L'activitat de l'ICF creix un 2,5% el 2009, en un any marcat pels efectes de la recessió

L'activitat de l'ICF creix un 2,5% el 2009, en un any marcat pels efectes de la recessió

query_builder   5 octubre 2010 14:31

event_note Nota de premsa

L'activitat de l'ICF creix un 2,5% el 2009, en un any marcat pels efectes de la recessió

 
 
  • El nombre de sol·licituds de crèdit augmenta un 34,1% respecte a l’any anterior
 
El Govern ha aprovat avui la memòria, el balanç i els comptes de l'Institut Català de Finances (ICF) corresponents a l'exercici 2009. Tot i ser un any marcat pel efectes de la crisi, l’activitat de l’ICF ha crescut un 2,5% fins arribar als 1.163 milions d’euros, una xifra que se situa per tercer any consecutiu per sobre dels 1.000 milions d’euros.
 
De fet, i com a instrument de finançament públic al servei de les pimes catalanes, l’Institut ha atès un major nombre de sol·licituds de crèdit, les quals es van incrementar un 34,1% respecte el 2008. Amb aquest mateix objectiu, l’ICF ha ampliat la seva cartera de productes al servei de les empreses amb la posada en funcionament de noves línies Departamentals. També ha posat en marxat nous instruments dins de l’àmbit de la mediació, en col·laboració amb el sector financer privat, com la línia Crèdit Formació Treball per a persones aturades, o la línia Crèdit Innovació destinada a inversions en projectes de R+D+i. Finalment, l’ICF també ha endegat un nou tram de la línia ICFcrèdit amb dues novetats: per primera vegada pot cobrir fins al 100% de la inversió de les empreses i proporcionar fins a un 20% addicional per finançar les seves necessitats de circulant.
 
Pel que fa a les dades del balanç, el grup ICF ha tancat l’exercici amb un resultat de 4,1 milions d’euros. Durant el 2009, l’ICF ha mantingut la ràtio de solvència entorn del 12% i la cobertura de provisions s’ha incrementat tres punts fins arribar al 88%. Tot i aquests bons resultats, l’impacte de l’entorn de mercat en la seva cartera s’ha deixat notar en l’índex de mora que s’ha situat en el 5,9%.
 
Activitat de crèdit: els préstecs bilaterals s’incrementen un 83,6%
 
La major part dels 1.163 milions d’euros d’activitat registrats per l’ICF aquest passat exercici, s’expliquen per l’increment dels préstecs bilaterals que durant el 2009 han crescut un 83,6% respecte el 2008. Pel que fa a l’activitat de crèdit directe (bilaterals i sindicats), l’ICF ha rebut un total de 983 sol·licituds, de les quals s’han aprovat 702 operacions per un import de 1.043 milions d’euros, 270 milions més que el 2008. La indústria és el sector dominant tant pel que fa al nombre (30%) com a l’import de les operacions (40%). Quant a la distribució geogràfica, un 79% de l’import total s’ha disposat a les comarques de l’àmbit metropolità, mentre que un 54% de les operacions s’han formalitzat a la resta del territori català.
 
Entre l’oferta de crèdit del 2009, destaca l’increment de les línies Departamentals que durant el passat exercici han multiplicat el seu volum d’activitat, tot incrementat tant en el nombre d’operacions com en l’import de les mateixes, en un 108,7% i un 507,9%, respectivament. Les línies Departamentals van ser creades l’any 2008 amb la doble voluntat de donar suport a les polítiques del Govern i, al mateix temps, facilitar l’accés al finançament a diferents col·lectius o sectors d’activitat. Impulsades per diferents departaments i gestionades per l’ICF, es tracta de línies de préstec en condicions preferents per finançar principalment projectes d’inversió.
 
 
L’activitat de les filials del Grup: ICF Holding i ICF Equipaments
 
A banda de l’activitat de crèdit, l’ICF també participa en el finançament de nous projectes empresarials a través del capital risc. Mitjançant la seva societat filial, ICF Holding, l’any 2009 l’Institut va comprometre inversions per un import de 6,5 milions d’euros: 5 milions en el fons Nauta Tech II, destinat al sector de les noves tecnologies; i 1,5 milions d’euros per ampliar la seva aportació a la societat Catalana d’Iniciatives.
 
Finalment, i en la seva vessant d’instrument financer al servei de les polítiques del Govern, s’ha consolidat l’activitat d’ICF Equipaments. Aquesta societat mercantil, creada l’any 2005 amb l’objectiu de buscar el millor finançament per construir infraestructures d’ús públic va lliurar l’any 2009 un total de 53 nous equipaments. Així, en cinc anys, ja n’hi ha un total de 248 en funcionament a Catalunya, majoritàriament escoles, centres d’atenció primària, i casernes de mossos d’esquadra, entre altres.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined