Presa de Foix.

L'ACA destina més de 400.000 euros per a millorar i ampliar el sistema de control i seguretat de la presa de Foix

query_builder   22 maig 2023 10:00

event_note Nota de premsa

L'ACA destina més de 400.000 euros per a millorar i ampliar el sistema de control i seguretat de la presa de Foix

  1. L'actuació, finançada íntegrament pels fons europeus Next Generation, té la finalitat de millorar el control dels moviments i deformacions a diferents nivells del conjunt de la presa i dels estreps
  2. Dins de les actuacions previstes també es preveu instal·lar una nova xarxa de sensors per al control sísmic
  3. Amb aquests treballs, que tindran una durada de sis mesos, també s’habilitarà un sistema d'automatització, que aportarà les dades de manera més àgil per a millorar la presa de decisions

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha posat a licitació els treballs per a millorar la seguretat de la presa de Foix, a l'Alt Penedès, destinant un total de 408.750 euros, finançats íntegrament pels fons europeus Next Generation. Es disposa fins el 8 de juny per a la presentació d’ofertes. Concretament, es duran a terme diverses actuacions per a millorar i ampliar el sistema d’auscultació, amb l’objectiu de tenir un major control dels possibles moviments de la presa, davant de la necessitat d’obtenir dades i mesures de tots els paràmetres que cal controlar.

Detall del sobreeixidor de la presa de Foix.
Detall del sobreeixidor de la presa de Foix.
{"name":"2023/05/19/10/02/f68783fd-57ef-4952-b800-204fd3ae55a3.jpg","author":"ACA","type":"0","location":"0","weight":122124}

Els treballs preveuen habilitar un nou sistema per a controlar els moviments verticals, els horitzontals, així com el control de fissures. A més, també es preveu la construcció una xarxa de sensors per al control sísmic. Amb aquests treballs, que tindran una durada de sis mesos, també s’habilitarà un nou sistema per a l’aportació de dades de manera automàtica, millorant així el temps de resposta en la presa de decisions.

Actualment, el sistema d’auscultació de la presa de Foix compta amb un mesurador de juntes externes que controla l’obertura, el lliscament i el bolc de la junta/fissura situada al centre de la presa. També disposa de quatre piezòmetres oberts situats a tots dos estreps i a peu de presa. Addicionalment, hi ha instal·lada una sèrie de fissuròmetres que mostren l’evolució de l’obertura de certes fissures.

Per a més informació sobre els fons Next Generation que es destinaran en l’àmbit del cicle de l’aigua, pots entrar en aquest enllaç.

Paral·lelament, l'ACA ha adjudicat els treballs, amb un import proper als 80.000 euros, per fer una batimetria actualitzada, quantificació i caracterització dels fangs dipositats a l’embassament de Foix, per tal de millorar la seva gestió i la seva qualitat i evitar així les floracions de cianobacteris, en el marc del conveni signat amb la Diputació de Barcelona. Aquest contracte ha de servir per a millorar la gestió del sediment, i especialment, en relació amb la qualitat de l’aigua i el potencial ecològic de l’embassament.

1  

Imatges

Foto. Sobreeixidor de la presa de Foix.

Foto. Sobreeixidor de la presa de Foix. 294137

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined