El Sistema de Salut de Catalunya crea un programa de trasllat amb ECMO pediàtric que garanteix l'assistència i trasllat d'infants les 24 h del dia en qualsevol punt del territori

El Sistema de Salut de Catalunya crea un programa de trasllat amb ECMO pediàtric que garanteix l'assistència i trasllat d'infants les 24 h del dia en qualsevol punt del territori

query_builder   19 maig 2023 13:14

event_note Nota de premsa

El Sistema de Salut de Catalunya crea un programa de trasllat amb ECMO pediàtric que garanteix l'assistència i trasllat d'infants les 24 h del dia en qualsevol punt del territori

  1. El SEM, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i l’Hospital Sant Joan de Déu realitzen amb èxit l’assistència i el trasllat d’una pacient neonatal amb ECMO (oxigenació per membrana extracorpòria) de l’Hospital Universitari Joan XXIII
  2. L’Aisha, que va néixer el 4 de març amb problemes pulmonars, s’ha recuperat satisfactòriament
  3. El Sistema de Salut català compta amb un servei especialitzat d’atenció a pacients crítics neonatals i pediàtrics únic al món
El Sistema de Salut de Catalunya crea un programa de trasllat amb ECMO pediàtric que garanteix l'assistència i trasllat d'infants les 24 h del dia en qualsevol punt del territori.{"name":"2023/05/19/13/09/ae360fd0-95a2-44d0-8a2a-3683bf3f4acb.jpg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":261680}

L’Aisha és una pacient pediàtrica que va néixer amb problemes pulmonars després d'un part amb aspiració de meconi. “La complicació que patia l’Aisha era greu i necessitava d’aquesta tècnica complexa, l’ECMO pediàtric, que li ha salvat la vida”, ha celebrat avui el conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, en roda de premsa.

Quan va néixer l’Aisha, el 4 de març, un equip format per 12 professionals del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona i de l’Hospital Sant Joan de Déu, va desplaçar-se fins a l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, on es trobava ingressada la nena, per iniciar la teràpia amb ECMO i traslladar-la en ambulància medicalitzada pediàtrica, a l’Hospital Universitari Vall d'Hebron.

El conseller Balcells ha insistit en labor coordinada del Sistema de Salut: “El que sobretot li ha salvat la vida a l’Aisha ha estat el treball coordinat entre els dos grans hospitals de referència en patologia pediàtrica, Vall d’Hebron i Sant Joan de Deu, treballant conjuntament amb un equip especialitzat del SEM adequat per fer aquest tipus de trasllat, que és complex. I tots plegats configurant un equip de treball unificat que ha permès que, després d’estar a l’UCI pediàtrica el temps necessari, a dia d’avui, tinguem a l’Aisha aquí.”

La teràpia ECMO és l’oxigenació per membrana extracorpòria que proporciona suport cardíac i respiratori prolongat a pacients, els pulmons i cor dels quals són incapaços de desenvolupar les seves funcions vitals amb normalitat. Això comporta l’extracció de la sang del cos per a la seva oxigenació i el retorn posterior al cos.

Després de gairebé 10 dies amb ECMO, i prop de dos mesos d’ingrés, l’Aisha s’ha pogut recuperar gràcies a la ràpida actuació i coordinació dels equips professionals que han intervingut en tot el procés. La bebè forma part dels pocs casos de pacients pediàtrics, 10 durant els últims 3 anys a Catalunya, que han requerit un trasllat amb ECMO per a poder sobreviure.

El conseller de Salut ha recordat que l’ECMO pediàtric no és nou, però que “el cas de d’èxit de l’Aisha, un procediment coordinat de sistema com aquest, s’ha convertit en un programa estable que ens permet ser garantistes. Perquè quan passi un cas complex com aquest, allà on passi, i passi el dia i a l’hora que passi a tot el territori, tingui garantida l’atenció i el trasllat amb ECMO”, ha reblat Balcells. Gràcies a aquest nou programa de trasllat amb ECMO pediàtric, el Sistema de Salut de Catalunya pot garantir una assistència d’alt nivell a qualsevol punt del territori català i el seu trasllat en ambulàncies d’alta complexitat pediàtrica a un centre d’alta tecnologia.

A més, el conseller Balcells ha remarcat que aquest programa “és referència al conjunt de l’Estat, i em fa il·lusió dir que aquest servei ja s’ha ofert en més de 10 ocasions, des del nostre sistema de salut, per a casos que són fora de Catalunya. És a dir, quan hi ha necessitat d’aquest servei d’atenció i trasllat complex, sempre que se’ns ha requerit des de qualsevol lloc de l’Estat, hem respost, i hem fet el trasllat amb aquesta complexitat”.

ECMO Team: 12 professionals especialitzats per salvar l’Aisha

Poc després del part, l’Aisha va començar a patir problemes respiratoris i va ser derivada a l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona. Malgrat el tractament precoç, no n’hi va haver prou i, a les 16 hores del dia 4 de març, l’Hospital Universitari Joan XXIII va alertar del cas. Després d’una avaluació conjunta entre els equips de l’Hospital Universitari Joan XIII i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron es va establir la indicació del suport amb ECMO i es va posar en marxa. A les 21.00 hores, el dispositiu per desplaçar un equip especialitzat de professionals “ECMO Team” fins a l’hospital d’origen i aplicar-hi la teràpia d’ oxigenació amb membrana extracorpòria (ECMO).

A les 05.30 hores del 5 de març, vuit hores després d’haver activat el dispositiu assistencial, la pacient va arribar a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron amb ECMO. En l’assistència i trasllat de l’Aisha hi van intervenir un total de 12 professionals i es van emprar 3 unitats del SEM, entre les quals, l’ambulància pediàtrica amb base i professionals de l’Hospital Sant Joan de Déu.

La Dra. Mar Albújar, cap de secció de Crítics Pediàtrics i Neonatals de l’Hospital Universitari Joan XXXIII de Tarragona, “com a centre de referència en pediatria de la demarcació de Tarragona és molt important per a nosaltres poder comptar amb aquest dispositiu, ja que permet que els pacients que nosaltres atenem tinguin les mateixes oportunitats que els dels hospitals de referència, mantenint l’equitat en l’atenció sanitària i permetent un inici precoç de la teràpia”.

El Dr. Jorge Morales, director Mèdic del SEM, ha explicat que “gràcies a l’experiència i al treball conjunt desenvolupat durant més de 27 anys pel SEM pediàtric, avui dia diferents institucions treballem de manera organitzada i perfectament coordinada, 24 hores al dia, els 365 dies de l’any. D’aquesta manera, podem oferir la millor resposta a pacients crítics pediàtrics i neonatals que, com l’Aisha, requereixen una tècnica d’alta complexitat com és l’ECMO”.

Per la seva banda,el Dr. Joan Balcells, cap de Secció de Cures Intensives Pediàtriques i director del Programa ECMO Pediàtric i Neonatal de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, ha destacat la complexitat de la tècnica i la necessitat que professionals ultra-especialitzats estiguin disponibles per poder activar-se 24 hores al dia, ja que es tracta de casos molt poc freqüents però que es produeixen de manera sobtada i requereixen d’una actuació urgent.

La Dra. Elisabeth Esteban, coordinadora del SEM Pediàtric de l’Hospital Sant Joan de Déu ha explicat la importància que “els hospitals de qualsevol punt de Catalunya tinguin a la seva disposició el suport de la pediatria de crítics i, en especial, del programa de trasllat amb ECMO pediàtric, per als infants que requereixen teràpies d’alta intensitat o el tractament amb ECMO, així com un trasllat a un hospital amb capacitat per atendre aquests pacients”.

En l’operatiu organitzat per aplicar la teràpia d’ECMO i realitzar el trasllat fins a l’hospital de destí van intervenir, per part de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el Dr. Joan Balcells, cap de Secció de Cures Intensives Pediàtriques i director del Programa ECMO Pediàtric i Neonatal, el Dr. Jaume Izquierdo, metge adjunt de l’UCI Pediàtrica i coordinador del Programa ECMO Pediàtric i Neonatal, el Dr. Antoni Pàmies Catalán, cirurgià cardíac pediàtric, les infermeres Noemí Rosell Ruíz i Amanda Secorun Torres de la Unitat de Cures Intensives Pediàtriques expertes en ECMO. Per part del SEM, hi van participar dos tècnics en emergències sanitàries, Isaac Gonzalvo i Ramon Garrido, diversos professionals de la Central de Coordinació Sanitària (CECOS), entre els quals el pediatra de crítics de la taula de serveis especialitzats, així com el director mèdic del SEM, el Dr. Jorge Morales i el cap del Grup d’Intervenció i Suport, Jesús Cabañas. Per la seva banda, la Base del SEM Pediàtric de l’Hospital de Sant Joan de Déu va desplaçar una ambulància amb els professionals Javier Trastoy, Almudena Delgado i Jesús Peiró, pediatre, infermera i tècnic respectivament, especialistes en estabilització i trasllat del nen i nounat crític.

Posada en marxa del Programa de trasllat amb ECMO pediàtric

Catalunya ha realitzat 12 trasllats amb ECMO de pacients pediàtrics en 10 anys, 10 dels quals els últims 3 anys, la majoria procedents de poblacions de fora de Catalunya que no tenen al seu abast aquesta possibilitat. Amb la posada en marxa del Programa de trasllat amb ECMO pediàtric a Catalunya, i la garantia que podrà ser activat les 24 hores del dia, es preveu que s’ incrementi el número total de casos anuals.

El cas de l’Aisha és el primer que es produeix a Catalunya durant el 2023. Els casos que requereixen trasllat amb ECMO són casos poc freqüents, ja que el SEM acostuma a traslladar a aquests pacients de manera precoç als centres hospitalaris d’alta especialització, que poden aplicar la tècnica d’ECMO.

La coordinació entre hospitals i el SEM, així com l’especialització i l’experiència desenvolupada al llarg de 27 anys amb el SEM Pediàtric ha permès que, avui, a Catalunya es posi en marxa aquest programa en el que participen els hospitals Vall d’Hebron i Sant Joan de Déu, i el Sistema d’Emergències Mèdiques de Catalunya.

El programa de trasllat amb ECMO pediàtric garanteix una atenció d’alta complexitat pediàtrica als pacients neonatals i pediàtrics les 24 hores del dia a qualsevol punt del territori català i, fins i tot, fer extensiva aquesta resposta a altres territoris d’Espanya. De fet, gràcies al model d’assistència a pacients crítics pediàtrics desenvolupat a partir de 1996, des de Catalunya s’han pogut assistir i traslladar amb ECMO a infants d’arreu de l’Estat espanyol com Balears, Navarra (Tudela) o, més recentment, Albacete.

A l’Estat, només Catalunya compta amb un programa de trasllat amb ECMO pediàtric avalat pel Sistema de Salut.

Actualment, s’ha impulsat un grup de treball per desenvolupar un programa d’assistència i trasllat de malalts crítics amb ECMO a nivell estatal, en què tant el sistema de trasllats pediàtrics com el Programa de Trasllat de Pacients Crítics Adults de Catalunya en són referents.

El SEM Pediàtric

Catalunya compta, des de 1996, amb un model d’assistència i trasllat de pacients neonatals i pediàtrics únic a l’Estat espanyol: el SEM Pediàtric.

Format per més de 60professionals especialitzats dels hospitals de Sant Joan de Déu, Vall d’Hebron, Sant Pau i la Santa Creu i de l’Hospital Parc Taulí, i del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), realitza al voltant de 1.200 assistències i trasllats anuals a qualsevol punt del territori català i andorrà, de les quals un 45% són de pacients nounats. De totes aquestes assistències i trasllats, una petita part són de pacients crítics complexos que requereixen de la tècnica ECMO.

El SEM Pediàtric compta amb dues ambulàncies de suport vital avançat pediàtric equipades amb material d’electromedicina d’última generació situades a l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron i a l’Hospital Sant Joan de Déu, i amb l’helicòpter medicalitzat del SEM amb la Base pediàtrica als hospitals de Sant Pau i Parc Taulí.

Aquest dispositiu es veu reforçat amb una ambulància pediàtrica de reserva quan es produeix un cas de trasllat amb ECMO per poder mantenir l’activitat a tot el territori. També, durant el període de bronquiolitis que va de desembre a març, el SEM Pediàtric es reforça amb una tercera ambulància. A la Central de Coordinació Sanitària del SEM hi ha un pediatre consultor de les bases SEM pediàtriques que coordina aquesta activitat les 24 hores del dia.


Material audiovisual disponible aquí:

  1. Vídeo: https://we.tl/t-pIuQG6y20n
  2. Bruts d’imatges de vídeo del procediment de l’Aisha aquí: https://we.tl/t-Q5d9SUEBNd

4  

Imatges

Foto 1: Representants de tots els dispositius del programa de l'ECMO pediàtric, el conseller Balcells, l'Aisha i la seva mare, aquest matí amb l'ambulància especialitzada

Foto 1: Representants de tots els dispositius del programa de l'ECMO pediàtric, el conseller Balcells, l'Aisha i la seva mare, aquest matí amb l'ambulància especialitzada 6376765

Foto 3: La roda de premsa d'avui de presentació del programa de trasllat amb ECMO pediàtric

Foto 3: La roda de premsa d'avui de presentació del programa de trasllat amb ECMO pediàtric 4548222

Foto 4: Interior de l'ambulància del SEM Pediàtric

Foto 4: Interior de l'ambulància del SEM Pediàtric 5019307

Foto 2: Un instant de la roda de premsa

Foto 2: Un instant de la roda de premsa 4302848

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined