1. El conseller de Recerca i Universitats manté una reunió amb el grup de treball Eines de Repoblament
El conseller Nadal en una reunió amb el grup de treball de l'associació Eines de Repoblament{"name":"2023/06/12/14/38/a7341daa-a151-4bfc-98a9-9b5b77558c85.png","author":"REU","type":"0","location":"0","weight":3379867}


El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha posat en valor el territori català i la importància d’oferir les mateixes oportunitats a tots els municipis de Catalunya, i així afavorir el repoblament de les zones rurals. Ho ha dit avui després de mantenir una reunió amb el grup de treball de l’associació Eines de Repoblament, que representa 524 municipis de menys de 2.000 habitants.

El titular del Departament de Recerca i Universitats ha recollit les seves demandes, com la que des del Govern es doni suport i s’ajudi a tirar endavant el nou Estatut del Municipi Rural, que s’ha presentat des de l’Associació, davant la qual el conseller ha assegurat que “és una eina ben plantejada i necessària”. Altres de les demandes han estat la de facilitar l’accés dels joves del món rural a la universitats, la universitat a distància, matriculació online, la introducció de mencions de ruralitat a alguns estudis com dret, medicina i magisteri o que la ruralitat hauria de ser una assignatura dins del món universitari, entre d’altres. Per la seva banda, el conseller ha recordat la feina que s’està fent des del Departament per oferir les mateixes oportunitats als municipis més petits.

En aquest sentit, Nadal ha esmentat el programa Pràcticum Odisseu, un programa dels Departaments de Recerca i Universitats, Drets Socials i Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que compta amb un pressupost de 111.977 euros i ofereix pràctiques universitàries remunerades en empreses situades en municipis rurals, que enguany ha aconseguit 190 opcions de pràctiques, una xifra a la qual mai s’havia arribat.

Amb aquesta iniciativa el Govern vol fomentar l’arrelament dels joves al territori i frenar el despoblament dels municipis, sobretot de les àrees rurals del país. Per fer-ho, posa en contacte el teixit empresarial amb l’estudiantat universitari perquè pugui obtenir la primera experiència professional al territori rural. En la línia del foment de l’arrelament juvenil, un dels criteris més importants per tal de fer la selecció de les empreses aspirants és la voluntat d’incorporar laboralment l’estudiant un cop acabades les pràctiques.

A més, també ha parlat dels ajuts que des del Departament de Recerca i Universitats s’estan donant per a la mobilitat comarcal a les famílies residents a les comarques de l’Alt Pirineu, la Vall d'Aran i el Solsonès (APA), en què algun dels seus membres està matriculat en una universitat del sistema universitari català. La mobilitat s’entén com a desplaçament i allotjament fora de la comarca on es té la residència familiar.

La reunió mantinguda avui pel conseller Nadal se suma a la trobada que va tenir lloc el passat 14 d’abril amb l’Associació de Micropobles de Catalunya, on també es va posar sobre la taula la importància del repoblament a les zones rurals i el treball del Govern en aquesta línia.