- L’objectiu és unificar la gestió de la infraestructura pública de generació renovable
- L’Energètica i Infraestructures de Catalunya ja col·laboren per identificar els edificis i equipaments on instal·lar equips fotovoltaics de manera prioritària
- El Govern també ha autoritzat la transferència de 58,9 milions d’euros a l’Energètica perquè inverteixi en noves instal·lacions els anys 2023 i 2024
El Consell Executiu ha aprovat avui la cessió a Energies Renovables Públiques de Catalunya, SAU (l’Energètica) de tots els sistemes fotovoltaics existents o en curs d’execució en els immobles de la Generalitat, i també dels que s’impulsin a partir d’ara. La mesura té com a objectiu integrar tota la instal·lació dels sistemes fotovoltaics en la infraestructura pública de generació renovable i unificar-ne la gestió, i també inclou altres actuacions per establir el marc per a la projecció, execució i explotació d’aquest tipus d’equipaments. En aquest sentit, el Govern també ha autoritzat transferir 58,9 milions d’euros a L’Energètica perquè inverteixi en noves instal·lacions fotovoltaiques en cobertes d’edificis de la Generalitat durant els anys 2023 i 2024.
A més de la cessió, l’acord del Govern preveu que es defineixin uns criteris tècnics unificats i uns models comuns de prescripcions per caracteritzar les instal·lacions fotovoltaiques en l’àmbit de la Generalitat, que seran d’obligat compliment. Aquests criteris, que contemplaran l’execució, l’explotació i els protocols d’intercanvi d’energia, han de facilitar la gestió i optimitzar el rendiment del parc fotovoltaic. Els establirà la Direcció General del Patrimoni, en col·laboració amb L’Energètica i amb Infraestructures de la Generalitat de Catalunya, SAU, i d’acord amb les directrius de l’Institut Català d’Energia (ICAEN).
L’Energètica comptarà amb la col·laboració d’Infraestructures de Catalunya per a tot el procés de gestió, des de la prospecció d’emplaçaments i l’execució de les instal·lacions fins a la seva explotació, passant pel seu manteniment i l’operació tècnica. En aquest sentit, i a partir d’un cens inicial de 1.452 cobertes d’edificis i equipaments de la Generalitat, Infraestructures ja està elaborant una base de dades d’immobles susceptibles d’instal·lar-hi sistemes fotovoltaics en les condicions més avantatjoses. El llistat inclourà aquelles cobertes de fibrociment en la substitució de les quals pugui haver-hi espai per a la instal·lació d’equips fotovoltaics. En l’actualitat, la Generalitat té en servei 120 instal·lacions fotovoltaiques que totalitzen 17,6 MW de potència, de les quals 77 són d’autoconsum i la resta, de generació i venda d’energia.
Per materialitzar aquests projectes, el Govern ha acordat avui dotar L’Energètica amb 58,9 milions d’euros per invertir, a través d’Infraestructures de Catalunya, en la instal·lació de sistemes fotovoltaics en els edificis d’aquest llistat durant els anys 2023 i 2024. Per a l’any 2023, 19 milions d’euros —dels 25 milions del pressupost amb què es va dotar el projecte— es destinaran instal·lacions en cobertes dels edificis de la Generalitat, i el 2024 aquesta xifra ascendirà als 39,89 milions.
L’Energètica és el mitjà propi de la Generalitat per incidir sobre el sistema energètic català i millorar-lo, i contribuir així a accelerar la transició cap a un model energètic distribuït, amb cohesió territorial i participat per la ciutadania. Els seus àmbits essencials d’actuació seran la generació d’energia procedent de fonts renovables aprofitant el potencial de les instal·lacions, edificacions i infraestructures de la Generalitat de Catalunya i el seu sector públic, així com la comercialització d’energia procedent de renovables, subministrant-la principalment a l’Administració de la Generalitat i també a altres administracions o a comunitats energètiques.