Imatge transport públic

Territori mostra al congrés internacional del transport públic el seu pla contra l'assetjament sexual i el dels corredors per a busos ràpids

query_builder   2 juny 2023 12:33

event_note Nota de premsa

Territori mostra al congrés internacional del transport públic el seu pla contra l'assetjament sexual i el dels corredors per a busos ràpids

  1. És el certamen de referència mundial del transport públic, que aquest any se celebra a Barcelona del 4 al 7 de juny
  2. Ferrocarrils de la Generalitat hi presentarà, entre d’altres, l’estratègia dels trens turístics


El conseller de Territori, Juli Fernàndez i Olivares, presidirà aquest diumenge 4 de juny a les quatre de la tarda la cerimònia d’obertura del Congrés Internacional del Transport Públic de la Unió Internacional del Transport Públic (UITP), que aquest any se celebrarà al recinte Gran Via de Fira de Barcelona fins al 7 de juny. És el congrés de referència a nivell mundial dedicat a la mobilitat sostenible, amb una previsió de 2.500 participants i 15.000 visitants d’arreu del món.

El Departament de Territori hi presentarà el Pla per a la prevenció de l’assetjament sexual al transport públic, la nova xarxa de corredors per a busos ràpids i, pel que fa a Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), i entre d’altres, l’estratègia dels trens turístics. Les presentacions del Departament se celebraran a l’estand propi que hi haurà durant tot el congrés.

Pla contra l’assetjament al transport públic

El Pla de mesures per a la prevenció de l’assetjament sexual en el transport públic, aprovat al juny de l’any passat, és el document que defineix les accions que es preveuen portar a terme des del Govern per lluitar contra la violència masclista i l’assetjament sexual al transport públic.

Són actuacions com l’augment de càmeres de videovigilància; la creació de dispositius d’auxili i socors a l’interior dels combois i a les parades; l’habilitació d’espais d’atenció de violències sexuals a les principals estacions o la formació de professionals en l’abordatge de les violències sexuals.

La presentació del document anirà a càrrec de la subdirectora general del Transport ferroviari, Laia Mercadé, el dimarts 6 de juny a les 11 del matí.

Nova xarxa de corredors per a busos ràpids

El Departament hi explicarà també el projecte per a la construcció de tretze corredors per a busos ràpids que connectaran nuclis urbans en àrees especialment congestionades de Barcelona, Girona i la Catalunya Central. Seran carrils exclusius per carretera que permetran disposar d’un pas preferent del transport públic en aquests trams.

Disposaran de sistemes de prioritat en interseccions i semàfors en tota la ruta, inclòs al seu pas dins de les ciutats a les que donaran servei. Un altre aspecte determinant és la potenciació de la intermodalitat de l’autobús amb altres serveis de ferrocarril i la bicicleta per ampliar el radi de cobertura del transport públic. També es preveu la creació de corredors verds prioritaris de mobilitat de proximitat per carretera, de tal manera que es fomenti l’ús de la bicicleta i es faciliti la connexió per a vianants que es desplacen a peu a les ciutats.

La presentació, en aquest cas, anirà a càrrec del cap de servei d’Estudis i avaluació, Albert Palomo, el dimecres 7 de juny a les 12 hores.

Trens turístics FGC

FGC hi portarà l’experiència sobre els trens turístics, con ara el Tren dels Llacs, el Tren del Ciment, Cremallera i Funiculars de Montserrat o el Cremallera de Núria, entre d’altres. Ho explicarà el director d’FGC Turisme, Toni Sanmartí i Rovira, en aquest cas a l’estand d’FGC, el dimecres 7 de juny a les 9 h, en la ponència titulada Els trens turístics d’FGC; una estratègia per a la mobilitat turística sostenible.

A banda, la directora d’Organització i Persones d’FGC, Juliana Vilert i Barnet, moderarà la taula rodona Transferència de coneixement entre generacions; i el director de Planificació Estratègica i Prospectiva d’FGC, Carles Casas i Esplugas, moderarà Connectant les ciutats amb el seu interior: l’evolució dels ferrocarrils regionals i suburbans. Ambdues sessions es duran a terme el dimarts 6 de juny al pavelló 4.

El mateix dimarts 6, el director d’FGC Operadora, Oriol Juncadella i Fortuny, intervindrà a un debat sobre la multimodalitat de les persones usuàries, organitzat pel Mobility Institute del RACC (7H200 – 7H230, pavelló 7); i l’adjunta al director d’FGC Operadora, Olatz Ortiz Extebarria, participarà a una sessió sobre la inclusió i l’accessibilitat al transport públic. La representació d’FGC estarà encapçalada pel president de Ferrocarrils, Toni Segarra i Barreto.

Més informació sobre el congrés, el programa i les empreses i personalitats que hi participen a https://uitpsummit.org/.


1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa en PDF 'Territori mostra al congrés internacional del transport públic el seu pla contra l'assetjament sexual i el dels corredors per a busos ràpids'

Nota de premsa en PDF 'Territori mostra al congrés internacional del transport públic el seu pla contra l'assetjament sexual i el dels corredors per a busos ràpids'
PDF | 323837

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined