Residència

Drets Socials impulsa la construcció de 40 residències i centres de dia amb fons Next Generation EU

query_builder   3 maig 2023 14:20

event_note Nota de premsa

Drets Socials impulsa la construcció de 40 residències i centres de dia amb fons Next Generation EU

El Departament ha incrementat la partida inicial de les línies de subvenció de 144 milions fins arribar a 161,46 milions d’euros per ampliar el nombre d’iniciatives beneficiàries

Entre d’altres actuacions, se subvencionen 273 projectes d’atenció social d’entitats, ens locals, universitats i centres de recerca i d’altres agents socioeconòmics de l’àmbit social.

Conseller Campuzano: “Amb aquesta inversió històrica volem fer un salt en la transformació de l’atenció social que liderem des de Drets Socials, en la línia fixada per l’agenda europea”

Drets Socials destinarà fins 2025 un total de 161.460.000 euros dels Next Generation EU a 273 projectes socials arreu del país. Així es recull en les resolucions definitives publicades de cinc línies de subvenció que el Departament va convocar amb aquest fons europeu per a finançar iniciatives d’entitats, ens locals, universitats i centres de recerca i d’altres agents socioeconòmics de l’àmbit social.

Si bé la previsió inicial era destinar-hi 144 milions d’euros, el Departament ha incrementat el pressupost en més de 17 milions d’euros per ampliar el nombre de projectes beneficiaris. Així, un gruix important dels fons Next Generation EU que gestiona la conselleria s’ha invertit en aquestes subvencions per atendre iniciatives proposades pel teixit d’agents que treballen en l’àmbit de les polítiques socials. La resta es dediquen a projectes propis i a acords amb el món local mitjançant contracte programa o convenis amb administracions municipals i supramunicipals.

Mitjançant les línies de subvenció pels agents socials, es construiran 36 residències i centres de dia arreu del territori. A més, es destinaran fons a la construcció de 3 residències i centres de dia públics per a gent gran a Terrassa, Sabadell i Barcelona. A la capital catalana s’invertirà també en la construcció d’una unitat de convivència per a 15 persones en un edifici d’habitatges amb serveis per a la gent gran al districte de Gràcia.

D’altra banda, amb aquests fons europeus se subvencionaran la rehabilitació de 81 residències i centres de dia que ja presten servei i es remodelarà prop d’una trentena d’equipaments socials propis del Departament arreu del país. Amb el conveni amb l’Ajuntament de Barcelona, es finançarà també la remodelació d’una residència al Guinardó.

Així, els fons Next Generation suposaran un total de 40 residències i centres de dia nous i la remodelació i millora de 114 equipaments d’atenció social.

El conseller Campuzano ha recordat que “la Generalitat no havia invertit en la construcció de residències des de fa més d’una dècada. Els fons europeus ens permeten revertir aquesta situació i fer 40 residències de cop de la mà del sector social i dels ajuntaments”.

A més, mitjançant les resolucions de les línies de subvenció Next Generation el Govern finançarà:

  1. 34 projectes tecnològics innovadors al servei de les cures
  2. 42 projectes tecnològics que contribuiran a millorar i transformar els models de gestió dels serveis socials
  3. 26 projectes pilot d’innovació en serveis socials
  4. Modernització i transformació ecològica de 14 serveis que atenen infants tutelats i la transició energètica de 40 instal·lacions juvenils

“Amb aquesta inversió històrica volem fer un salt en la transformació de l’atenció social que liderem des de Drets Socials, en la línia fixada per l’agenda europea. Si bé el gruix de la inversió la destinem a construir i reformar espais, també fem una aposta decidida en innovació, digitalització i modernització del sector social”, ha explicat. En aquest sentit, la transformació amb què ja treballa la conselleria i que aquesta convocatòria permet accelerar té com a objectius clau reformar el sistema d’atenció i cures de llarga durada amb una nova arquitectura centrada en la persona i la seva inclusió en l’entorn comunitari; reforçar projectes tecnològics en l’àmbit de les cures i l’atenció domiciliària perquè esdevingui un servei d’alta qualitat; apostar per la innovació social; implementar una transformació tecnològica dels serveis socials amb projectes pilot innovadors; promoure la digitalització de processos; impulsar la transició energètica de les instal·lacions juvenils, i dur a terme la transformació ecològica i digital dels centres d'atenció a la infància i l'adolescència.

A fi d’encaminar les actuacions del teixit d’agents implicats en l’atenció social vers aquests objectius, s’han resolt les línies de subvenció següents:

Línia 1. Inversió per a nous centres residencials i d’atenció diürna i remodelació de centres existents

Fins a 2025 el Departament destinarà 126.150.000 d’euros a 117 projectes per a centres residencials i diürns d'entitats, ajuntaments i d'altres agents destinats a la cura de llarga durada de persones grans, persones amb discapacitat i persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental, d’addiccions o provocada pel virus VIH. Aquesta línia també inclou inversions en equipaments per a la protecció de persones sense llar o amb necessitats d’allotjament temporal.

