àmbits són:

1.RECERCA. Analitzar i quantificar la situació actual de l'esport i l'activitat física a Catalunya des de totes les vessants implicades.

2.ECONÒMIC. Estudiar i valorar possibles mesures fiscals i econòmiques aplicables al sector esportiu.

3.EQUIPAMENTS i SOSTENIBILITAT. Estudiar i valorar possibles mesures que millorin l'eficiència energètica i sostenibilitat dels equipaments i instal·lacions esportius.

4.COMUNICACIÓ. Estudiar i valorar possibles campanyes comunicatives dirigides a enfortir el sector, incrementar la percepció social de la vinculació de salut i activitat física, i fomentar l'accessibilitat a l'exercici físic i la salut.

5.MOTOR: Elaborar un recull de propostes i actuacions segmentades per potenciar el sistema esportiu català, amb una línia d'acció consensuada i amb la implicació de tots els agents.

Aquests grups l’integraran entitats com el Consell Català de l’Esport, l’INEFC, la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC), la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), la PIMEC Esports, l’INDESCAT (clúster català de la indústria de l’esport), Federació de Municipis de Catalunya, Associació Catalana de Municipis, Col·legi Oficial de Professionals i Llicenciats en Educació Física de Catalunya (COPLEFC), entre d’altres. Representants de les entitats han participat en la primera trobada.

1  

Imatges

Taula de l'Esport i l'Activitat Física (Fotos: Rubén Moreno)

Taula de l'Esport i l'Activitat Física (Fotos: Rubén Moreno) 2206740

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined