El conseller d¿Empresa i Treball planteja un nou acord social sobre el futur del món del treball per garantir drets i generar prosperitat compartida

El conseller d'Empresa i Treball planteja un nou acord social sobre el futur del món del treball per garantir drets i generar prosperitat compartida

query_builder   26 abril 2023 14:57

event_note Nota de premsa

El conseller d'Empresa i Treball planteja un nou acord social sobre el futur del món del treball per garantir drets i generar prosperitat compartida

  1. Roger Torrent i Ramió ha clausurat el 1r Congrés Català del Treball, que també ha comptat amb la conferència final de Daniel Susskind, un dels majors experts en automatització del treball

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha clausurat aquest migdia el 1r Congrés Català del Treball, que s’ha celebrat des de dilluns al Centre de Convencions Internacional de Barcelona i que ha comptat amb més de 1.500 inscripcions totals per assistir a les 12 sessions que s’han organitzat.

En la seva intervenció, Torrent ha explicat que “estem immersos en un context d’emergència climàtica que ens obliga fer les coses de manera diferent, com no s’havien fet fins ara, adaptar-nos a una transició verda perquè també sigui una transició justa”. En aquest sentit, ha recordat que “vivim en un moment decisiu perquè s’estan incorporant al món productiu tecnologies amb un abast disruptiu que ni tan sols podem acabar de copsar”.

El conseller ha exposat que “ens cal un nou acord social, a escala catalana, que defineixi els objectius i recorregut que volem fer els pròxims anys”. Per això, ha dit, “fem aquest Congrés per començar a plantejar preguntes i respostes sobre els canvis que vivim i els que poden venir. Perquè hem de gestionar-los, hem d’orientar-los per poder definir la societat dels pròxims anys. Per poder garantir drets. Per evitar desigualtats. Per generar prosperitat compartida. Per posar al centre les persones.

Torrent ha recordat que “estem fent esforços per adaptar-nos amb rapidesa” i ha apuntat que caldrà redissenyar les polítiques actives d’ocupació, i continuar readaptant la formació perquè els treballadors i treballadores estiguin preparats per a les noves feines.

El conseller ha donat pas a Daniel Susskind, catedràtic d’Economia al King’s College de Londres i investigador associat a l’Institut d’Ètica de la intel·ligència artificial de la Universitat d’Oxford. Susskind ha reflexionat sobre com respondre al repte de l’automatització a l’àmbit del treball i de la substitució de les persones per la tecnologia i la intel·ligència artificial. Ha sentenciat que la clau es troba en l’educació, en capacitar les persones treballadores en les habilitats i destreses adequades per fer aquelles tasques que encara no poden fer les màquines. En aquest sentit, ha parlat d’ensenyar les persones a construir la màquina, en lloc de competir contra ella, i d’ensenyar i requalificar les persones treballadores de manera personalitzada i al llarg de tota la vida.

Amb el lema “El treball en una nova economia per a la vida”, el Congrés és una iniciativa impulsada per la Generalitat de Catalunya, per mitjà del Departament d’Empresa i Treball, com un espai de reflexió i debat sobre el futur dels treballs i les principals tendències que el marcaran, les dinàmiques a escala mundial i les implicacions que poden tenir per al nostre país. El Congrés ha estat punt de trobada de referents acadèmics, socials, polítics, amb més d’una cinquantena de ponents nacionals i internacionals, entre ells l’economista, sociòleg i activista nord-americà Jeremy Rifkin, encarregat de la conferència inaugural. I tot això, amb l’objectiu de nodrir l’Estratègia Catalana per al Treball 2030, que el Departament té previst elaborar com un instrument per fer front als reptes que encara el nostre país en l’àmbit laboral durant els pròxims anys.

Darrers debats del Congrés: transició justa i formació

Prèviament a la cloenda, en aquesta darrera jornada del Congrés ha tingut lloc una taula de debat sobre com es poden impulsar els Objectius de Desenvolupament Sostenible, i què pot aportar i què necessita l’àmbit del treball per assolir una transició justa. En aquesta taula han participat Virginia Guinda Lacalle, vicepresidenta de Foment del Treball; Antoni Cañete Martos, president de PIMEC; Javier Pacheco Serradilla, secretari general de la Comissió Obrera Nacional de Catalunya, i Camil Ros Duran, secretari general de la UGT de Catalunya.

El darrer bloc del Congrés, “La formació com a factor clau del futur dels treballs” ha comptat amb una taula de perspectiva acadèmica i una altra amb la visió dels agents socials, amb les aportacions de Caterina Calsamiglia Costa, recercadora d'ICREA - Institut de Politica Economica i Governança (IPEG); José Luís Durán Moyano, director de l'Institut Escola del Treball; Samuel Bentolila Chocrón, professor d’Economia del Centre d’Estudis Monetaris i Financers (CEMFI); Ricard Bellera Kirchhoff, secretari de Treball i Economia de la Comissió Obrera Nacional de Catalunya; Eva Gajardo Rodríguez, secretària d’Igualtat i Formació de la UGT de Catalunya; Manuel Rosillo López, president de la Comissió de Formació de Foment del Treball, i Sílvia Miró Martín, directora de l’Àrea de treball de PIMEC.

3  

Imatges

El catedràtic d'Economia Daniel Susskind, durant la seva intervenció ( Fotografia d'Eva Guillamet).

El catedràtic d'Economia Daniel Susskind, durant la seva intervenció ( Fotografia d'Eva Guillamet). 2006001

El conseller Torrent,  la consellera de Justícia, Drets i Memòria Històrica, Gemma Ubasart,  i el catedràtic d'Economia Daniel Susskind, en l'acte ( Fotografia d'Eva Guillamet).

El conseller Torrent, la consellera de Justícia, Drets i Memòria Històrica, Gemma Ubasart, i el catedràtic d'Economia Daniel Susskind, en l'acte ( Fotografia d'Eva Guillamet). 1503563

El conseller Torrent durant l'acte de cloenda ( Fotografia d'Eva Guillamet).

El conseller Torrent durant l'acte de cloenda ( Fotografia d'Eva Guillamet). 1358300

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined