Tots els CAP de la Regió Sanitària Camp de Tarragona disposen ja del servei de dietistes-nutricionistes

Tots els CAP de la Regió Sanitària Camp de Tarragona disposen ja del servei de dietistes-nutricionistes

query_builder   17 maig 2023 11:26

event_note Nota de premsa

Tots els CAP de la Regió Sanitària Camp de Tarragona disposen ja del servei de dietistes-nutricionistes

  1. El pla d’entrada d’aquest rol compleix un any i s’ha desplegat totalment a l’atenció primària i comunitària amb 18 professionals
  2. L’objectiu és millorar l’estat nutricional de les persones prevenint i promovent hàbits saludables mitjançant actuacions grupals i comunitàries
Tots els CAP de la Regió Sanitària Camp de Tarragona disposen ja del servei de dietistes-nutricionistes{"name":"2023/05/17/11/23/1ae79674-070a-48b9-b74a-4046875a4425.jpg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":185345}

El programa per a la promoció d’una alimentació saludable i la prevenció i abordatge des de l’atenció primària i comunitària ha desplegat ja una de les seves accions estratègiques; i és que tots els centres d’atenció primària de la Regió Sanitària Camp de Tarragona (RSCT) disposen ja de professionals dietistes-nutricionistes dins el pla de cobertura engegat, ara fa un any, arreu de Catalunya.

Són 18 experts que cobreixen els 33 CAP del territori. La incorporació d’aquest rol va enllestir-se durant el tercer trimestre de l’any passat i el balanç de la primera etapa de funcionament és satisfactori.

Per tal d’homogeneïtzar el servei dels dietistes-nutricionistes, hi ha un grup assessor del Servei Català de la Salut amb representació de la RSCT que defineix quin ha de ser el material de suport i determina els grups sobre els quals es poden dur a terme actuacions: alimentació saludable, obesitat, síndrome metabòlica, etc.

Obesitat

L’objectiu de l’entrada dels dietistes-nutricionistes és millorar l’estat de salut de les persones prevenint i promovent hàbits alimentaris saludables a través d’actuacions grupals i comunitàries. Així, es realitza una entrevista a l’usuari per conèixer el seu estat nutricional i incorporar-lo a la comunitat de treball idònia per a cada cas.

Els grups se centren en temàtiques diverses com la mateixa alimentació saludable i sostenible o les malalties relacionades amb l’alimentació, entre altres.

Coordinat amb la infermera referent de Comunitària, l’especialista no tan sols dirigeix la persona a un grup o altre, també completa un seguiment per comprovar si es compleixen les metes terapèutiques establertes. D’altra banda, s’aposta per tallers i activitats a escoles i centres de gent gran, etc.

No es tracta pas d’establir dietes d’aprimament, sinó de treballar comportaments i rutines idònies per esquivar una de les grans problemàtiques sanitàries, l’obesitat i el sobrepès, que afecten el 56,9% dels usuaris i usuàries de la Regió Sanitària Camp de Tarragona entre 18 a 74 anys i el 46,3% entre els menors de 19 anys, segons dades de l’Enquesta de Salut Pública de Catalunya per al període 2020-2021.

La gerenta de la Regió Sanitària Camp de Tarragona, Imma Grau, explica que “disposar del suport de dietistes nutricionistes a l’atenció primària i comunitària és un pas important per oferir eines complementàries als usuaris i usuàries a l’hora de millorar la seva qualitat de vida. La implementació de nous rols professionals pretén oferir un reforç a la ciutadania des de l’àmbit comunitari”.

Un dels exemples d’implantació del servei el tenim al CAP Marià Fortuny, a Reus, on la seva referent, Montserrat Llort, recorda que l’obesitat és el problema més freqüent, però també n’hi ha d’altres com la intolerància alimentària: “moltes patologies radiquen en què no mengem adequadament, generant dificultats digestives, entre altres.” Per la seva banda, Montserrat Boqué, coordinadora d’Infermeria i responsable de Salut Comunitària al mateix CAP afegeix: “la direcció final és treballar conjuntament tots els equips per dirigir els esforços cap a la salut i la gènesi de la població en general”.

Manoli Puerta és una de les participants de grups comunitaris: “el resultat és fantàstic perquè t’escolten i acompanyen. A vegades creiem que sabem, per exemple, com combinar els aliments i ens desesperem; aquí ens aconsellen i valoren allò que fem sense desmoralitzar-nos”.

El pla ha pautat la incorporació d’un professional per cada 50.000 habitants amb el desig d’obrir la Primària a la comunitat i de reforçar la implementació de nous rols de treball.

Sense població assignada i en col·laboració amb els equips de Salut Pública i els altres agents implicats, els dietistes-nutricionistes desenvolupen les seves funcions donant suport als altres professionals dels equips d’atenció primària (Medicina i Infermeria de Família, Pediatria i Treball Social, sobretot), responent interconsultes i atenent de manera grupal casos derivats d’acord amb els criteris de derivació establerts. En situacions molt puntuals, també presten atenció individual.

1  

Imatges

Foto 1: Sessió informativa del servei de dietistes-nutricionistes ja disponible a tots els CAP de la Regió Sanitària Camp de Tarragona

Foto 1: Sessió informativa del servei de dietistes-nutricionistes ja disponible a tots els CAP de la Regió Sanitària Camp de Tarragona 4419261

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined