Badia dels Alfacs

Estratègia Delta

Acció Climàtica preveu començar les obres de la guarda de protecció de la badia dels Alfacs a final d'any

query_builder   25 maig 2023 11:59

event_note Nota de premsa

Estratègia Delta

Acció Climàtica preveu començar les obres de la guarda de protecció de la badia dels Alfacs a final d'any

  1. Aquesta setmana el projecte ha superat el vistiplau de Costes i en breu es podran licitar els treballs
  2. El projecte forma part de l’Estratègia Delta per revertir la regressió al delta de l’Ebre


Badia dels Alfacs{"name":"2023/05/25/11/57/15cdbbf2-138d-4799-9364-cf3a950f85d4.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":691292}

Les obres per construir una guarda de protecció al llarg de la badia dels Alfacs, inclosa en l’Estratègia Delta impulsada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, podrien començar el darrer trimestre d’enguany. Aquesta setmana la Direcció General de Polítiques de Muntanya i del Litoral, amb la conformitat del Servei Provincial de Costes de Tarragona del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, ha donat el vistiplau al projecte. Aquest tràmit és indispensable, atès que les actuacions s’han de dur a terme a la línia de costa, i permetrà que en breu ja es pugui licitar el projecte.

La guarda actuarà com a barrera de contenció davant la pujada del mar i contribuirà a evitar l’entrada d’aigua terra endins i a minimitzar, així, la salinització del delta de l’Ebre. També evitarà danys en les infraestructures i pèrdua de terres de conreu.

En total s’actuarà sobre 12.900 metres lineals, en tres fases. Les dues primeres es centraran a reforçar la protecció contra la pujada del nivell del mar. La tercera ha de permetre fer un tancament total de tot l’hemidelta dret en contacte amb la badia dels Alfacs i garantir la transitabilitat mitjançant l’adequació del sòl i la construcció de ponts per superar els desguassos i les connexions de les basses amb el mar.

La guarda de protecció tindrà una cota d’1,20 metres per sobre el nivell del mar i uns 4 metres d’amplada, i serà transitable. En alguns trams molt concrets, on actualment ja hi ha infraestructures similars, es recreixeran les existents i s’asseguraran els accessos existents.

Les obres d’aquestes dues primeres fases tenen un pressupost total de 10,5 milions d’euros. Els treballs respectaran els períodes de nidificació de les aus de la zona, i també la campanya de reg i del cicle productiu de l’arròs.

El projecte s’ha dissenyat tenint en compte les aportacions dels usuaris afectats i els ajuntaments d’Amposta i la Ràpita.


Estratègia Delta

Aquest projecte forma part de l’Estratègia Delta, que agrupa les accions previstes pel Govern de la Generalitat al delta de l’Ebre per donar resposta a la necessitat d’adaptació i mitigació d’aquesta zona davant dels efectes de la crisi ambiental mitjançant accions per revertir la subsidència, la regressió i la pèrdua d’hàbitats. En total es preveu una inversió de 116,7 milions d’euros fins al 2032 en actuacions relacionades amb la gestió dels sediments, l’estabilització del frontal deltaic, la protecció de la part interior del delta o la millora de la gestió integral de l’aigua dolça del delta.

El mes de febrer es van iniciar els treballs del Pla de reforç de les guardes de protecció de les basses del delta de l’Ebre, amb una inversió de 2,6 milions, i també s’ha finalitzat el mostreig de sorres a la costa deltaica per fer l’estudi de sorres per reforçar el Fangar, la Marquesa, l’illa de Buda i el Trabucador, i que preveu mobilitzar 11 milions de metres cúbics de sorra, seguint el model holandès de solucions basades en la natura.


1  

Imatges

Una imatge de la zona on s'intervindrà

Una imatge de la zona on s'intervindrà 7692852

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined