. S’han detingut quatre homes a qui se’ls atribueixen almenys set robatoris amb força i dos de violents a l’interior de domicilis en localitats de Barcelona i la seva àrea metropolitana
. Els integrants del grup criminal feien els seguiments per ubicar els seus domicilis i conèixer les seves rutines i posteriorment sostreien diners, joies, aparells electrònics i altres objectes amb una sortida fàcil al mercat il·legal
. La investigació es va iniciar després que es detectessin diversos fets delictius amb el mateix modus operandi durant el darrer trimestre de l’any 2022
Agents de la Policia de la Generalitat de Catalunya – Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Policial (DIC) de la Regió Policial Metropolitana Sud i de la Unitat d’Investigació de Sant Boi de Llobregat han desarticulat un grup criminal format per sis persones a qui s’atribueixen almenys set robatoris amb força i dos de violents a interior de domicilis del Baix Llobregat i Barcelonès. Els investigadors han detingut quatre homes i n’han denunciat dos més, d’entre 30 i 54 anys.
Els investigats no dubtaven en utilitzar la violència en cas de trobar persones a l’interior del domicili que volien violentar. Les intimidaven amb armes blanques, les colpejaven i les emmordassaven amb l’objectiu d’endur-se el botí. Els detinguts van realitzar moviments bancaris per valor de més de 31.500 euros, en dates immediatament posteriors a les dates dels robatoris.
Els quatre detinguts van passar a disposició judicial el 28 d’abril i la Magistrada del Jutjat d’Instrucció 5 de l’Hospitalet de Llobregat, a petició de la Fiscalia, en va decretar l’ingrés a presó provisional.
Els investigadors havien detectat un augment dels robatoris amb força a l’interior de domicilis durant el darrer trimestre de l’any 2022. Les primeres indagacions van establir una línia d’investigació centrada en un grup de persones que actuava seguint un patró d’actuació coincident, tant respecte del modus operandi com del tipus de víctima. Les víctimes eren principalment empresaris amb un gran volum de negoci.
El modus operandi que utilitzaven era coincident en tots els fets: seleccionaven les víctimes i les seguien per esbrinar el seu domicili. Un cop sabien l’adreça, n’establien les rutines per planificar el robatori, usualment quan els habitatges eren buits. Les vigilàncies podien durar mesos. Un cop decidien cometre el robatori, un dels integrants feia vigilàncies de les víctimes per assegurar-se que no retornaven al domicili. En aquell moment, els altres lladres accedien a l’habitatge i forçaven el pany de la porta principal o alguna finestra, amb una clau sostreta prèviament o utilitzaven altres tècniques d’accés.
Davant d’aquest fets des de Mossos d’Esquadra recomanem:
- En cas d’observar portes o finestres forçades o indicis que s’hagi pogut produir un robatori, no toqueu res i sol·liciteu els serveis policials.
- Si escolteu un soroll estrany o advertiu la presència de persones amb actitud sospitosa a les rodalies del vostre domicili, no dubteu a trucar al 112.
- Recomanem no tenir grans quantitats de diners en efectiu a domicili. Si guardeu objectes de valor a casa és recomanable que instal·leu mesures de protecció efectives d’acord amb les vostres necessitats o que els guardeu en llocs de difícil accés.
- En cas de trobar els autors del robatori dins del domicili, eviteu la confrontació. És important fixar-se i recordar trets característics de la persona i facilitar la informació a la policia posteriorment.
- Podeu instal·lar sistemes d’alarma. Cal que estigui connectada a una central receptora d’alarmes que s’encarregarà de verificar el senyal rebut i, si s’escau, d’avisar la policia.
Recordeu que per presentar una denúncia cal adreçar-se a les oficines d’Atenció al Ciutadà dels Mossos d’Esquadra i portar un document d’identificació personal. És important dur una llista dels efectes sostrets amb el màxim de dades de cadascun.
Les comissaries dels Mossos d’Esquadra estan obertes les 24 hores del dia, tots els dies de l’any. Podeu demanar cita prèvia a través de la nostra pagina web mossos.gencat.cat.
Àrea de Comunicació
Barcelona, 10 de maig de 2023