Cartell

El Cos d'Agents Rurals porta a Lleida l'exposició "Agents Rurals: guardians del medi natural"

query_builder   4 maig 2023 13:32

event_note Nota de premsa

El Cos d'Agents Rurals porta a Lleida l'exposició "Agents Rurals: guardians del medi natural"

La Biblioteca Pública de Lleida acull a fins el dia 31 de maig una mostra que acosta la feina d’aquest Cos a la ciutadania

Complementen l’exposició diverses peces audiovisuals i objectes històrics

La delegada del Govern de la Generalitat a Lleida, Montserrat Bergés, el Director General dels Agents Rurals, Marc Costa, l’inspector en Cap del Cos d’Agents Rurals, Antoni Mur, han inaugurat avui a Lleida l’exposició “Agents Rurals: guardians del medi natural”.

La mostra, que té per objectiu incrementar el coneixement sobre la feina que fan els Agents Rurals, es podrà visitar a la Biblioteca Pública de Lleida (C. Rambla d’Aragó 10) fins el proper dia 31 de maig.

Acompanyen l’exposició un audiovisual que explica les feines que fan els Agents Rurals i una exposició d’objectes històrics del Cos d’Agents Rurals. Paral·lelament s’organitzen tallers d’educació ambiental amb les escoles i una xerrada oberta al públic que tindrà lloc el dia 17 de maig a les 18.00h.

Montserrat Bergés ha posat de relleu la importància que la ciutadania de Lleida pugui visitar l’exposició i conèixer tot el ventall de feines que fan els Agents Rurals i ha afirmat que “després de 35 anys d’història, aquest Cos és més necessari que mai donada la situació d’emergència climàtica i els problemes de sequera, els incendis forestals i les plagues”.

El Director General dels Agents Rurals ha subratllat que “a les comarques de Lleida el Cos d’Agents Rurals és força conegut, però amb la mostra la ciutadania tindrà una visió més completa dels diferents serveis que ofereixen els Agents Rurals, com ens organitzem i quin és el futur d’aquest Cos”.

Antoni Mur ha explicat que “qui s’acosti a visitar l’exposició descobrirà moltes feines que fem els Agents Rurals a part de les més mediàtiques relacionades amb els incendis forestals”. “Som un Cos preparat i tecnificat, som clau per fer compatibles els usos del medi natural i estem sempre al servei del sector primari, que es troba travessant un mal moment amb el canvi climàtic, l’increment del perill d’incendis i l’increment d’ungulats”, ha declarat.

A la inauguració també hi han assistit el director dels Serveis Territorials d’Interior a Lleida, Xavier Garrós, i el regidor d’Ocupació, Responsabilitat Social i Horta de la Paeria, David Melé.

Visita guiada{"name":"2023/05/04/13/27/d73998d3-24d6-41f1-8bee-50d57290ed68.jpg","author":"Agents Rurals","type":"0","location":"0","weight":183774}


La mostra

“Agents Rurals: guardians del medi natural” proposa un itinerari cronològic que explica la història d’aquest Cos i aprofundeix en les diferents feines que desenvolupa; els Grups de suport i els Grups especials amb que s’ha dotat per poder dur a terme actuacions altament especialitzades, i subratlla l’aposta estratègica realitzada per a la sensibilització i educació mediambiental.

Un dels àmbits és la prevenció d’incendis forestals i la investigació de les causes que els provoquen. El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pels Agents Rurals que defineix les actuacions dels efectius en termes de vigilància, prevenció i control d’activitats davant les situacions de perill d’incendi forestal i que ha suposat més de 342.000 actuacions per a la prevenció d’incendis des de l’any 2009.

Un altre apartat posa de relleu que Catalunya és un territori format majoritàriament per terreny forestalpel que cal vetllar tot l’any per una gestió forestal i dels recursos naturals que sigui sostenible. La protecció dels boscos i la flora ha suposat des del 2009 més de 197 mil actuacions relacionades amb aquest àmbit. Entre elles destaquen el control d’aprofitaments forestals, les inspeccions d’activitats, el seguiment d’espècies amenaçades, el control d’espècies exòtiques invasores, el sanejament fitosanitari, etc.

Una altra secció mostra les feines de preservació de la fauna. Els Agents Rurals vetllen per l’equilibri de l’ecosistema, preserven espècies protegides com l’ós i el llop i controlen la fauna exòtica invasora. Des del 2009 els Agents Rurals han fet 423.000 actuacions per protegir els animals. També controlen les activitats que es fan en Espais Naturals Protegits, lluiten contra la contaminació al medi natural, fan complir la normativa pel que fa a circulació motoritzada en el medi natural i tenen cura del patrimoni cultural que existeix a la natura fent, entre d’altres, inventari del patrimoni arqueològic, arquitectònic, paleontològic, geològic, etnològic i subaquàtic.

La mostra convida a conèixer els grups especialitzats del Cos. Es tracta del Grup de Suport Aeri i unitat RPAS, el Grup de Suport de Fauna i Flora, el Grup de Suport Marí, i el Grup de Suport de Muntanya. I els Grups Especials: Grup Especial de Col·laboració amb la Justícia, Grup Especial de Verins i Antifurtivisme, Grup Especial Caní i Grup Especial de Captura de Fauna. Tots ells compten amb els i les agents més especialitzats en cada matèria i amb els recursos i el material més innovador.

Al servei de la ciutadania

L’exposició finalitza facilitant el coneixement sobre els servei d’atenció telefònica a través del 112 i també a través d’un equip d’operadors propi que les 24 hores del dia, els 7 dies de la setmana i els 365 dies l’any. En un any, els Agents Rurals reben i gestionen més de 100 mil trucades.

L’exposició ja s’ha vist a Granollers, Tremp i Manresa i properament viatjarà a Barcelona, Amposta, Girona, Terrassa i Tarragona per seguir el seu itinerari per les capitals de comarca. Més informació: https://interior.gencat.cat/expoagentsrurals2  

Imatges

Visita guiada inaugural

Visita guiada inaugural 183774

Cartell exposició a Lleida

Cartell exposició a Lleida 263821

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined