- Consellera Garriga: “Volem que tothom tingui accés al patrimoni de Catalunya i que sigui més comprensible per a tots els públics”
- El nou projecte té per objectiu apropar la ciutadania al patrimoni català, a través de continguts innovadors, i posa una mirada especial en l’educació portant els monuments a les aules
- Els visitants del patrimoni cultural viuran una experiència totalment innovadora i compartida en el metavers
El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha presentat aquest matí “Els ulls de la història. Una mirada immersiva sobre el patrimoni català”, que té com a objectiu apropar la ciutadania als monuments de Catalunya, i dibuixar una nova manera d’explicar-ho, amb nous relats que interpel·lin la ciutadania per entendre què és allò que estem veient, per què és important, a quina època va passar i què passava a Catalunya en aquell moment. ‘Els ulls de la història’ s’articula al voltant de 3 eixos: un programa pedagògic, noves museografies als monuments, i un espai de promoció territorial al Palau Moja.
La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha afirmat que, amb aquest nou projecte de valorització dels monuments, “volem que tothom tingui accés al patrimoni de Catalunya” i “volem que el patrimoni sigui més comprensible per a tots els públics”. Garriga ha destacat que “Catalunya té una història pròpia diferenciada i l’hem d’explicar, tant a la nostra ciutadania, com a les persones que venen a visitar-nos”. En aquest sentit, el projecte es dirigeix a tres públics: “el públic escolar, local, i l’internacional”, ha subratllat la consellera.
Per la seva banda, la directora general del Patrimoni Cultural, Sònia Hernández, ha posat especial èmfasi en la base del projecte, aquesta nova manera d’explicar la història de Catalunya i el seu patrimoni: “Ens interessa treballar sobre aquelles petites històries que ens situen dins un temps i un lloc concret, les quals ens interpel·len de forma directa i emotiva perquè, en el fons, parlen de nosaltres. Són històries que sovint han estat interpretades com a anecdòtiques i menors perquè incideixen en el fet local i en el fet privat, però que ens permeten transcendir a l'universal i públic”. Si bé, la microhistòria i la construcció de relats diferents ja fa anys que es treballa des dels museus, “mai fins ara s’havia aplicat de forma conjunta als monuments i jaciments del país, només en trobem experiències puntuals, per això és innovadora la forma en la qual explicarem la nostra història”.
Com es desenvoluparà el projecte
Aquests nous relats es materialitzaran mitjançant diferents elements i recursos interpretatius, des del programa pedagògic fins a les intervencions museogràfiques innovadores als espais patrimonials.
El projecte ‘Els ulls de la història’ s’involucrarà de ple en el món educatiu, per donar la volta a l'aprenentatge sobre el patrimoni, i convertir-lo en vivencial. L’alumnat serà el protagonista de la història. Nens i nenes viuran, a l’escola, una experiència totalment innovadora i compartida en el metavers. “Portarem els monuments directament dins de l’aula” —ha dit Garriga— amb maletes pedagògiques amb ulleres de realitat virtual.
Aquesta transformació digital també s’implementarà als monuments del territori amb nous relats, petites històries, noves museografies i noves experiències amb les ulleres virtuals, que faran que la ciutadania se senti interpel·lada. “Volem que quan algú arribi a un lloc, del qual potser veu els fonaments o les estructures, pugui fer-se una idea completa del lloc on és. Que pugui aprendre, que pugui fer-se preguntes. Perquè el patrimoni ens explica qui som, qui hem sigut, i qui serem”, ha afegit Garriga.
La finalitat és portar el patrimoni cultural a tots els racons del país, als escenaris monumentals de la nostra història, a les escoles, i també al bell mig de les Rambles, al Palau Moja, que es convertirà en un punt de trobada on descobrir Catalunya, de manera vivencial i immersiva, a través del patrimoni cultural i les seves històries. Serà la primera vegada que el visitant internacional podrà gaudir d’aquests monuments des de la capital catalana.
La primera fase del projecte, de llarga durada, intervindrà en 5 monuments històrics: el Conjunt Rupestre de la Roca dels Moros (el Cogul), Cartoixa d’Escaladei, Conjunt Monumental de la Vall de Boí, Castell de Miravet i Sant Pere de Rodes.
En els darrers anys, el Departament de Cultura havia destinat la majoria dels recursos econòmics en la conservació, rehabilitació i protecció dels espais patrimonials. Ara, però és necessari anar molt més enllà i centrar esforços a enfortir el caràcter social i potencial que té el patrimoni cultural. ‘Els ulls de la història’ esdevindrà un element estratègic de cohesió social i econòmic perquè les visites patrimonials siguin més atractives, inclusives i accessibles.
1