Concretament, s’impulsaran 36 projectes de nova construcció i es remodelaran i milloraran 81 centres que ja presten servei, amb la distribució territorial següent:

  1. A Barcelona, 57,5 milions d’euros per a 59 equipaments
  2. A Girona, 23,6 milions d’euros per a 24 equipaments
  3. A Lleida, 17,6 milions d’euros per 14 equipaments
  4. A Tarragona, 21,8 milions d’euros per 14 equipaments
  5. A Terres de l’Ebre, 5,6 milions d’euros per 6 equipaments

Línia 2. Projectes de tecnologia al servei de l’atenció i la cura de les persones

Drets Socials ha atorgat 13.300.000 euros a l’impuls de 34 iniciatives que utilitzen la tecnologia per aportar solucions a les persones en situació de dependència, discapacitat o de problemàtica social derivada de malaltia mental. Es tracta de projectes que poden tenir objectius diversos, com ara facilitar l’autonomia personal, la cura, el manteniment de la persona a l’entorn domiciliari, l’atenció integrada social i sanitària, així com la participació i implicació de la xarxa de voluntariat.

En el procés de valoració d’aquesta línia, el Departament ha comptat amb l’expertesa de la Fundació TIC Salut Social, que ha ofert assessorament i suport tècnic de la valoració tecnològica dels projectes.

Línia 3. Projectes tecnològics que contribueixin a la millora i transformació dels models de gestió dels serveis socials

Aquesta línia promou avenços tecnològics i l’evolució dels sistemes d’informació en l’àmbit dels serveis socials, una eina imprescindible per donar resposta als reptes socials actuals i futurs com són l’envelliment de la població, les necessitats complexes d’atenció o la integració social i sanitària, entre d’altres. En aquest sentit, es financen projectes que afronten la revisió dels models d’atenció, agilitzen la resposta a la ciutadania o simplifiquen els processos administratius. Són, en definitiva, una aposta per millorar la gestió de la intervenció social que permeti disposar d’informació per planificar o establir patrons capaços d’avançar les necessitats socials.

La resolució inclou 42 projectes que rebran un finançament de 8.776.000 euros per a la construcció, la millora o l’actualització del programari dels sistemes d’informació. També per a l’adquisició de llicències i la renovació, la millora o l’actualització del maquinari necessari per implantar aquestes actuacions.

Línia 4. Projectes d’innovació en serveis socials

Aquesta línia subvencionarà 26 projectes pilot d’innovació en serveis socials que posen en pràctica iniciatives pioneres en què és possible avaluar l’impacte per extreure’n reflexions i resultats per al conjunt de la societat i del sistema.

Els projectes proposats també promouen l’intercanvi de coneixement i d’aprenentatge per orientar els processos de modernització i impulsar noves línies de treball i d’intervenció amb la implicació de les administracions.

La dotació econòmica d’aquesta línia és de 8.232.000 d’euros.

Línia 5. Modernització i transformació de centres residencials per a infants i adolescents tutelats i ex tutelats i transició energètica i mediambiental de les instal·lacions juvenils

Amb una assignació de 5.000.000 d’euros, aquesta línia finançarà 54 projectes. Concretament, entitats d’atenció a la infància i l’adolescència rebran ajuts per dur a terme obres i adquirir equipament i maquinari per la modernització i transformació ecològica i digital de 14 centres residencials que atenen infants i adolescents tutelats i joves ex tutelats. L’objectiu és fer aquests espais més sostenibles, accessibles i adaptats a les noves tecnologies.

Pel que fa a les instal·lacions juvenils, 40 projectes rebran finançament per a aplicar actuacions de transformació ecològica, que facin efectiva latransició energètica, ecològica i mediambiental. Es tracta d’entitats inscrites al Registre d’instal·lacions destinades a activitats amb infants i joves. Això inclou cases de colònies, granges escola, aules de natura, albergs de joventut i campaments juvenils.

Avançant cap a un nou model d’atenció social

En el marc del programa Next Generation EU i amb una dotació global de prop de 400 M€, el Departament ha distribuït aquests fons europeus en un seguit d’instruments de què disposa la conselleria per actuar arreu del territori. En aquest sentit, es financen projectes propis de Drets Socials i d’altres Departaments, el contracte programa amb els ens locals o les convocatòries de subvencions adreçades als agents que treballen en l’àmbit de les polítiques socials.

A banda de les resolucions de les cinc línies de subvencions, Drets Socials va resoldre a finals de l’any passat la convocatòria adreçada a ens locals per a dur a terme projectes de millora de l’accessibilitat als espais d’atenció ciutadana, tant físics com telemàtics. Concretament, el Departament destinarà, fins el 2024, 3.941.000 euros del Next Generation EU a 86 municipis i 1 consell comarcal que van presentar-hi sol·licitud.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined