Cooperació

El Govern aprova el Pla director de cooperació al desenvolupament 2023-2026, amb la cooperació feminista com a eix central

query_builder   2 maig 2023 14:58

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el Pla director de cooperació al desenvolupament 2023-2026, amb la cooperació feminista com a eix central

·El document, que compta amb l’ampli consens del sector, marca les prioritats estratègiques d’aquesta política de país per als quatre anys vinents i aposta per consolidar la mirada feminista com a tret distintiu de la cooperació catalana

·L'Executiu plasma al Pla el blindatge del camí cap al 0,7% dels ingressos en cooperació l'any 2030 amb el compromís de no decréixer

El Govern ha aprovat aquest dimarts el Pla director de cooperació al desenvolupament 2023-2026, el document que guiarà aquesta política pública durant els pròxims quatre anys i que en marca les prioritats estratègiques. Amb el nou pla, l’Executiu consolida la mirada feminista i transformadora com a tret distintiu de la cooperació catalana. L’objectiu és contribuir a abordar les causes estructurals de les desigualtats i les vulneracions dels drets humans, actuant tant a Catalunya com als territoris socis de la cooperació. D’aquesta manera, Catalunya pretén contribuir a construir una societat més justa, igualitària i sostenible, des d’una perspectiva feminista, decolonial i antiracista.

Des de l’aprovació del darrer Pla director fa quatre anys, el context internacional s’ha agreujat notablement: entre d’altres, la pandèmia de la COVID-19 ha aprofundit les desigualtats i les vulneracions dels drets humans i les conseqüències de l’emergència climàtica es fan cada vegada més paleses, sobretot en les comunitats històricament desateses. La guerra a Ucraïna se suma també a aquest context internacional inestable, a més d'altres conflictes armats, amb un cost gravíssim en vides humanes i un augment del cost de la vida arreu del món.

Una cooperació més eficaç i amb més capacitat d’impacte

Davant d’aquest context, amb aquest Pla director, Catalunya es compromet a impulsar una solidaritat més eficaç i amb més capacitat d’impacte, consolidant aliances amb les organitzacions sòcies sobre el terreny i amb les entitats del sector a Catalunya, així com amb actors internacionals com la Unió Europea, amb la voluntat de ser-ne un soci proactiu i fiable a l’hora de fer front conjuntament als reptes globals.

El Pla director de cooperació al desenvolupament 2023-2026 aprovat avui és fruit d’un procés de participació amb els agents de la cooperació catalana i amb els països i territoris socis i compta amb el consens ampli amb el sector. Així ho demostra el fet que tots els òrgans consultius de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament han dictaminat favorablement sobre el projecte abans de la seva aprovació per part del Consell Executiu.

Blindatge del camí cap al 0,7%

El nou Pla director recull el compromís anunciat pel president Pere Aragonès de blindar el camí per assolir el 0,7% dels ingressos propis a cooperació l’any 2030. En aquest sentit, s'estableix una fórmula que traça un mètode sòlid per arribar a l’objectiu fixat per les Nacions Unides, que fa que cada any creixi el percentatge i que garanteix que mai decreix. Aquest compromís ha de permetre incrementar, de manera sostinguda, el pes de les partides dedicades a l’Ajut Oficial al Desenvolupament del Govern (AOD).

En aquest sentit, i tenint en compte que en el pressupost de l’any 2023 aquest percentatge es troba en un 0,21%, es fa necessari un augment de 0,49 punts percentuals durant els següents set anys. La proposta que planteja el Pla director 2023-2026 és incrementar, com a mínim, aquest percentatge en 0,07 punts anuals, per tal que l’AOD representi el 0,7% respecte dels ingressos corrents no condicionats l’any 2030.

Paral·lelament a l’augment de recursos, es preveu treballar per dimensionar adequadament els recursos tant de la Generalitat com dels agents de la cooperació per enfortir la capacitat de gestió que suposarà aquest augment progressiu fins al 0,7%. Aquesta aposta per l’enfortiment dels actors es concreta també amb el compromís de destinar un mínim el 50% d’AOD a actuacions d’altres actors que fan cooperació. A més, amb la voluntat d’acompanyar el creixement dels recursos amb més transparència, el Pla també preveu la posada en marxa d’un portal d’AOD de les cooperacions catalanes, que contribuirà a millorar les dades i la informació de la cooperació que s’impulsa des de Catalunya.

Prioritats estratègiques de la cooperació catalana

El nou Pla consta de prioritats sectorials, geogràfiques i de millora del finançament per al desenvolupament. Entre les prioritats sectorials destaquen la defensa i promoció dels drets humans, i de la justícia de gènere, la promoció de la salut global, la prevenció de conflictes i la construcció de pau, la promoció de la justícia climàtica, la defensa del dret al refugi i l’impuls de les economies transformadores. En l’àmbit de la pau, el Pla preveu treballar en una estratègia de prevenció de conflictes violents i construcció de pau. D’altra banda, es recupera la línia estratègica d’acció humanitària, que es dotarà amb un 10% del total de l’AOD.

Pel que fa a les prioritats geogràfiques, es mantenen Bolívia, Colòmbia, l’Equador, Gàmbia, Guatemala, Hondures, el Marroc, Moçambic, Nicaragua, el Salvador, el Senegal i Tunísia com a països prioritaris, i l’Amèrica Central, Mesoamèrica, la Mediterrània i la regió del Sahel en l’enfocament regional. Serà igualment prioritari mantenir la cooperació a Palestina, el Sàhara Occidental i el Kurdistan, així com l’atenció als territoris que pateixen conflictes de llarga durada i a les diàspores i els països d’origen de la població migrant a Catalunya.

Estratègia d’educació global

El document incorpora també el compromís històric d’elaborar una estratègia d’educació global i assumeix el compromís d’enfortir-la destinant-hi un 25% de l’AOD. El pla parteix de la premissa que la transformació de la ciutadania catalana és fonamental per mantenir i impulsar un país solidari conscient de la responsabilitat compartida en els reptes globals.

El Pla director de cooperació al desenvolupament 2023-2026 s’enviarà ara al Parlament per a la seva aprovació.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined