Activitat comunitària amb fisioterapeutes BSA. CAP Progrés Raval de Badalona.

Salut incorpora 90 fisioterapeutes a l'atenció primària de la Regió Barcelona Metropolitana Nord

query_builder   25 maig 2023 10:30

event_note Nota de premsa

Salut incorpora 90 fisioterapeutes a l'atenció primària de la Regió Barcelona Metropolitana Nord

  1. Prioritzen l’atenció a persones amb trastorns musculoesquelètics crònics de baixa complexitat i pacients fràgils
Activitat comunitària amb fisioterapeutes BSA. CAP Progrés Raval de Badalona.{"name":"2023/05/25/10/29/8ecda495-5339-4e1e-b0c2-31dbecd023ca.jpg","author":"Salut","type":"0","location":"0","weight":139313}

El Departament de Salut ha incorporat 90 fisioterapeutes als centres d'atenció primària de la Regió Sanitària Metropolitana Nord per donar resposta a una de les patologies més freqüents del sistema de salut, com són les patologies osteoarticulars com les lumbàlgies, entre d’altres.

L’objectiu d’aquest nou rol professional és promoure i millorar l'autonomia de la persona atesa, prevenir malalties musculoesquelètiques i reduir el consum de medicaments. Així, els professionals se centren principalment en l’atenció comunitària i especialment en les patologies d'alta prevalença i baixa complexitat, com ara dolors vertebrals (lumbàlgia i cervicalgia); mal de genoll i/o mal de maluc crònic; dolor d’espatlla; i pacients amb risc de fragilitat.

A la Regió Barcelona Metropolitana Nord, 36 dels nous fisioterapeutes s’han incorporat en equips del Barcelonès Nord i Maresme; 35 al Vallès Occidental i 19 al Vallès Oriental. El repartiment als municipis més grans queda de la següent manera: 13 a Badalona, 10 a Terrassa, 10 a Sabadell, 7 a Santa Coloma de Gramenet, 7 a Mataró, 5 a Granollers, 3 a Sant Cugat i 3 a Rubí.

Amb la incorporació dels fisioterapeutes als equips d’atenció primària (EAP) també es pretén augmentar el vincle de la població amb activitats i serveis dels seus barris, ciutats o pobles que siguin beneficioses en aquest context. En aquesta línia, són habituals les activitats en escoles o amb col·lectius de gent gran, per exemple, sovint de manera coordinada amb els serveis de rehabilitació i altres agents comunitaris que participen en el procés assistencial.

Una altra àrea on els fisioterapeutes tenen un paper destacat és en la coordinació amb els metges de família, els infermers i les infermeres, i els treballadors socials, referents emocionals, dietistes i nutricionistes per abordar la promoció d’hàbits saludables i la prevenció de malalties, oferint una atenció integral de les persones per assolir el màxim manteniment de la seva autonomia.

“Els fisioterapeutes, igual que els altres nous rols professionals que s’han anat incorporant els darrers anys, han de permetre una atenció primària que treballi amb un enfocament comunitari i preventiu per tal d’evitar en un futur moltes patologies”, assegura el conseller de Salut, Manel Balcells.

Sant Cugat del Vallès, 25 de maig de 2023

2  

Imatges

Activitat comunitària amb fisioterapeutes BSA. CAP Progrés Raval de Badalona.

Activitat comunitària amb fisioterapeutes BSA. CAP Progrés Raval de Badalona. 139313

Activitat comunitària amb fisioterapeutes Mútua Terrassa. Escola La Roda de Terrassa.

Activitat comunitària amb fisioterapeutes Mútua Terrassa. Escola La Roda de Terrassa. 190393

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined