Conseller Campuzano

Carles Campuzano aposta per situar les polítiques de suport a les famílies com a prioritat

query_builder   27 abril 2023 12:15

event_note Nota de premsa

Carles Campuzano aposta per situar les polítiques de suport a les famílies com a prioritat

El conseller de Drets Socials participa en la conferència-esmorzar ‘Fòrum Europa-Tribuna Catalunya’

El conseller durant la intervenció{"name":"2023/04/27/12/14/31bb0329-fc1d-497d-9f69-f58d71af83f5.jpg","author":"dso","type":"0","location":"0","weight":608829}

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, ha participat avui en la conferència-esmorzar ‘Fòrum Europa-Tribuna Catalunya’. El conseller ha defensat en la seva intervenció la necessitat de bastir polítiques estables de suport a les famílies per afrontar el repte demogràfic que representa una societat cada vegada més envellida i amb taxes molt baixes de fecunditat.

Carles Campuzano ha fet referència al repte que representa la generació del baby boom, no només des del punt de vista del sistema de pensions, sinó que “a la llarga, aquesta generació serà sol·licitant de dependència. I és en aquest punt, on el sistema actual es tensionarà, sobretot per la falta de recursos.”

El conseller Campuzano ha tornat a denunciar l’infrafinançament continuat del sistema actual de dependència. “Un sistema concebut erròniament, sense la previsió suficient per donar resposta a les necessitats demogràfiques de la nostra societat.” Ha recordat que,durant el període 2008-2021, el Departament de Drets Socials ha destinat 12.166 M€ a dependència, l’Estat n’ha destinat 3.117.

De fet, el conseller ha centrat part de la seva intervenció en la població més jove. “Augmenta l’esperança de vida, però baixa la fecunditat. El primer és un èxit, el segon, un fracàs”, ha subratllat. La baixa fecunditat “té enormes repercussions en el futur, en termes socials i econòmics, però sobretot expressa mancances, febleses, malestars i problemes d’avui.”

A Catalunya, l’any 2000 cada dona tenia una mitjana d’1,29 fills. Abans de la crisi de 2008, s’havia arribat a l’1,5 i després la xifra va baixar fins a l’1,21 de 2021. La mitjana de la Unió Europea és d’1,5. Però a més a més, a l’estat espanyol hi ha una de les diferències més grans entre els fills que es voldrien tenir i els que es tenen.

“És evident que les migracions actuals han variat les estadístiques i que Catalunya és un país que ha acollit a molta població migrada, que han vingut aquí a treballar i a formar les seves famílies. De fet, el nostre mercat laboral compta amb aquesta població per cobrir les seves necessitats”, ha assenyalat el conseller, que ha afegit que “hem de parlar necessàriament de mobilitat social. D’aquells antics ascensors i escales mecàniques socials que eren l’esperança de moltes famílies i que cal que garantim. Cal que ho fem des de la igualtat d’oportunitats. Començant amb l’equitat en l’educació, però garantint-la en tots els sentits, per tal d’evitar tenir ciutadans de primera i de segona.”

“Hem de tornar a parlar de la natalitat. Hem de situar les polítiques de suport a les famílies en la nostra prioritat política, com a prioritat de país. Al llarg d’aquests anys no hem desplegat de manera sostinguda i persistent en el temps una política sòlida i ambiciosa de suport a les famílies”, ha reblat.

Finalment, Campuzano s’ha referit als motius que encapçalen la llista per no tenir fills: “la conjuntura econòmica i l'inici tardà de la convivència en parella, que és un tema social i cultural, però sobretot lligat al poder adquisitiu i a la capacitat d’emancipació retardada. La impossibilitat d'establir-se de manera independent fora de casa dels pares dificulta la planificació a llarg termini dels joves. En aquest sentit, comptem amb el Pla Nacional de Joventut com a feina per fer front als grans reptes que permetran facilitar la realització del projecte de vida dels joves del nostre país.”

1  

Imatges

El conseller Campuzano intervé a Nova Economia Fòrum

El conseller Campuzano intervé a Nova Economia Fòrum 486029

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined