El president Pere Aragonès i la presidenta de la Regió d'Occitània, Carole Delga. (Fotografia: Jordi Bedmar)

President Aragonès: "Avui donem forma a un partenariat estratègic entre Catalunya i Occitània en àmbits claus per al nostre futur"

query_builder   17 maig 2023 15:18

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Avui donem forma a un partenariat estratègic entre Catalunya i Occitània en àmbits claus per al nostre futur"

  1. El cap de l’Executiu ha rebut a Palau la presidenta de la Regió d’Occitània, Carole Delga, amb la qual ha pactat un acord de col·laboració que inclou l’impuls conjunt de la connexió d’alta velocitat en tren entre Barcelona i Tolosa
  2. L’acord, que se signarà pròximament, té quatre grans eixos: un pacte verd, drets socials i igualtat, mobilitat i desenvolupament econòmic i política euromediterrània
El president Pere Aragonès i la presidenta de la Regió d'Occitània, Carole Delga. (Fotografia: Jordi Bedmar)
El president Pere Aragonès i la presidenta de la Regió d'Occitània, Carole Delga. (Fotografia: Jordi Bedmar)
{"name":"2023/05/17/14/06/50a526e1-9cc9-4a54-b9bb-432866e91748.jpg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":146877}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, i la presidenta de la Regió d’Occitània, Carole Delga, han acordat avui l’impuls entre els dos territoris d’un partenariat estratègic en àmbits clau per al futur, després de la reunió que han mantingut al Palau de la Generalitat. “El que fem avui és enfortir una relació que ve de lluny per tal de donar una resposta als reptes que compartim i que estem obligats a afrontar i a fer-ho de cara”, ha assegurat el president.

En la compareixença posterior a la trobada, Aragonès ha anunciat que l’acord de col·laboració contempla “l’impuls d’un projecte de connexió d’alta velocitat entre Barcelona i Tolosa”, per tal “d’afavorir la mobilitat sostenible i canalitzar la demanda de transport a través del ferrocarril”. El president ha assegurat que tant Catalunya com Occitània tenen molt clar que el ferrocarril és prioritari en aquest camp i ha considerat com a “imprescindible” que Tolosa i Barcelona puguin tenir aquesta connexió en tren “per facilitar la relació natural entre dos territoris veïns”. Ha concretat que FGC ja ha començat a elaborar un estudi per dissenyar el projecte que, de moment, indica que és viable econòmicament perquè hi ha una “demanda alta”.

El partenariat tindrà una vigència de quatre anys i serà aprovat pels dos Governs en les pròximes setmanes. Es basteix en quatre grans eixos: un pacte verd, drets socials i igualtat, mobilitat i desenvolupament econòmic i política euromediterrània. Qüestions que, tal com ha remarcat el president, “són de vital interès per la ciutadania, pel desenvolupament econòmic i per les ciutats i viles dels nostres territoris”.

En l’àmbit del pacte verd, Aragonès ha explicat que han compartit amb Delga la necessitat “d’afrontar amb millors eines la sequera” i, alhora, han posat de manifest “la necessitat de treballar una estratègia compartida d’intercanvi d’experiències i bones pràctiques en el marc de l’Euroregió Pirineus Mediterrània”. “Volem que l’Euroregió sigui molt més resilient davant de les sequeres”, ha declarat.

Carole Delga signant el llibre d'honor. Autor: Jordi Bedmar
Carole Delga signant el llibre d'honor. Autor: Jordi Bedmar
{"name":"2023/05/17/14/32/26f9c438-b09a-4be8-b864-9506f3e464eb.jpg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":101545}

Pel que fa a l’àmbit euroregional, el cap de l’Executiu ha explicat que s’està “impulsant la macroregió mediterrània” amb el convenciment que “Europa ha de mirar al Mediterrani” i que “les aliances al Mediterrani són un aspecte clau”. I, en aquest sentit, ha anunciat que el 2024 s’impulsarà “una trobada de territoris del Mediterrani europeu, obert també als territoris de la Ribera sud de la Mediterrània, per impulsar aquesta mirada mediterrània que necessiten les institucions europees”.

Més enllà dels quatre eixos principals, el partenariat també afectarà altres àmbits com la política marítima i pesquera, l’àmbit digital o l’educatiu, així com un compromís clar de la promoció i la defensa de les llengües pròpies, l’occità i el català.

El president Aragonès i la presidenta Delga ja es van reunir el mes de febrer a Tolosa de Llenguadoc, en el marc de l’acte de traspàs de la presidència de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània, que va passar del Govern de la Regió d’Occitània al Govern de Catalunya.

3  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 1698203

Fotografia 2

Fotografia 2 2452877

Fotografia 3

Fotografia 3 2299336

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined