- L’IMLCFC fa públiques les darreres dades sobre donacions corresponents al 2022 amb motiu del Dia del Donant d’Òrgans i Teixits, que es commemora avui
- Respecte de l’any passat, es registren increments significatius en les donacions de vasos, de pell i de teixit musculoesquelètic
- Un sol donant de teixits pot ajudar a millorar la qualitat de vida de més de cent persones
- També és el quart centre donant de còrnies, amb 167 donacions durant el 2022
- És l’únic Institut Forense de tot l’Estat que subministra de manera regular teixits per a ús clínic des de 2016; en sis anys ja n’ha fet més de 1.800
L’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) del Departament de Justícia, Drets i Memòria s’ha convertit en el primer centre de Catalunya d’obtenció de teixit musculoesquelètic, vasos i pell per a transplantaments. És, també, el quart en l’obtenció de còrnies, després dels hospitals de Bellvitge, la Vall d’Hebron i el Clínic. A dia d’avui, 39 centres, bàsicament hospitalaris, proporcionen teixits per a transplantaments a Catalunya.
L’any 2022, de les 3.292 avaluacions de cadàvers, es va extreure teixit per a donacions a 170 (és a dir, un 5 % van ser donants), mentre que la resta van ser descartats majoritàriament per contraindicacions clíniques o per haver transcorregut massa hores des del moment de la mort.D’aquests 170, i tenint en compte que un mateix cadàver pot ser multidonant, s’han obtingut 167 donacions de còrnies; 100 donacions de teixit musculoesquelètic (ossos, articulacions, meniscs i tendons); 2 donacions de vàlvules; 30 donacions de vasos i 97 donacions de pell. Respecte de les dades de l’any 2021, es registren increments significatius en les donacions de de vasos (+66,6%),de pell (+34,7%) i de teixit musculoesquelètic (+25%).
Es tracta de les darreres dades actualitzades –corresponents al 2022–, que l’IMLCFC fa públiques avui, amb motiu del Dia Internacional del Donant d’Òrgans i Teixits, per donar a conèixer aquesta possibilitat de donació no hospitalària i contribuir a la conscienciació social.
Aquestes donacions són especialment importants perquè a Catalunya som deficitaris d’alguns teixits, com ara vàlvules i còrnies. Cal tenir en compte, a més, que un sol únic cadàver pot ser donant de diferents teixits i que pot arribar a ajudar i millorar la qualitat de vida de més de 100 malalts.
Més de 1.800 donacions de teixits en sis anys
L’IMLCFC va iniciar aquesta activitat el febrer de 2016, amb l’extracció de teixit ocular i des de llavors s’han pogut obtenir 827 donacions de còrnies. Els límits d’edat per a la donació d’aquest tipus de teixits se situen actualment entre els 2 i els 85 anys, i el perfil de donant és una persona de més de 70 anys.
A partir de juliol de 2017, els professionals forenses van incorporar també l’obtenció d’altres tipus de teixit (pell, ossos, tendons, artèries i vàlvules cardíaques). En aquests casos, el perfil del donant és un home d’uns 57 anys mort en accident o per malaltia cardíaca. En l’àmbit hospitalari, el donant habitual és 10 anys més gran i pot tenir malalties associades. La suma d’aquest tipus de teixits des de llavors ha estat d’unes 1.000 donacions.
En total, per tant, en els sis anys que fa que l’IMLCFC subministra teixits, s’han obtingut més de 1.800 donacions. Tot això ha estat possible gracies al conveni signat entre l'IMLCFC, el Banc de Sang i Teixits de Catalunya (BST),el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), el Servei Català de la Salut i l’Hospital Clínic.
Els teixits que obté l’IMLCFC provenen de persones que han mort per accident o per causes naturals fora dels hospitals, i perquè aquestes persones puguin ser donants s’han complir unes condicions de seguretat imprescindibles: que l’extracció de teixits no interfereixi en la pràctica de l’autòpsia, que no hi hagi contraindicacions clíniques o riscos biològics i que no se superin les 24 hores –com a màxim– des del moment de la mort.Les extraccions es realitzen en una sala d’operacions habilitada al Servei de Patologia Forense de la Ciutat de la Justícia de Barcelona, que garanteix les mesures estèrils necessàries perquè un metge i dos tècnics puguin fer les extraccions de teixits com si es tractés d’un hospital.
La voluntat final és sempre de la família, que en un moment de dol i en un lapse de temps molt breu, ha de prendre la decisió. En aquests moments, un infermer vetlla per fer-los un acompanyament, respondre els dubtes i donar tota la informació que els familiars puguin necessitar de cara a decidir en un sentit o en un altre.
Com es produeix la donació
L’obtenció dels teixits comença amb un avís del SEM per la mort d’una persona, per exemple, al carrer. Això activa tots els actors implicats en el procés de donació, com ara l’Organització Catalana de Trasplantaments, el Donor Center i el BST.
A continuació, un infermer del Donor Center, situat a la seu de l’IMLCFC a la Ciutat de la Justícia, fa una primera valoració del donant. En cas que compleixi els requisits mèdics per ser donant de teixits, contacta amb la família per demanar-li el consentiment informat per a la donació i conèixer la història mèdica del donant. Des de l’any 2021, una infermera fa la mateixa tasca a Tarragona, però només per a l’obtenció de còrnies.
Si la família autoritza que la donació tiri endavant, cal la coordinació amb el metge forense de guàrdia i l’autoritat judicial. Un cop complerts aquests requisits, l’equip extractor de guàrdia es desplaça a la sala d’operacions de la Ciutat de la Justícia per fer l’extracció, sempre d’acord amb el metge forense responsable de practicar l’autòpsia.
Les característiques dels teixits permeten que es puguin obtenir fins a 24 hores després de la mort. Els teixits es conserven en condicions òptimes fins al moment de ser usats: a temperatures d’entre 2-6 ºC i -80 ºC, o en nitrogen líquid.
La donacions poden salvar vides o millorar-ne la qualitat
El BST és l’encarregat de processar, emmagatzemar, preparar i fer arribar als hospitals els teixits provinents dels donants, que serviran posteriorment per a les intervencions quirúrgiques. Després de les còrnies, el teixit que més es necessita és el muscoloesquelètic, que s’usa en una gran quantitat d’intervencions; per exemple, els recanvis de pròtesis de maluc o genoll per desgast, les fractures en gent gran amb osteoporosi, els tumors ossis i les reconstruccions de lligaments i menisc. També hi ha altres especialitats en què es poden fer servir teixits tous, com ara ginecologia, urologia, cirurgia plàstica, neurocirurgia, estomatologia (implants dentals), etc.
L’impacte dels teixits que s’extreuen d’un donant pot arribar a beneficiar simultàniament més de 100 pacients. D’un sol donant se’n poden arribar a beneficiar uns 50-100 receptors de teixit musculesquelètic (en casos, per exemple, de pacients en situació de pèrdua de massa òssia per accidents, infeccions o tumors; en casos d’inestabilitat articular o de substitució de tendons malmesos); a dos receptors de vàlvules cardíaques (per guarir malalties congènites infantils i patologies valvulars en adults degudes a infeccions, traumatismes o envelliment); entre dos i quatre receptors d’artèries (en casos de pacients amb obstrucció arterial); a quatre receptors de pell (per a pacients amb cremades greus) i a dos receptors de còrnies (per a pacients amb edema o distròfia corneal).