Incendi forestal

Interior presenta un nou pla per enfortir els Bombers Voluntaris de Catalunya

query_builder   14 juny 2023 15:18

event_note Nota de premsa

Interior presenta un nou pla per enfortir els Bombers Voluntaris de Catalunya

  1. El pla té com a objectiu la promoció i el reconeixement del voluntariat, així com un nou sistema d’ingrés progressiu
  2. La proposta preveu la millora de les dotacions de personal, de vehicles i de les infraestructures, entre ’altres aspectes
  3. Les mesures van ser presentades a la darrera sessió del Consell de Bombers Voluntaris, dijous passat


El Departament d’Interior implementarà els pròxims mesos un seguit d’accions per enfortir de manera substancial l’actual model de Bombers Voluntaris. Aquest conjunt de mesures va ser presentat pel director general, Joan Delort, i el cap del Cos, l’inspector David Borrell, als representants del col·lectiu dels bombers voluntaris assistents a la darrera sessió del Consell de Bombers Voluntaris, celebrada dijous passat.

La millora al cos de Bombers Voluntaris que preveu el pla es concentra en tres línies principals:

  1. Millorar les compensacions econòmiques i incentivar la promoció del voluntariat, mitjançant la millora del sistema de compensació econòmica per disponibilitat, d’una banda, i de nous beneficis socials, de l’altra. En aquest segon cas, es preveu l’aportació a un fons d’estalvi (similar a un pla de pensions) de la bombera o bomber voluntari en concepte del manteniment anual de la condició i d’acord amb la dedicació demostrada.
  2. Amb l’objectiu d’augmentar l’interès social per accedir a la condició de bomber o bombera voluntària, el nou pla simplifica l’ingrés de nous Bombers Voluntaris amb un període formatiu més curt que permeti fer alguns tipus de serveis. L’objectiu és oferir, en un primer nivell, un període formatiu de 120 hores que permeti prestar serveis en incendis de vegetació, rescats al medi natural i assistències tècniques en fenòmens meteorològics adversos. El segon nivell operatiu abasta tota classe d’intervencions, i s’assolirà havent completat tota la formació necessària. Actualment, els Bombers Voluntaris poden començar a prestar servei després d’un període formatiu d’aproximadament dos anys.
  3. Promoure el reconeixement dels bombers i les bomberes voluntàries, intern i extern, amb mesures com una millor atenció a les necessitats dels mateixos bombers, campanyes publicitàries de reconeixement de la seva funció i valor o promovent actes de reconeixement institucional, entre altres accions.

Per fer-ho possible, el Departament d’Interior ha previst la incorporació d’un total de 753 nous bombers i bomberes voluntàries, la qual cosa permetrà enfortir també la dotació d’efectius a cadascun dels 74 parcs de bombers voluntaris que hi ha actualment al nostre país. Amb les noves convocatòries d’accés, cada parc de bombers voluntaris assolirà una xifra de 31 efectius, un creixement de més del 30%.

D’altra banda, pel que fa als equipaments i les infraestructures i davant d’aquest augment programat d’efectius, tots els parcs disposaran de dos vehicles, tipus BRP (bomba rural pesada) i UPC (unitat de personal i càrrega) i, depenent de la capacitat operativa del parc, en podran disposar de tres vehicles operatius. Alhora, s’ha proposat la implementació de l’ús de cascs diferenciats per colors, depenent del nivell del bomber o bombera voluntària (nivell 1 taronja, nivell 2 groc).

La proposta per als Bombers Voluntaris ha previst també les modificacions adients del reglament del cos de bombers voluntaris de la Generalitat de Catalunya, així com de procediments operatius i circulars interns. Interior iniciarà la implementació de les noves accions de millora el 2023 i preveu completar-les durant el 2024.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined