S¿estabilitza el consum de tabac a Catalunya al voltant d¿1,5 milions de persones fumadores

Dia Mundial sense Tabac

A Catalunya, 24.335 persones han iniciat tractament farmacològic per deixar de fumar entre el febrer i el maig d'enguany

query_builder   31 maig 2023 09:27

event_note Nota de premsa

Dia Mundial sense Tabac

A Catalunya, 24.335 persones han iniciat tractament farmacològic per deixar de fumar entre el febrer i el maig d'enguany

  1. Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) de 2022, un 11,8% de la població ha provat o ha fumat regularment cigarretes electròniques en algun moment
  2. S’estabilitza el consum de tabac a Catalunya al voltant d’1,5 milions de persones fumadores
  3. Salut impulsa platges sense fum al litoral català
Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) de 2022, un 11,8% de la població ha provat o ha fumat regularment cigarretes electròniques en algun moment{"name":"2023/05/30/16/27/0a9faf3f-c5be-4175-af6e-f190470ade48.jpg","author":"Freepik","type":"0","location":"0","weight":1189352}

El tabaquisme és el principal factor de risc de les malalties cardiovasculars, el càncer o les malalties respiratòries; s’estima que cada any moren a Catalunya gairebé 10.000 persones per malalties ocasionades pel consum de tabac o l’exposició al fum ambiental. Per aquest motiu, la prevenció i el control del tabaquisme són una de les prioritats de les polítiques de salut pública del Departament de Salut i de l’activitat que porten a terme els professionals dels serveis sanitaris.

D’acord amb els resultats de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA), l’any 2022 continuava fumant el 24,1% de la població de 15 anys i més (28,8% dels homes i 19,6% de les dones) i el 6,9% de les persones declarava estar exposada al fum ambiental del tabac a la llar (6,7% dels homes no fumadors i 7,1% de les dones no fumadores). L’exposició al fum del tabac a casa de les persones de 0 a 14 anys era del 7,9%.

El consum de tabac és superior entre els menors de 65 anys i entre aquelles amb estudis secundaris. La prevalença del tabaquisme va mantenir una tendència continuada a disminuir en el període 1994-2017 i s’ha mantingut força estable a partir de 2018, de manera que el nombre de persones fumadores a Catalunya se situa al voltant d’1,5 milions.

El consum de cigarretes electròniques entre la població general es manté a nivells relativament baixos entre la població general, però moltes persones han experimentat amb l’ús d’aquests productes i la seva utilització a l’adolescència, un motiu de preocupació. D’acord amb l’ESCA, un 1,1% de la població de 15 anys o més declarava estar utilitzant cigarretes electròniques l’any 2022 (1,4% dels homes i 0,8% de les dones), però un 11,8% les havia utilitzat regularment o les havia provat anteriorment (13,5% dels homes i 10,2% de les dones). El consum actual i l’experimentació prèvia amb cigarretes electròniques són molt més freqüents en el grup de 14 a 44 anys en comparació amb la resta de grups d’edat, i un 69,2% de les persones que utilitzen o han utilitzat cigarretes electròniques han optat per presentacions amb nicotina.

Prevenció i tractament del tabaquisme

L’Agència de Salut Pública de Catalunya impulsa i finança dues xarxes de professionals de la salut que tenen un paper fonamental en la prevenció i el tractament del tabaquisme: la Xarxa d’Atenció Primària sense Fum (XAPSF) –de la qual formen part tots els centres d’atenció primària de salut de Catalunya– i la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum (XCHSF) que, integrat per 89 centres sanitaris, inclou la majoria dels hospitals del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya. Segons les dades de l’ESCA 2022, el 61,2% de les persones que fumen han rebut consell I/o ajuda per deixar de fumar (66% de les dones i 57,8% dels homes). L’any passat van deixar de fumar 45.299 persones ateses pels equips d’atenció primària i 6.330 persones fumadores més van seguir tractament de cessació als centres integrats a la XCHSF. El consell i el tractament per deixar de fumar que ofereixen les dues xarxes es completa amb el suport per a la cessació tabàquica que també proporcionen moltes oficines de farmàcia, l’ajuda professional per deixar de fumar que proporciona el servei telefònic 061 Salut Respon, i la intervenció especialitzada que proporcionen alguns centres de la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya facilita l’accés gratuït al tractament farmacològic per deixar de fumar a persones de col·lectius amb especials necessitats, com aquelles que pateixen trastorns mentals i malalties cròniques, les que resideixen a barris de baix nivell socioeconòmic o les dones embarassades. L’any 2022 es van distribuir de forma gratuïta 296 tractaments complets.

A partir de febrer de 2023, la cartera de prestacions farmacèutiques del Sistema Nacional de Salut va incorporar una nova modalitat de tractament farmacològic del tabaquisme, la citisina. La ràpida implantació de la prescripció electrònica d’aquests medicaments, gràcies a les actuacions portades a terme pel Salut i les entitats proveïdores de serveis sanitaris, ha permès que 24.335 persones iniciessin aquesttractament farmacològic per deixar de fumar amb finançament públic entre el febrer i el maig de 2023.

Les dades que publica el Comissionat per al Mercat de Tabacs mostren que les vendes de cigarretes a Catalunya, quevan experimentar una forta reducció l’any 2020 en el marc de la pandèmia de COVID-19, han continuat l’any 2022 l’augment iniciat l’any anterior. També s’ha mantingut el creixement de les vendes d’altres productes del tabac com la picadura.

XXIV Setmana sense Fum (SSF)

Del 25 al 3 de maig, es celebra la XXIV Setmana sense Fum (SSF), que va néixer com una iniciativa de la Sociedad Española de Medicina Familiar y Comunitaria (semFYC) i de CAMFiC a Catalunya, i posteriorment va passar a ser organitzada pel Programa Atenció Primària Sense Fum. Des del 2016, en l’organització de la SSF participen entitats de diferents àmbits: diferents departaments de la Generalitat de Catalunya, xarxes catalanes del Programa Atenció Primària Sense Fum i Hospitals Sense Fum, farmàcies, entitats municipalistes, societats científiques, col·legis professionals, xarxes promotores de la salut i entitats de tercer sector.

L’objectiu de la SSF és sensibilitzar la població de la importància per a la salut del fet de no iniciar-se o abandonar el consum de tabac i poder gaudir d’un ambient lliure de fum. Cada any s’editen materials publicats al Web de SSF que es reparteixen a tots els centres de salut. Aquest any, la SSF, amb el lema “Millor el moviment que no el fum o el vapeig", s’adreça especialment a la població més jove incidint en la importància de mantenir un estil de vida saludable com a alternativa a l’ús del tabac i altres productes relacionats com les cigarretes electròniques .

Anualment, en el marc de la SSF es realitza una enquesta dirigida a població, per valorar diversos temes relacionats amb el tabaquisme. L’enquesta confirma, un any més, l’interès de la població en ampliar les mesures protectores de la salut. Aquest any hi han participat 2.367 persones. Un 30% de les persones adolescents -d'entre 14 i 18 anys- que van respondre a l'enquesta es van declarar fumadores. Entre aquestes, el 75% utilitzaven cigarretes electròniques. Una altra dada rellevant és que el 85,8% de les persones es declaren exposades al fum ambiental de tabac en alguns entorns; el 79,0% a les terrasses de bars i restaurants, el 47,0% quan porten a terme activitats lúdiques a l’aire lliure, un 37,5% quan es fan cues per entrar a diferents locals i un 33,0% a les parades d’autobús. Majoritàriament, un 67% pensen que no es compleix la normativa de les terrasses. D’altra banda, el 69% de les persones enquestades està a favor de protegir la salut i que no es fumi a les terrasses (78% de les que no fumen i 24% de les que fumen). Més de la meitat de les persones enquestades consideren que s’hauria d’ampliar els espais sense fum, principalment als voltants de centres educatius (86,2% dels no fumadors i 66,7% dels fumadors), parades de bus (75,3% dels no fumadors i 47,1% dels fumadors), platges (72,7% dels no fumadors i 35% dels fumadors).

Per primera vegada s’ha preguntat per l’afectació que provoca el tabac al medi ambient, clarament, el 94,1% de les persones enquestades consideren que el consum de tabac afecta el medi ambient. A més, el 88% està d’acord amb la normativa que obliga les companyies tabaqueres a pagar la neteja de les burilles.

D’altra banda, el 70,4% de les persones exfumadores declaren que alguna vegada un professional sanitari li ha recomanat deixar de fumar.

Amb relació a les accions que podrien ajudar a reduir la prevalença de consum de tabac, les persones enquestades creuen que les mesures més efectives al nostre país serien: la intensificació de mesures educatives tant programes escolars com campanyes de sensibilització en mitjans de comunicació (75,7%); l'aplicació de sancions per llençar burilles a terra (72,7,7%); l'eliminació de la publicitat encoberta al cinema, la televisió i als comptes d’influencers a les diferents xarxes socials principalment (65,2%).

Altres mesures que la població considera que facilitarien la reducció de consum de tabac són: l'augment del preu del tabac (62,2%) i l'aplicació dels espais sense fum (56%) així com la regulació existent sobre publicitat i espais sense fum als dispositius de consum nous com ara cigarretes electròniques, dispositius de tabac escalfat i pipa d’aigua (49,5%).

Espais lliures sense fum

Diversos municipis del litoral marítim català han anat impulsant mesures orientades a convertir les seves platges en espais lliures de fum i de burilles de cigarretes. Des que l’any 2006 la platja del Riuet de l’Escala es va convertir en la primera platja de l’Estat sense fum, actualment hi ha platges sense fum a diferents municipis. Des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya del Departament de Salut, des d’altres departaments de la Generalitat de Catalunya així com des de les entitats municipalistes s’està treballant per estendre aquesta iniciativa al litoral català en el marc del Pla Interdepartamental i Intersectorial de Salut Pública (PINSAP).

Salut ha impulsat la redacció d’un document destinat a facilitar eines que permetin ampliar l’oferta de platges lliures de fum de tabac, de burilles de cigarretes i altres residus derivats del consum de tabac i altres productes relacionats. Es tracta d’una caixa d’eines elaborada per un grup de treball liderat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya amb la col·laboració del Departament de Territori, que ha comptat amb la participació d’alguns dels ajuntaments que han adoptat polítiques de platges sense fum en els darrers anys (Sant Feliu de Guíxols, Lloret de Mar, el Masnou, Palafrugell, Pineda de Mar, Begur, Barcelona i Calella), i ha estat revisada per l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya. El document justifica la necessitat de continuar impulsant les platges sense fum, indica els principals aspectes a considerar per impulsar polítiques de platges lliures de fum i descriu algunes de les bones pràctiques ja implantades a Catalunya.

“Conrea aliments, no tabac”

Cada 31 de maig, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) celebra el Dia Mundial sense Tabac, que enguany porta el lema “Conrea aliments, no tabac”, amb l’objectiu de recordar que el cultiu del tabac contribueix a la crisi alimentària mundial.

Un any més, l’OMS vol recordar l’impacte negatiu del tabac sobre el medi ambient i el desenvolupament sostenible, subratllant el fet que el cultiu, la fabricació i l’ús del tabac enverinen l’aigua, el terra, les platges i els carrers de les ciutats amb productes químics, deixalles tòxiques i burilles de cigarrets, incloent-hi microplàstics i deixalles de cigarretes electròniques.

S’estima que a tot el món es llencen anualment 845.000 tones de puntes de cigarretes al medi natural, i s’ha vist que a la Mediterrània s’acumulen una mitjana diària de 250.000 restes diverses de deixalles per quilòmetre quadrat, la major part de les quals són restes de plàstics (36,8%) i burilles de cigarretes (30,6%).

Les cigarretes electròniques també generen residus, ja que porten cartutxos fungibles els quals s’han d’anar substituint a mesura que es consumeixen, i sovint són abocats al medi, i utilitzen bateries i sistemes electrònics amb materials contaminants.

Més informació sobre el tabac a Canal Salut.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined