1. La tecnologia es basa en un ‘software’ pioner al món que, a partir d’una base de dades interna de més de 180.000 imatges, quantifica el perfil pol·línic del producte sense intervenció humana per determinar-ne l’origen botànic i garantir-ne el correcte etiquetatge
  2. Sonicat Systems ha comptat amb el suport d’ACCIÓ, per mitjà dels Cupons d’Indústria 4.0, ajuts destinats a la implantació de noves tecnologies en processos industrials
  3. L’empresa, amb seu a l’Hospitalet, ha realitzat un desenvolupament tècnic específic en el marc del projecte amb el centre tecnològic Eurecat i ha validat el sistema, que preveu comercialitzar aquest 2023, amb empreses del sector de la mel


L’empresa catalana Sonicat Systems ha desenvolupat un microscopi digital intel·ligent que analitza mostres de mel de manera automàtica per determinar-ne l’origen botànic i valorar la qualitat del producte. A partir dels seus propis algoritmes de deep learning i computer vision, la companyia ha robotitzat un microscopi tradicional i l’acompanya d’un software pioner al món per a l’anàlisi pol·línica de la mel que pràcticament no requereix intervenció humana.

Sonicat Systems ha comptat amb el suport d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- per mitjà dels Cupons d’Indústria 4.0. Aquests ajuts, inclosos al programa ProACCIÓ 4.0, van destinats a la diagnosi i implantació de noves tecnologies en processos industrials.

Segons la cofundadora i CEO de l’empresa, Iratxe Perales Arce, “segons la normativa del sector, perquè una mel pugui etiquetar-se com a monofloral, generalment ha de contenir unes concentracions mínimes determinades de pol·len procedent d’aquella espècie botànica”. Amb el sistema desenvolupat per Sonicat Systems, anomenat Honey.AI, l’objectiu és que l’apicultor, l’empresa envasadora o la cooperativa que produeix la mel “pugui analitzar el producte sense necessitat d’enviar-lo a un laboratori extern, de manera que s’estalviïn temps i diners”, assegura.

El sistema desenvolupat per la companyia catalana es basa en un microscopi senzill que han robotitzat, al qual també han incorporat una càmera, que es controla mitjançant una aplicació d’escriptori. “Hem entrenat un model d’intel·ligència artificial a partir d’una base de dades amb més de 180.000 fotografies de diferents tipologies de mel d’arreu d’Europa i diverses espècies pol·líniques perquè el sistema les aprengui a classificar”, explica Perales. L’usuari només ha d’introduir un portaobjectes amb una petita mostra de mel centrifugada al microscopi, que l’analitza automàticament i en pren imatges que després processa i classifica al núvol mitjançant el software que ha creat l’empresa.

El sistema aviat podrà comptar també amb un dispensador automatitzat que introdueix al microscopi fins a 24 mostres de mel, que es poden anar analitzant de forma autònoma al llarg d’un dia. D’aquesta manera, es determina l’espècie botànica d’on s’ha extret la mel per poder certificar la qualitat del producte automàticament. “No hi ha cap altre sistema igual al món; les universitats han impulsat recerques per automatitzar imatges i existeixen programes per analitzar al·lèrgens del pol·len en l’aire, però aquestes tecnologies no s’havien aplicat mai a l’anàlisi de la mel en l’àmbit comercial, i amb un dispositiu automatitzat”, afirma la CEO de Sonicat Systems.

L’empresa ha col·laborat en els darrers mesos amb el centre tecnològic Eurecat per desenvolupar el primer disseny del dispensador automàtic Honey.AI i actualment està realitzant les primeres proves pilot del seu microscopi amb companyies clau del sector, com Granja San Francisco o Apisol. Ja disposen d’un prototip funcional i estan finalitzant el procés per obtenir el marcatge CE. Sonicat Systems preveu començar a comercialitzar el seu producte durant la primera meitat d’aquest 2023 i iniciar l’expansió internacional a partir de l’any vinent, amb els mercats de França, Portugal, Itàlia i Alemanya com a primers objectius.

Sonicat Systems, fundada el 2014, va començar la seva activitat al sector amb l’aplicació de tecnologia basada en ultrasons d’alta potència per evitar que la mel cristal·litzés i garantir que es mantingués liquida. En els darrers anys s’han dedicat a aplicar aquest coneixement al desenvolupament d’aquesta tecnologia d’anàlisi pol·línica. Amb seu a l’Hospitalet de Llobregat, l’empresa està formada per un equip de 6 persones entre enginyers i biòlegs.